ایران وایر
دیوید بوکر، وکیل مراد طاهباز از فعالان دوتابعیتی محیطزیستی محبوس در زندان اوین در گفتگویی با رادیو فردا دولتهای بریتانیا و آمریکا را به «اهمال» درباره موکل خود متهم کرد و گفت تابعیت سهگانه آقای طاهباز موجب شده است او همچنان در ایران «گروگان» باقی بماند.
مراد طاهباز بنیانگذار و از اعضای هیات مدیره موسسه حیات وحش میراث پارسیان، فعال محیطزیستی سهتابعیتی است که در بهمن ۱۳۹۶همراه با چند تن دیگر از همکارانش به اتهام «همکاری با دولت آمریکا به عنوان دولت متخاصم» بازداشت شد و همچنان در زندان به سر میبرد.
مراد طاهباز متولد بریتانیا است و علاوه بر تابعیت بریتانیایی، تابعیت آمریکایی هم دارد. از آنجا که پدر وی نیز ایرانی است، تابعیت ایران را نیز به «ارث» برده است.
وکیل آقای طاهباز روز۲۱ تیرماه ۱۴۰۱ در اندیشکده شورای آتلانتیک بر این نکته که سه تابعیتی بودن موکلش موجب شده که رسیدگی به پرونده او «زمانبرتر» و «پیچیدهتر» شود تاکید کرد.
دیوید بوکر با ابراز امیدواری نسبت به اینکه دولت بریتانیا «راهی» برای آزادی موکلش پیدا کند از «همکاری گستردهای» سخن گفت که بین دولتهای بریتانیا و آمریکا در جریان بوده اما به گفته او «متاسفانه این همکاری در جریانِ جابهجایی وزیران خارجه بریتانیا و آمدنِ لیز تراس به جای دومینیک راب» متوقف شده است.
چندی قبل و در جریان آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری دو شهروند ایرانی- بریتانیایی در ازای پرداخت بدهی دیرینه دولت بریتانیا به ایران نام مراد طاهباز نیز برای آزادی مطرح شده بود اما وکیل او میگوید موکلش، «تنها به دلیل تابعیت آمریکاییاش از قرارداد استرداد گروگانها کنار گذاشته شد.»
دیوید بوکر با انتقاد از ادبیات دولت بریتانیا که از تعبیر«بازداشتهای نادرست» برای به گفته او «گروگانگیری» شهروندان بریتانیایی توسط حکومت جمهوری اسلامی استفاده میکند میگوید:«موکل من گروگان گرفته شده، چون ایران هیچ دلیل قانونی برای بازداشت او ندارد و در واقع از او برای امتیازگیری استفاده میکند… معتقدم که دولت بریتانیا هم این را به خوبی میداند و نمیدانم که چرا حاضر نیستند از این تعبیر استفاده کنند.»
او همچنین از اهمال دولت آمریکا در بررسی پرونده مراد طاهباز انتقاد کرد و آن را دقیقا مشابه با پرونده جیسون رضاییان گزارشگر واشینگتن پست که در ایران زندانی بود توصیف کرد: «معتقدم اگر دادگاه آمریکایی میخواست پرونده مراد را بررسی کند او را گروگان اعلام میکرد.»
پیش از این نیز رکسان طاهباز، دختر مراد طاهباز، پژوهشگر محیط زیست زندانی در ایران، دولت بریتانیا و وزارت خارجه این کشور را به «فراموش کردن» این خانواده و وظیفه خود در تلاش جدی برای آزادی این زندانی سیاسی متهم کرده و خواهان اقدام فوری شده بود.
موسسه زیست محیطی «بنیاد میراث پارسیان» که توسط مراد طاهباز راهاندازی شده بود از سوی نهادهای امنیتی ایران متهم به ردیابی گونههای حیات وحش با دوربینهایی شده بود که برای «جاسوسی» مورد استفاده قرار میگیرند.
دادگاه انقلاب در پشت درهای بسته و بهدور از موازین حقوق بشر، یک سال بعد از بازداشت مراد طاهباز او را به اتهام «ارتباط با دولت متخاصم آمریکا» به ۱۰ سال حبس محکوم کرد اما در پرونده هیچیک از متهمان این پرونده سندی که اتهام جاسوسی را برای آنها ثابت کند یافت نشد.
روز گذشته حدود ۲۸۰۰ نفر از شهروندان ایرانی در نامهای خطاب به رئیس قوه قضاییه ایران خواستند که با توجه به کنارهگیری حسین طایب از ریاست اطلاعات سپاه پاسداران پرونده فعالان محیط زیست زندانی مجددا بررسی شود.
امضاکنندگان این نامه فعالان محیط زیست زندانی را «برجستهترین و خوشنامترین کارشناسان و متخصصین مطالعات و حفاظت از حیاتوحش کشور» توصیف کردند که بیش از چهار سال است در زندان بهسرمیبرند.
مراد طاهباز، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، هومن جوکار، سام رجبی، امیرحسین خالقی، سپیده کاشانی و عبدالرضا کوهپایه از بهمن ۱۳۹۶ با اتهاماتی نظیر «جاسوسی» و «همکاری با دول متخاصم» زندانی هستند.