اردوگاه جدید در جزیره ساموس یکی از پنج تأسیساتی است که با بودجه اتحادیه اروپا ساخته شده است. گروههای حقوق بشری از استفاده از سیمخاردار و دوربینهای مداربسته انتقاد کرده و میگویند این کمپ بیشتر شبیه زندان است.
اردوگاه پناهجویان در جزیره ساموس، یونان
یونان روز شنبه ۱۸ سپتامبر اولین اردوگاه پناهجویی “بسته” خود را در جزیره ساموس ، در نزدیکی سواحل ترکیه بازگشایی کرد.
این اردوگاه اولین مجموعه از پنج مجموعه جدیدی است که برای “بهبود شرایط زندگی” پناهجویان ساخته شده است. شلوغی و شرایط نامناسب زندگی در اردوگاههای پناهجویی همواره موضوع شکایات بسیاری از پناهجویان که در این مجموعهها زندگی میکردند بوده است.
این اردوگاه جدید با سیمخاردار احاطه شده و به دوربینهای مداربسته ، اسکنرهای ایکسری و درهای مغناطیسی مجهز است. بسیاری از مهاجران به استفاده از این تجهیزات اعتراض کرده و میگویند این اقامتگاه بیشتر شبیه به زندان است.
در این کمپ همچنین زمینهای ورزش و بازی ، و آشپزخانههای مشترک، دوش و توالت قرار دارند.
کنترل رفت و آمد پناهجویان
به گزارش رسانههای یونان ، همه ساکنین این اردوگاه به غیر از پناهجویانی که درخواست پناهندگیشان رد شده، از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب اجازه خروج از کمپ را دارند.
قرار است حدود ۴۵۰ پناهجو از ۷۵۰۰ پناهجویی که در اردوگاه دیگری زندگی میکردند، دوشنبه ۲۰ سپتامبر به اردوگاه جدید که با بودجه اتحادیه اروپا ساخته شده منتقل شوند.
نوتیس میتاراچی، وزیر مهاجرت یونان درباره اردوگاه جدید در جزیره ساموس میگوید: «ما یک مرکز مدرن، بسته و امن و کنترلشده ایجاد کردیم تا شأن انسانی از دست رفته افرادی را که در جستجوی حمایت بینالمللی هستند، به آنها بازگردانیم.»
با این حال ۴۵ نهاد و سازمان غیردولتی و گروههای فعال به محدودسازی تردد پناهجویان در این اردوگاه اعتراض و خواستار حذف این محدودیتها شدهاند.
نادیده گرفتن حق پناهندگی
یکی از نهادهای غیردولتی معترض به تاسیسات جدید در جزیره ساموس سازمان “پزشکان بدون مرز” است که “حصاربندی نظامی با سیمخاردار و نصب دوربینهای مداربسته پیشرفته” را به شدت مورد انتقاد قرار داده و گفته است میلیونها یورو تنها برای نصب این تجهیزات در این اردوگاه هزینه شده است.
در بیانیه این سازمان آمده است: «همه این هزینهها برای بازداشت کردن افرادی صرف شده که تنها “جرم” آنها جستجوی امنیت و ثبات است. در کنار رد گسترده درخواستهای پناهندگی، این مرکز جدید نمادی دیگر از رد کامل پناهندگان و حق پناهندگی آنهاست.»
یونان در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ در خط مقدم بحران مهاجرت اروپا قرار داشت. در این بازه زمانی حدود یک میلیون پناهنده از خاورمیانه و آفریقا وارد این کشور شدند، بخش بزرگی از آنها از مسیر ترکیه.
از آن زمان تاکنون شمار پناهجویانی که به اروپا میرسند سیر نزولی داشته اما به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان نگرانیها از شکلگیری موج جدید مهاجرت را تشدید کرده است.
نخست وزیر کیریاکوس میتسوتاکیس وعده داده است هجوم مهاجران را خیلی پیشتر از مرزهای یونان متوقف کند.
دولت محافظهکار یونان که در سال ۲۰۱۹ به قدرت رسید با اخراج گروهی مهاجران، انتقال پناهندگان به بخشهای اصلی یونان و ساخت حصار ۴۰ کیلومتری در منطقه اوروس در مرز با ترکیه ، مواضع سخت خود را در برابر چالش پناهجویی نشان داد.
اتحادیه اروپا ۲۷۶ میلیون یورو (۳۲۶ میلیون دلار) برای ساخت اردوگاههای پناهجویی جدید در پنج جزیره اژه – لروس ، لسبوس ، کوس ، کیوس و همچنین ساموس – که بیشتر شمار مهاجران از طریق دریاها به این مناطق وارد میشوند، اختصاص داده است.
انتظار میرود اردوگاه لروس ماه آینده به پایان برسد. اما در لسبوس – اردوگاه پناهجویی موریا ، بزرگترین اردوگاه اروپا که سال گذشته بر اثر آتشسوزی تخریب شد، هنوز کار ساخت آغاز نشده است.
دوچه وله