۱۱ دانشگاه بریتانیا متهم به همکاری با ایران در ساخت پهپاد

جمعه, 19ام خرداد, 1402
اندازه قلم متن

۱۱ دانشگاه بریتانیا متهم به همکاری با ایران در ساخت پهپاد – DW – ۱۴۰۲/۳/۱۹

رونمایی پهپادهای نظامی در ایران

روزنامه تلگراف به نقل از نمایندگان پارلمان بریتانیا متخصصان ۱۱ دانشگاه این کشور را متهم به همکاری با برنامه پهپادی ایران کرده است. ظاهرا بیش‌ترین سهم همکاری را دانشگاه کرنفیلد بر عهده داشته است.

روزنامه تلگراف در گزارشی در روز پنج‌شنبه، ۱۸ خرداد/۸ ژوئن به نقل از نمایندگان پارلمان بریتانیا از همکاری ۱۱ دانشگاه این کشور با جمهوری اسلامی در ساخت جت‌های جنگی و پهپادهای انتحاری خبر داده است.

در این گزارش نام دانشگاه‌های معتبری هم‌چون کمبریج، امپریال‌کالج، گلاسکو و نورثامبریا آمده است اما بالاترین سهم و سطح همکاری ظاهرا متعلق به دانشگاه کرنفیلد بوده است.

دانشگاه کرنفیلد که در علوم مهندسی و فناوری هوافضا تخصص دارد، در حالی به این همکاری متهم شده که با نیروی هوایی بریتانیا نیز همکاری تنگاتنگی دارد.

“۱۶ پروژه همکاری مشترک”

طبق این گزارش،‌ در این پروژه که توسط جمهوری اسلامی تامین مالی شده است، کارشناسان بریتانیا روی بهبود موتورهای پهپاد از طریق افزایش ارتفاع، سرعت و برد تحقیق می‌کردند.

به نوشته روزنامه تلگراف، یکی از این ۱۱ دانشگاه‌ نیز با محققان ایرانی روی آزمایش کنترل‌های جدید برای موتورهای جت به منظور “افزایش مانورپذیری و زمان پاسخ” آنها در کاربردهای نظامی همکاری کرده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

این اتهام در حالی مطرح شده است که این کشور صادرات فناوری نظامی و فناوری دو منظوره به ایران را مدت‌ها پیش ممنوع کرده بود.

اتحادیه اروپا اخیرا تحریم‌های جدیدی علیه ایران به‌ دلیل ارسال پهپادهای انتحاری به روسیه برای هدف قرار دادن تاسیسات غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین اعمال کرده است.

تلگراف می‌نویسد، با وجود اعمال این تحریم‌ها و هشدار مقامات اروپایی در مورد همکاری با جمهوری اسلامی در این زمینه، تحقیقات نشان داده که محققان بریتانیا دست کم در ۱۶ پروژه مشترک به رژیم ایران کمک کرده‌اند تا فناوری پیشرفته‌ای را توسعه دهد که می‌تواند در برنامه هواپیماهای بدون سرنشین و جت‌های جنگنده‌اش استفاده شود.

اعلام نگرانی نمایندگان پارلمان بریتانیا

نمایندگان پارلمان بریتانیا خواستار تحقیقاتی فوری در مورد چگونگی انجام این همکاری شده‌اند. آلیسیا کرنز، رئیس کمیسیون روابط خارجی پارلمان بریتانیا از عنوان “همکاری وحشتناک” استفاده و ابراز نگرانی کرده که این همکاری‌ها ممکن است، خطر نقض تحریم‌های موجود در مورد فناوری‌های حساس و دوگانه را به همراه داشته باشد.

دیوید لامی، وزیر خارجه “دولت در سایه” (جناح اپوزیسیون پارلمان بریتانیا) نیز این موضوع را “کاملا نگران‌کننده” خوانده و از دولت خواسته تا تحقیقاتش را به‌سرعت آغاز کند.

یکی دیگر از نمایندگان پارلمان بریتانیا با اعلام اینکه “چنین همکاری‌هایی به امنیت ملی ما لطمه می‌زند”، گفت:  «این همکاری‌ها در هر سطحی انجام گرفته باشد، از نظر لندن غیرقابل قبول است.»

واکنش برخی از دانشگاه‌های در مظان اتهام

روزنامه تلگراف در این بین تلاش کرده است، پاسخ این ۱۱ دانشگاه در رابطه با این اتهامات را جویا شود.

سخنگوی دانشگاه کرنفیلد که متهم به بالاترین سطح همکاری با جمهوری اسلامی است، گفت: «ما سیاست‌ها و فرآیندهای امنیتی خود را به‌طور مستمر بررسی می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم، فعالیت‌های تحقیقاتی‌مان کاملا با دستورالعمل‌ها و تعهدات قانونی مطابقت دارد. به دولت اطمینان خاطر می‌دهیم که دانشگاه کرنفیلد رویکردی جدی برای حفظ امنیت در همکاری‌های بین‌المللی دارد.»

سخنگوی دانشگاه نورثامبریا نیز با اعلام اینکه فعلا نمی‌تواند درباره این سطح از همکاری با جمهوری اسلامی اظهارنظر کند، تنها اعلام کرده است، در حال بررسی اطلاعات منتشر شده است.

سخنگوی دانشگاه گلاسکو نیز مدعی شده است، تمام تحقیقات در این دانشگاه مطابق با بالاترین استانداردهای آکادمیک انجام شده و می‌شود. 

دانشگاه کمبریج هم از اظهارنظر در‌ این‌ باره خودداری کرد.

تا کنون مسئولان وزارت علوم و مقامات جمهوری اسلامی به این گزارش‌ واکنش نشان نداده‌اند.

از: دویچه وله


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.