پیام یونسی‌پور: حذف بازیکنان فوتبال ساحلی به جرم همراهی با مردم؛ چشم‌های فیفا می‌بیند؟

پنجشنبه, 10ام آذر, 1401
اندازه قلم متن
 دقیقه

فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی، چهار بازیکن تیم فوتبال ساحلی را به دلیل همراهی کردن با جنبش اعتراضی مردم ایران، از تیم ملی فوتبال ساحلی کنار گذاشته است.

در آخرین فهرست بازیکنان دعوت شده به اردوی تیم ملی فوتبال ساحلی، نام «سعید پیرامون»، «محمد احمدزاده»، «مسلم مسیگر» و «مصطفی کیانی» به چشم نمی‌‌خورد.

نمونه‌ آشکار دیگری از دخالت مستقیم سیاست در ورزش در فدراسیونی که یکی از اعضای اطلاعات سپاه پاسداران ریاست آن را برعهده دارد؛ «مهدی تاج.» آیا باز هم فدراسیون جهانی فوتبال در قبال سیاست‌زدگی فوتبال ایران سکوت می‌کند؟

***

چه بازیکنانی و چرا از تیم فوتبال ساحلی حذف شدند؟

میان بازیکنان دعوت نشده به اردوی تیم فوتبال ساحلی ایران، سعید پیرامون برای «مردم ایران» از همه شناخته شده‌تر است. او همانی است که پس از گل‌زنی مقابل تیم ملی فوتبال ساحلی برزیل در «فینال رقابت‌های بین‌قاره‌ای جهان»، با حرکت دست، نشان داد که موهای سرش را دسته کرده و سپس با قیچی کوتاه می‌کند.

حرکتی نمادین که طی هفته‌ و ماه‌های اخیر و پس از قتل «مهسا امینی» توسط نیروهای گشت ارشاد، توسط زنان ایرانی انجام شده بود. هرچند که صداوسیما حکومتی ایران این تصویر را بلافاصله سانسور کرد، اما حرکت او نمادی از جنبش مردمی ایران شد.

سعید پیرامون در گفت‌وگو با روزنامه «شرق» غیرمستقیم تایید کرده که دلیل خط خوردن خودش و سه هم‌تیمی‌اش از تیم ملی فوتبال، به دلیل همراهی با مردم ایران بوده است: «همه بازیکنانی که خط خوردند، همان‌هایی هستند که مو قیچی کردند یا خوشحالی نکردند. ولی باید منتظر بمانیم و ببینیم چه می‌شود. ما ۴ نفر، از نفرات اصلی هستیم.»

بازیکنان تیم فوتبال ساحلی ایران، نخستین ورزشکارانی بودند که پس از آغاز جنبش اعتراضی در شهرهای کشور، حاضر به همخوانی با سرود جمهوری اسلامی نشدند. پس از آن بود که بازیکنان تیم‌های ملی واترپلو، بسکتبال و والیبال نشسته نیز همین رفتار را تکرار کردند.

«محمد احمدزاده»، «مسلم مسیگر» و «مصطفی کیانی» نیز پس از گل‌زنی در این رقابت‌ها شادی نکردند. تصاویری از اشک ریختن محمد احمدزاده در پایان دیدار با برزیل، بارها در رسانه‌های جهان و صفحات اجتماعی باز نشر شد.

کاپیتان این تیم، یعنی مسلم مسیگر که حالا دیگر جایی در این فهرست ندارد نیز در زمان بالا بردن جام قهرمانی رقابت‌های بین قاره‌ای، عکس‌العملی سرد و بی‌تفاوت نسبت به قهرمانی جهان داشت.

کمی بعد، بازیکنان تیم فوتبال، پس از پیروزی دو بر صفر مقابل تیم ملی ولز، «کارلوس کی‌روش» را روی دست، به هوا پرت کردند.

 

 از بیانیه فدراسیون فوتبال چه می‌دانیم؟

بیانیه‌ای که ۱۶آبان ۱۴۰۱ در سایت رسمی فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی منتشر شد، دخالت سیاست در ورزش را تایید می‌کند. فدراسیون فوتبال البته تلاش کرده بود یک رفتار مدنی و اجتماعی را به عنوان «سواستفاده سیاسی» معرفی کند.

فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی پس از قهرمانی تیم فوتبال ساحلی در رقابت‌های بین‌قاره‌ای نوشت: «بر اساس مقررات جمهوری اسلامی ایران، منشور اخلاقی المپیک و قوانین فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) مبنی‌بر رعایت اصول حاکم بر ورزش فوتبال و پرهیز از هرگونه رفتارهای سیاسی در میادین ورزشی، با اشخاصی که در این خصوص اخلاق حرفه‌ای و ورزشی را رعایت ننموده‌اند، وفق مقررات رسیدگی خواهد شد.»

«علی خامنه‌ای» خرداد سال ۱۳۹۹ با دفاع از ورزشکارانی که در زمان پخش سرود ملی آمریکا و برای همبستگی با معترضین به قتل «جورج فلوید» زانو می‌زدند گفته بود: «شعار نمی‌توانم نفس بکشم که امروز مردم آمریکا می‌دهند، حرف دل همه ملت‌هایی است که آمریکا به آن‌ها ظلم کرده است.»

هم‌زمان رسانه «ورزش سه» در گزارشی، به همبستگی جامعه ورزش آمریکا با معترضین اشاره کرد. در این گزارش که همسو با گزارش‌های خبری صداوسیما از اعتراضات در آمریکا نوشته شده بود، به توییتی از «کالین کپرنیک» ستاره فوتبال آمریکایی اشاره شده بود: «وقتی تمدن به مرگ می‌انجامد، شورش تنها واکنش منطقی است.»

حالا شعار «زن، زندگی، آزادی» تبدیل به شعار همه‌گیر در جهان شده است. اما فدراسیون فوتبال، دسته کردن نمادین مو و قیچی کردن آن را حرکتی سیاسی معرفی می‌کند.

نشانه‌های سیاسی بودن این تصمیم جایی روشن می‌شود که یک روز پیش از بیانیه فدراسیون فوتبال، دو چهره اصولگرا و تندرو در وزارت ورزش و جوانان، علیه تیم ملی فوتبال ساحلی ایران واکنش نشان داده بودند.

«وحید یامین‌پور» مجری سابق صدا‌وسیما و چهره افراطی نزدیک به گرایش موسوم به «جوانان انقلابی»، که معاونت جوانان این وزارت را برعهده دارد، در توییتی نوشت: «آیا می‌دانید با ساختارهای جهانی جدید در ورزش، وزارت ورزش و جوانان دخالت چندانی در مدیریت تیم‌های ملی فوتبال ایران نداشته و صرفا عضو افتخاری مجمع فدراسیون فوتبال است؟»

همچنین «سینا کلهر»، معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی وزارت ورزش و جوانان نیز در توییتی دیگر نوشت: «چند سال پیش در گزارش اجرایی شدن سند ۲۰۳۰ نوشتم که مساله اصلی ۲۰۳۰، نقض حاکمیت ملی است و الگوی آن هم فوتبال.»

وحید یامین‌پور همانی است که سال ۱۳۹۵ در جریان مصاحبه‌ای با «انیس نقاش»، رو به دوربین صداوسیمای حکومتی ایران گفت: «آقای نقاش پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برای ماموریتی عازم پاریس شد.» وحید یامین‌پور در این لحظه، برای تشریح ماموریت مهمان برنامه، از عبارت «به درک واصل کردن» «شاپور بختیار» استفاده کرد. او حالا ریاست معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان را برعهده دارد.

 

فیفا تا کجا پشت تخلفات فدراسیون جمهوری اسلامی می‌ماند؟

بررسی فهرست بازیکنان دعوت شده به تیم ملی فوتبال ساحلی ایران در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که چهار بازیکنی که هم‌‌اکنون با دلایل سیاسی از این تیم خط خورده‌اند، همواره جزو مدعوین بودند.

فدراسیون جهانی فوتبال، هرگونه دخالت سیاست در امور فوتبال و فدراسیون‌های فوتبال را ممنوع اعلام کرده است. اما فیفا در سال‌های اخیر مماشاتی غیرقابل انکار با مهدی تاج و فدراسیون تحت امر او داشته است.  

فدراسیون فوتبال موفق شده بود با همراهی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، ورود تمامی نمادهای مرتبط با جنبش اعتراضی به ورزشگاه‌های جام‌جهانی را ممنوع کند. نیروهای انتظامی قطر در جریان دیدارهای تیم فوتبال در قطر، برخی از تماشاگران ایرانی را که حتی شعار «زن، زندگی، آزادی» همراه داشتند را بازداشت کردند. برخوردهای فیزیکی و آزارهای کلامی هواداران جمهوری اسلامی نیز متوجه این گروه از هواداران بود که با واکنشی از سوی نیروهای انتظامی قطر همراه نمی‌شد.

فیفا اما برای سه بازی، در قبال این موضوع سکوت کرد. فدراسیون جهانی فوتبال پس از حذف تیم فوتبال از این رقابت‌ها در پاسخ به «بی‌بی‌سی» فارسی که در مورد چرایی برخورد پلیس قطر با هواداران ایرانی سوال کرده بود نوشته است: «از وقایع رخ داد مطلع هستیم و از مقام‌های قطری خواسته‌ایم که مقررات توافق‌شده را به درستی اجرا کنند.»

فیفا حالا که تیم فوتبال حذف شده و هواداران ایرانی و هواداران حکومتی جمهوری اسلامی کشور را ترک کرده‌اند، مدعی شده است که ایرانیان می‌توانند در بازی‌های بعدی، نشان‌های مورد نظر خود را وارد ورزشگاه‌ها کنند؛ هر چند که باز هم هیچ ضمانت اجرایی برای برخورد نشدن با ایرانیانی که شعارهای زن، زندگی، آزادی یا نام مهسا امینی و سایر کشته‌شدگان به دست حکومت را همراه داشته باشند، وجود ندارد.

فدراسیون جهانی فوتبال حالا مقابل یکی از سیاست‌زده‌ترین رفتارهای سال‌های اخیر یک فدراسیون فوتبال در قبال بازیکنانش قرار گرفته است؛ چهار بازیکن اصلی صرفا به دلیل کنشی ساده، از همراهی با تیم ملی کشورشان محروم شده‌اند.

از: ایران وایر 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.