ابراهیم رئیسی و رئیس شورای اروپا در یک گفتوگوی تلفنی درباره مسائلی مانند اوضاع افغانستان و احیای برجام تبادل نظر کردند. شارل میشل میگوید اتحادیه اروپا برای احیای برجام با همه طرفها و آمریکا همکاری میکند.
رئیس دولت سیزدهم ظهر چهارشنبه، ۱۷ شهریور (هشتم سپتامبر) با رئیس شورای اروپا تلفنی گفتوگو کرد و از تمایل جمهوری اسلامی برای توسعه روابط با اتحادیه و کشورهای اروپایی “در عرصههای مورد علاقه دو طرف” خبر داد.
به گزارش ایسنا، ابراهیم رئیسی در این تماس تلفنی استمرار و پایداری روابط دوجانبه ایران با اتحادیه اروپا را مستلزم “رعایت اصل احترام متقابل، تمرکز روی مشترکات و جلوگیری از تاثیرگذاری عوامل برونزا بر این روابط” عنوان کرد.
او میگوید، تحقق این امر نیازمند اراده عملی طرف اروپایی و “وابسته نکردن آن به اراده قدرتهای یکجانبهگرا مثل آمریکا” است.
تبادل نظر درباره افغانستان و برجام
بحران افغانستان و احیای برجام از مهمترین محورهای گفتوگوی رئیسی با شارل میشل بود. تا ماههای پایانی دولت حسن روحانی برای احیای برجام شش دور مذاکره در وین انجام شد که به نتیجه نهایی نرسید و ادامه احتمالی آن به شکلگیری دولت سیزدهم موکول شد.
در مذاکرات وین معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هیئتهایی از ایران و پنج کشور باقیمانده در توافق هستهای حضور داشتند و نمایندگانی از آمریکا، برای نخستین بار پس از خروج ایالات متحده از توافق در اردیبهشت ۹۷ به طور غیرمستقیم در آن مشارکت کردند.
شارل میشل در یک رشته پیام توئیتری از جمله نوشت که با رئیسی درباره تحولات افغانستان و اهمیت از سرگیری هر چه سریعتر مذاکرات وین گفتوگو کرده است.
Discussed with president of Iran developments in #Afghanistan and the importance to resume quickly the negotiations to bring the #JCPOA back on track.
— Charles Michel (@eucopresident) September 8, 2021
The EU and Iran have a common interest to work together on regional and global issues, including on Afghanistan. pic.twitter.com/salFffxjfO
میشل میگوید، اتحادیه اروپا و ایران برای همکاری در مورد مسائل منطقهای و جهانی، از جمله در ارتباط با افغانستان علاقمندیهای مشترکی دارند.
همزمان جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفته است چین، روسیه، پاکستان و ایران با طالبان مشکل دارند اما دنبال نوعی توافق با آنها هستند.
افزایش تحرکها برای از سرگیری مذاکرات وین
گفتوگوی تلفنی رئیسی و میشل در حالی انجام شده که کشورهای اروپایی طرف توافق هستهای (بریتانیا، فرانسه و آلمان) بر تلاش خود برای از سرگیری مذاکرات وین افزودهاند.
این سه کشور به تازگی ضمن ابراز نگرانی از گسترش فعالیتهای هستهای ایران در ماههای اخیر، از این کشور خواستهاند هر چه سریعتر به میز مذاکرات در وین بازگردد.
روز گذشته وزارت خارجه ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در روزهای هفتم تا دهم سپتامبر به مسکو و پاریس سفر میکند تا با طرفهای روسی و اروپایی درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی و بازگشت متقابل به برجام رایزنی کند.
انتقاد آژانس از عدم همکاری ایران
ایران از نخستین سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای اجرای تعهدات خود مطابق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را کاهش داد و از اسفند سال پیش همکاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را محدود کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس هفتم سپتامبر از جمهوری اسلامی به خاطر عدم همکاری با این نهاد انتقاد کرد و گفت ایران با وجود گذشت دو سال هنوز به پرسشهای آژانس درباره مشاهده ذرات اورانیوم در سه نقطه اعلامنشده پاسخ نداده است.
گروسی گفت فعالیتهای نظارتی آژانس در ایران به کمترین حد خود از زمان توافق هستهای رسیده است. او افزود در مورد فعالیت هستهای در سایتهای اعلام نشده ایران نگرانیهای فزایندهای وجود دارد و تهران باید هر چه زودتر به پرسشها در این خصوص پاسخ دهد.
در تازهترین گزارش آژانس تاکید شده که تضعیف جدی فعالیت نظارتی بازرسان این نهاد در ایران به پیچیدهتر شدن مذاکرات مربوط به توافق هستهای میانجامد.
دولت سیزدهم که بسیاری از اعضای آن از منتقدان سرسخت توافق هستهای بودهاند تا کنون درباره از سرگیری مذاکرات وین موضعگیری صریحی نداشته است.
از: دویچه وله