اعتراض ورزشکاران، نهادهای ورزشی، و سازمانهای حقوق بشری جهان به صدور حکم اعدام برای نوید افکاری، کشتیگیر جوان ایرانی، همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک اتحادیه بینالمللی ورزشکاران به نام «انجمن بازیکنان جهان» خواستار اخراج ایران از رقابتهای ورزشی در صورت اعدام نوید افکاری شد.
اتحادیه موسوم به «انجمن بازیکنان جهان» یا «دبلیوپیاِی» (به انگلیسی: World Players Association) در کشورهای مختلف بیش از ۸۵ هزار عضو دارد.
برندن شواب، رئیس این اتحادیه، در بیانیهای که در این رابطه منتشر شد، اعدام یک ورزشکار را «انکار ارزشهای انسانی، که زیربنای ورزش است» توصیف کرد.
به گفته او، در صورت اعدام نوید افکاری، حق عضویت در جامعه جهانی ورزش باید از ایران سلب شود.
نوید افکاری که در پی اعتراضات مرداد ۹۷ بازداشت شد، به ۲ بار اعدام، شش سال و نیم حبس، و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
وحید و حبیب، برادران این کشتیگیر، نیز به اتهامات مشابهی به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شدهاند.
هادی قائمی مدیر کمپین حقوق بشر در ایران به صدای آمریکا گفته است که این اقدام جمهوری اسلامی برای محکومیت یک معترض نگران کننده است و هدف آن برای ترساندن دیگران است.
وی افزود حکم اعدام به اتهام قتل که هیچ مدرکی برای آن وجود ندارد نشانه استفاده سیاسی از قوه قضائیه است و این اقدام باید محکوم شود. نباید گذاشت موج اعدامها مانند دهه شصت دوباره در ایران راه بیفتد.
این در حالی است که برادران افکاری ضمن رد اتهامات وارده، به ویژه قتل یک مأمور امنیتی، میگویند که آنها تحت شکنجه شدید مجبور به اعترافات غیرواقعی شدهاند.
تلویزیون دولتی ایران اخیراً با پیادهکردن یک سناریوی تکراری، که بارها توسط جامعه جهانی محکوم شده است، ویدئویی را از آن چه ظاهراً اعتراف به جرم این جوان ایرانی است، پخش کرد.
این اعترافات، که به گفته نوید افکاری «اجباری» و «اخذشده پس از شکنجههای شدید» بوده است، با انتقادات زیادی به ویژه در شبکههای اجتماعی مواجه شد.
تلویزیون دولتی ایران معمولا تصاویری از اعترافات متهمان امنیتی را برای اثبات درستی محکومیت آنها پخش میکند، اما تاکنون اکثر بازداشتشدگان پس از خروج از انفرادی و انتقال به بند عمومی زندان، اعترافات تلویزیونی خود را رد کرده و دلیل آنرا فشار، شکنجه، و تهدید به آزار نزدیکان توسط بازجوییام عنوان کردهاند.
هفته گذشته مادر نوید افکاری نیز با انتشار ویدئویی اعلام کرده بود که مأموران امنیتی دو پسر دیگر او، حبیب و وحید را نیز بازداشت کرده و هر سه برادر را تحت فشار شکنجه وادار به اعترافات غیرواقعی علیه یکدیگر کردند.
در روزهای اخیر بسیاری از چهرههای سرشناس جهان ورزش جهان از جمله براندون اسلی، قهرمان آمریکایی کشتی آزاد، فرانک اشتابلر، قهرمان آلمانی کشتی فرنگی، سالی رابرتز، قهرمان آمریکایی کشتی زنان، و دهها ورزشکار دیگر به صدور حکم اعدام برای نوید افکاری اعتراض کردند.
تومارهای اعتراضی مختلفی نیز توسط تعدادی از سازمانهای ورزشی و گروههای حقوق بشری راه اندازی شده است و تاکنون هزاران نفر در سراسر جهان آنها را امضا کردهاند.
این تومارها به کمیته بینالمللی المپیک، فدراسیون جهانی کشتی، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، و نهادهای دیگر فرستاده میشود.
برندن شواب، رئیس انجمن بازیکنان جهان، در بیانیه این اتحادیه یادآور شده است که مقامات ایران با اتهاماتی که به ناحق علیه یک ورزشکار محبوب و مشهور مطرح کردهاند، قصد ارعاب تمامی افرادی را دارند که میخواهند با استفاده از حقوق انسانی خود، در یک اعتراض مسالمتآمیز شرکت کنند.
به عقیده برندن شواب نهادهای ورزشی مانند کمیته بینالمللی المپیک، یا فدراسیون جهانی فوتبال «فیفا» باید از تمامی امکانات خود برای تحت فشار گذاشتن مقامات ایرانی استفاده کنند تا مانع اجرای حکم نوید افکاری شوند.
پرزیدنت دونالد ترامپ پنجشنبه گذشته با انتشار پیامی از رهبران ایران خواست تا این ستاره بزرگ و مردمی کشتی را به خاطر شرکت در تظاهرات خیابانی ضدحکومتی، و در اعتراض به «بدترشدن وضعیت اقتصادی و تورم» اعدام نکند.
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز پیشتر از صدور حکم اعدام برای نوید افکاری، و زندان برای برادران او به شدت انتقاد کرده بود.
نهادهای حقوق بشری میگویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمیکند و بعضا افرادی بیگناه محاکمه و حتی اعدام شدهاند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه میکند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.
از: صدای آمریکا