رادیو زمانه
نمایشگاهی از آثار بزرگ خضرایی، گرافیست و نقاش ایرانی ساکن هلند در شهر آلمیره دایر است. زمانه به همین مناسبت گفتوگویی با این هنرمند انجام داده است.
۲۹ ژانویه/۲بهمن گالری کاسا کاسلا (casa casla) در شهر آلمیره هلند، میزبان جمعی از ایرانیان ساکن این کشور بود که به مناسبت آغاز به کار رسمی نمایشگاه بزرگ خضرایی گردهم آمده بودند. بزرگ خضرایی، گرافیست و نقاش ایرانی ساکن هلند، ۶۰ سال است که عمر خود را صرف خلق آثار گرافیکی و نقاشی کرده است. او کار خود را از ۱۴ سالگی آغاز کرده و اولین بار در ۱۶ سالگی اثری از او در مجله فردوسی منتشر شده است.
بزرگ خضرایی به عنوان گرافیست با نشریاتی چون خوشه، فردوسی و اطلاعات کار میکرده است. او پس از ۲۳ سال کار مداوم در موسسه اطلاعات از ایران مهاجرت کرد. اولین مقصد او فرانسه بود. شش سال در این کشور زندگی کرد و سپس در هلند ساکن شد. در هلند مدتی کار نقاشی روی دیوار را انجام میداد و سپس کار خود را تا به امروز در زمینه کار بر بوم ادامه داده است. در این مدت او هیچ وقت از کار گرافیک مطبوعاتی غافل نبوده و براساس سفارشهایی که به او میرسیده به خلق آثار گرافیکی مشغول بوده است.
به مناسب افتتاح تازهترین نمایشگاه آثار او در شهر آلمیره با او گفتوگویی داشتیم:
در مراسم افتتاح نمایشگاه نقاشی بزرگ خضرایی چهرههای نام آشنایی حاضر بودند. نسیم خاکسار نویسنده، رضا علامهزاده فیلمساز، قادر عبدالله نویسنده، الی صفری فیلمساز و مستندساز از چهرههای شناخته شده این جمع بودند. در این مراسم بلوط خضرایی، دختر بزرگ خضرایی چند قطعه موسیقی نواخت و قادر عبدالله هم در باره کار و کارنامه بزرگ خضرایی سخن گفت. او از نسلی که نقاش در آن پاگرفته گفت و چالشهای مهاجرت این نسل هنرمند و از خلق اثر هنری در تبعید با کلماتی قدرتمد و شیوا برای حاضران سخن گفت. بزرگ خضرایی در چند جمله کوتاه در این مراسم گفت که کارهای او قرار است به جای او در این نمایشگاه صحبت کنند و او بیش از این سخنی برای گفتن به عنوان سخنرانی افتتاحیه ندارد.
در گفتوگو با زمانه بزرگ خضرایی از گذشته و آغاز حرفه خود گفت و درباره سبک خود توضیح داد. او گفت که سبک کارهای خود را آنچنان که یک روزنامه هلندی بر آن نام نهاده، نیوامپرسیونیسم میداند. در کارهای آقای خضرایی زن و نشانههای سنتی ایرانی-شرقی حضوری پررنگ دارد. بزرگ خضرایی در این مورد هم توضیح داد و گفت نزدیک ۲۰ سال است که زن حرف نخست را در کارهای او میزند.
بخش دیگری از گفتوگو به تاثیر جنبش زن، زندگی، آزادی برکار هنرمندان اختصاص داشت. بزرگ خضرایی به زمانه گفت که تحت تاثیر این جنبش قرار دارد و آخرین اثر او نیز به طور مشخص در همین ارتباط است.
این نمایشگاه تا ۲۷ فوریه در گالری کاسا کاسلا دایر است و علاقهمندان امکان بازدید از آن را خواهند داشت.