آغاز «حمله تمام‌عیار» به اوکراین؛ روسیه‌ نیروگاه هسته‌ا‌ی چرنوبیل را تصرف کرد

پنجشنبه, 5ام اسفند, 1400
اندازه قلم متن

رئیس‌جمهوری روسیه بامداد پنج‌شنبه پنجم اسفند فرمان حمله تمام عیار به خاک اوکراین را صادر کرد. اوکراین در ساعات گذشته هدف حملات گسترده روسیه از راه دریا، خشکی و هوا قرار گرفته است.

نمایی از نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل

نمایی از نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل

خبرگزاری بلومبرگ روز پنجشنبه گزارش داد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، شخصا هدف تحریم‌های جدید ایالات متحده قرار خواهد گرفت.

بلومبرگ این خبر را به نقل از سناتور شروود براون، رئیس کمیته بانکی سنا، اعلام کرد که اوایل روز پنجشنبه به وقت محلی با جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، صحبت کرده بود.

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، روز پنج‌شنبه از بسته تحریم‌های «شدید» علیه روسیه رونمایی کرد. این بسته تحریمی، بانک‌ها، حلقه متحدان و نزدیک‌ترین اشخاص به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، را هدف قرار می‌دهد.

بوریس جانسون که در پارلمان بریتانیا سخن می‌گفت تاکید کرد که تاریخ و جهان، پوتین را به‌دلیل تهاجم به اوکراین محکوم خواهند کرد و رئیس‌جمهوری روسیه نمی‌تواند «خون اوکراین» را از دست‌های خود پاک کند.

او هنگام اعلام تحریم‌های جدید به پارلمان گفت: «این اقدام شنیع و وحشیانه ولادیمیر پوتین باید به شکست منتهی شود».

یک مقام دولتی به خبرگزاری رویترز گفت که اعمال تحریم‌های هماهنگ‌شده توسط کشورهای سراسر جهان ظرف ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده، اقتصاد روسیه را زمین‌گیر خواهد کرد.

رئیس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد رهبران گروه هفت کشور صنعتی موافقت کردند که «بسته‌های تحریمی ویرانگر» و سایر اقدامات اقتصادی را علیه روسیه به اجرا در آورند تا مسکو را به‌دلیل حمله به خاک اوکراین پاسخگو کنند.

جو بایدن در توئیتی نوشت: «امروز صبح، من با همتایان خود در گروه هفت ملاقات کردم تا حمله ناموجه پرزیدنت پوتین به اوکراین را مورد بحث قرار دهم و ما توافق کردیم که بسته‌های تحریمی ویرانگر و سایر اقدامات اقتصادی را برای پاسخگو کردن روسیه پیش ببریم».

او تاکید کرد که ما در کنار مردم شجاع اوکراین می‌ایستیم.

خبرگزاری رویترز شامگاه پنج‌شنبه به نقل از مشاور دفتر رئیس‌جمهوری اوکراین از تصرف نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل به دست نیروهای نظامی روسیه خبر داد.

میخائیلو پودولیاک گفت: «پس از حملات کاملا ناموجه روس‌ها در این مسیر، غیرممکن است بتوان گفت که تاسیسات نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل ایمن است».

او افزود: «این یکی از جدی‌ترین تهدیدها علیه اروپا است».

ساعاتی پیشتر، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، وقوع درگیری در نزدیکی نیروگاه چرنوبیل را تایید کرده بود.

چرنوبیل در ۱۳۴ کیلومتری شمال کی‌یف، پایتخت اوکراین، قرار دارد.

فاجعه چرنوبیل حدود یک سال پس از آن‌که گورباچف به قدرت رسید، اتفاق افتاد. وقوع انفجار در این نیروگاه اتمی در سال ۱۹۸۶ منجر به آلوده شدن مناطق گسترده‌ای در اطراف نیروگاه و بی‌خانمانی ۱۶۰ هزار اوکراینی شد.

شهردار کی‌یف شامگاه پنج‌شنبه در واکنش به تهاجم روسیه دستور منع رفت‌وآمد در پایتخت اوکراین را صادر کرد.

این تصمیم پس از آن اعلام شد که فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که تلاش برخی شهروندان برای فرار از پایتخت به مسدود شدن راه‌های خروجی اصلی کی‌یف منجر شده است.

شهردار کی‌یف گفت که مقررات منع آمد‌وشد از ساعت ده شب تا هفت صبح به وقت محلی ادامه خواهد یافت و حمل‌ونقل عمومی در این مدت کار نخواهد کرد.

او افزود که ایستگاه‌های مترو در سراسر شهر باز می‌مانند تا به عنوان پناهگاه زیرزمینی شهروندان استفاده شوند.

پلیس روسیه حداقل ۱۶۷ معترض به جنگ با اوکراین را طی ۲۴ ساعت گذشته در شهرهای مختلف روسیه بازداشت کرد.

به گزارش پایگاه حقوق بشری غیردولتی «او وی دی اینفو» روسیه که در زمینه مبارزه با سرکوب دولتی فعالیت می‌کند، فعالان ضدجنگ و معترضان به تهاجم روسیه به اوکراین با ورود به خیابان‌ها و حمل پلاکاردهایی نسبت به جنگ با اوکراین اعتراض کردند.

حدود صد تن از این افراد در اعتراضات خیابانی شهر تولیاتی روسیه بازداشت شده‌اند.

این گزارش می‌گوید بیش از ۲۰ شهر روسیه شاهد اعتراضات بوده است. برخی از معترضان حتی به‌صورت انفرادی با در دست گرفتن پلاکاردهایی وارد خیابان شده‌اند.

این گزارش می‌افزاید که معترضان توسط نیروهای امنیتی ضرب‌وشتم شده‌اند.

دولت روسیه پیشتر به شهروندان این کشور هشدار داده بود که از اعتراض خودداری کنند و تهدید کرده بود که معترضان را بازداشت خواهد کرد.

 

رهبران هفت کشور صنعتی موسوم به «جی۷» روز پنج‌شنبه تهاجم روسیه به اوکراین را «قویا» محکوم و تاکید کردند که تحریم‌های سنگین و هماهنگ‌شده اقتصادی و مالی علیه مسکو را به جریان خواهند انداخت.

در بیانیه مشترک رهبران جی‌۷ آمده است که این بحران، «تهدیدی جدی» برای نظم و مقررات بین‌المللی است و پیامدهایی فراتر از اروپا به‌دنبال خواهد داشت.

این بیانیه با اشاره به این‌که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، بار دیگر جنگ را به قاره اروپا آورده است می‌افزاید: «او (پوتین) خودش را در سمت غلط تاریخ قرار داده است».

رهبران یاد شده همچنین تصریح کردند که از تعامل و هماهنگی مداوم و سازنده میان تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان عمده انرژی در راستای تامین پایدار انرژی جهانی حمایت می‌کنند و آماده هستند تا برای رفع اختلالات احتمالی اقدام کنند.

یک مقام دفاعی آمریکا اعلام کرد شواهد اولیه نشان می‌دهد که روسیه در صدد ساقط کردن دولت اوکراین است.

این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، روز پنج‌شنبه گفت شواهد طی ۱۲ ساعت گذشته نشان می‌دهد که پیش‌بینی قبلی آمریکا از قصد روسیه برای ساقط کردن دولت اوکراین درست است.

او گفت حملات گسترده از سه جبهه انجام شده که هدف یکی از آنها کی‌یف پایتخت اوکراین است.

این مقام آمریکایی افزوده است به نظر می‌رسد این حملات، مرحله مقدماتی است که شامل پرتاب بیش از صد موشک به اهدافی در خاک اوکراین بوده است: «هنوز حملات از طریق دریا و خاکی به اوکراین دیده نمی‌شود، اما ۷۵ جنگنده روسی در مرحله ابتدایی تهاجم شرکت کرده و تاکنون تمرکز حملات بر پایگاه‌های دفاع هوایی و نظامی این کشور بوده است».

به‌گفته وی، تا کنون بسیاری از پادگان‌ها، انبارهای تسلیحاتی و ۱۰ پایگاه هوایی مورد حمله قرار گرفته‌اند، اما هنوز برای برآورد خسارت‌ها زود است.

رئیس‌جمهوری اوکراین وقوع درگیری در نزدیکی نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل را تایید کرد.

به گزارش خبرگزاری آلمان، نیروهای نظامی روسیه و اوکراین هم‌اکنون در نزدیکی نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل در حال تبادل آتش هستند.

ولودیمیر زلنسکی در توئیتی به زبان انگلیسی نوشت که «نیروهای اشغالگر روسیه» تلاش دارند نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل را تصرف کنند.

رئیس‌جمهوری اوکراین، تهاجم روسیه را «اعلان جنگ علیه کل اروپا» خواند.

او افزود که «مدافعان ما جان خود را فدا می‌کنند تا از تکرار فاجعه ۱۹۸۶ جلوگیری کنند».

چرنوبیل در ۱۳۴ کیلومتری شمال کی‌یف، پایتخت اوکراین، قرار دارد.

فاجعه چرنوبیل حدود یک سال پس از آن‌که گورباچف به قدرت رسید، اتفاق افتاد. وقوع انفجار در این نیروگاه اتمی در سال ۱۹۸۶ منجر به آلوده شدن مناطق گسترده‌ای در اطراف نیروگاه و بی‌خانمانی ۱۶۰ هزار اوکراینی شد.

پتر فیالا، نخست‌وزیر جمهوری چک، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که این کشورِ عضو اتحادیه اروپا صدور روادید برای شهروندان روسیه را متوقف کرده است.

آقای فیالا به خبرنگاران گفت که به جز موارد بشردوستانه، روند صدور انواع روادید برای اتباع روس در دفاتر کنسولی جمهوری چک به حالت تعلیق درآمده است.

او همچنین از تعطیلی کنسولگری‌های جمهوری چک در شهرهای سن پترزبورگ و یکاترینبورگ خبر داد و افزود که مجوز فعالیت دفاتر کنسولی روسیه در شهرهای کارلووی ویواری و برنو در جمهوری چک لغو شده است.

پیشتر در اوایل روز پنج‌شنبه، میلوش زمان، رئیس‌جمهوری چک، تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم کرده و آن را «تجاوز بی‌جهت» خوانده بود.

او همچنین بدون اشاره مستقیم به نام همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، خواستار اعمال تحریم‌های سنگین با هدف منزوی کردن «آن فرد دیوانه» شد.

کمتر از یک‌سال پیش، پراگ در ادامه تنش‌ با مسکو بر سر انفجاری که سال ۲۰۱۴ در یک انبار مهمات این کشور رخ داد، دستور اخراج دیپلمات‌های روس را صادر کرد. روسیه هم در اقدامی تلافی‌جویانه، دیپلمات‌های جمهوری چک را اخراج کرد و این کشور را در کنار ایالات متحده در فهرست «کشورهای غیردوست» قرار داد.

از: رادیو فردا 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.