قطعنامه محکومیت «نقض شدید و فاحش حقوقبشر» در ایران روز چهارشنبه ۲۸ آبان در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد.
شصت و هفتمین قطعنامه در محکومیت نقض حقوق بشر در ایران با ۷۹ رای موافق، ۳۲ رای مخالف و ۶۴ رأی ممتنع به تصویب رسید.
این قطعنامه با پیشنهاد کانادا و حمایت شماری از کشورها از جمله آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه ارائه شده بود.
در این قطعنامه «نسبت به افزایش اجرای حکم اعدام به ویژه اعدام زندانیان سیاسی»، «اعمال مجازات اعدام علیه افراد زیر سن قانونی»، «فشار فزاینده علیه اقلیتهای مذهبی از جمله اعضای جامعه بهایی»، «نقض حقوق زندانیان سیاسی از جمله عدم دسترسی آنها به وکیل»و «اخذ اعترافات اجباری» در نظام جمهوری اسلامی ابراز نگرانی شده است.
در این قطعنامه از حکومت جمهوری اسلامی خواسته شده است تمامی کسانی را که براساس قوانین بین المللی بازداشت آنها خودسرانه محسوب میشود، آزاد کند.
این قطعنامه همچنین از جمهوری اسلامی خواسته به آزار و تبعیض مخالفان و اقلیتها، بازداشتهای خودسرانه، و شکنجه و سایر رفتارهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز، یا مجازات اعتراضات مسالمتآمیز و زندانیان سیاسی پایان دهد.
وزارت خارجه کانادا نیز پس از تصویب این قطعنامه اعلام کرد که همچنان خود را به دفاع از حقوق بشر متعهد میداند و به همکاری با جامعه بینالمللی برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی به دلیل اقداماتش ادامه میدهد.
جیسون مک، مشاور امور اقتصادی و اجتماعی دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد، هم طی سخنانی نسبت به تداوم نقض حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرد.
این مقام نمایندگی آمریکا تصریح کرد٬ نهادهای حکومتی از جمله قوه قضائیه و دادگاه انقلاب همچنان به نقض گسترده حقوق بشر و آزار و اذیت مردم ایران ادامه می دهد و پاسخگو نیستند. این قطعنامه برخی از موارد فاحش آزار گزارش شده مانند بازداشت زندانیان سیاسی، بهکارگیری قوه قهریه علیه اعتراضات مسالمتآمیز و شکنجه را برجسته میکند.
جیسون مک در بخشی دیگر از اظهارات خود تاکید کرد: گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران در گزارش ماه مارس خود به استفاده گسترده حکومت جمهوری اسلامی از بازداشتهای خودسرانه به عنوان مشکلی سیستماتیک که به معنای نقض جدی قوانین بین الملل است٬ اشاره کرده بود.
این مقام دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در ادامه نسبت به عدم دسترسی زندانیان سیاسی به مراقبتهای پزشکی و مرخصیهای درمانی ابراز نگرانی کرده است.
جیسون مک تصریح کرده است: آمریکا همانند گزارشگران ویژه سازمان ملل نسبت به تداوم سرکوب اقلیتهای مذهبی نگران است. دراویش گنابادی، بهاییان، و نوکیشان مسیحی، به دلیل اعتقاداتشان با بدرفتاری شدید از جمله احکام سنگین زندان روبرو میشوند.
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در مهرماه سال جاری در گزارشی «نقض مکرر و شدید» حقوق بشر در ایران را «مایه نگرانی جدی» دانست.
در دو ماه گذشته و بهویژه در پی اعدام ناگهانی نوید افکاری، قهرمان کشتی ایران، وضعیت حقوق بشر در ایران بیش از پیش مورد توجه جهان قرار گرفته و بارها به مقامات جمهوری اسلامی گوشزد شده است.
از: رادیو فردا