در ادامه اعتراضها به طرح ارائه شده از سوی نمایندگان مجلس درباره اشیاء باستانی، ۶۱ باستانشناس خواستار لغو این طرح شدند و رییس جامعه باستانشناسی و همچنین برخی کارشناسان نیز هشدار دادند هیچ کشوری اینگونه میراث فرهنگی خود را با هدف ارزآوری به حراج نمیگذارد.
۶۱ استاد باستانشناسی دانشگاههای سراسر ایران در نامهای خطاب به محمدباقر قالیباف، رییسمجلس شورای اسلامی، به شدت به این طرح اعتراض کردند.
بر اساس این نامه که متن آن روز چهارشنبه در رسانهها منتشر شد، نمایندگان تهیهکننده این طرح «از بدیهیات و الفبای رشته باستانشناسی بیاطلاع بودهاند» و «از مشاوره هیچیک از نهادهای رسمی باستانشناسی کشور» استفاده نکردهاند.
طرح نمایندگان مجلس برای تبدیل ایران به پایگاهی برای خرید و فروش آثار باستانی
— ایران اینترنشنال (@IranIntl) May 11, 2022
گفتوگو با مازیار کاظمی، کارشناس مرمت آثار تاریخی pic.twitter.com/oM5z4izyBl
حدود سه هفته پیش ۴۶ نماینده مجلس طرحی را با عنوان «استفاده بهینه از اشیاء باستانی و گنجها» ارائه کردند که هدف آن قانونی کردن کاوشهای باستانشناسانه غیردولتی و لغو ممنوعیت خرید و فروش اشیاء عتیقه در کشور است که اکنون برای آن مجازات تعیین شده است.
این نمایندگان مجلس در توضیح مزایای طرح خود از جمله به «تبدیل شدن ایران به هاب منطقهای خرید و فروش آثار باستانی و ورود ارز به کشور» اشاره کردهاند.
باستانشناسان ایران در نامه خود به قالیباف با اشاره به اینکه «نفس حضور واژه سخیف و گمراهکننده “گنج” در عنوان طرح خود بسیار گویاست» نوشتهاند: «کدامین کشور با سابقه تاریخی همچون ایران را سراغ دارید تا با حراج نوامیس ملی و فرهنگی خود اقدام به ارزآوری کرده باشد؟»
در همین حال نوروز رجبی، رییس جامعه باستانشناسی ایران، نیز این طرح نمایندگان مجلس را محکوم کرد و به ایلنا گفت: «این طرح به ویرانی میراث فرهنگی ایران میانجامد. مفهوم این طرح استعمار و غارت میراث فرهنگی است.»
به نوسته ایسنا، فعالان حوزه باستانشناسی و میراث فرهنگی بر این باورند که این طرح به حفاری و قاچاق غیرمجاز رسمیت و وجه قانونی میدهد.
از: ایران اینترنشنال