شرق، علی ذهابی: رییسجمهوری دوباره عنوان کرده که «عدهای بهجای دورزدن تحریمها منافع ملی را دور زدند.» نزدیک به سهسالی میشود که حکایت تحریم، داستان هرروزه مردم ایران شده است؛ داستانی که این روزها همه امیدوارند سکانس آخر آن، پایانی خوش داشته باشد. تحریمهایی که این روزها پرده از واقعیت آن برافتاده و مشخص شده برخی از آب گلآلود «شاهماهی» گرفتهاند، آن هم نه یکی و دوتا. یک روز رییسجمهوری از اختلاس ۹هزارمیلیاردتومانی خبر میدهد و روز دیگر «اکبر ترکان»، دستیار ویژهاش عنوان میکند که خبر اختلاسهای دههاهزارمیلیاردی در راه است.
به نظر میرسد تحریمهای بهجامانده از گذشته و از همه بدتر ماجراهای پشتپرده آن، حالا چوب لای چرخ دولت تازه رویکارآمده حسن روحانی شده است. روحانی دوشنبه در دیدار مجمع نمایندگان استان یزد عنوان کرد: «عدهای مدعی بودند که میتوانند تحریمها را دور زده و آثار تحریم را از بین ببرند، اما آنها در عمل، ملت و منافع ملی را دور زدند؛ بهطوریکه امروز پسگرفتن حقوق مردم از این افراد به یک معضل تبدیل شده است.» معضلی که رییسجمهوری برای حل آن به اسحاق جهانگیری، معاون اول خود دستور داد کارگروهی برای معرفی افرادی که از شرایط تحریم سوءاستفاده کردهاند تشکیل دهد. رییسجمهوری همچنین پیش از این درباره پرونده فساد مالی صورتگرفته به نام دورزدن تحریمها گفته بود: «همهاش پول نفت نیست، پول نقد هم هست.»
روحانی عنوان کرده بود: «این دومیلیاردو۶۰۰میلیوندلاری (۷۸هزارمیلیاردریال) که گفته میشود همهاش پول نفت نیست، بخش بزرگی از آن پول نقدی است که به او داده بودند که بدهیهای ما را پرداخت کند.»به نظر میرسد کمکم یکی از علتهای خزانه خالی که روحانی در گزارش صدروزه خود به آن اشاره کرده بود دارد مشخص میشود؛ علتی که به پولهای رفته و هرگز بازنگشته در دولت گذشته بازمیگردد. رییسجمهوری اما روز گذشته ابراز تاسف کرده که این افراد از شرایط تحریمها سوءاستفاده کردهاند. کافی است نگاهی به حالوهوای اقتصاد کشور در روزهای یکسالواندی پیش بیندازیم. آنموقع بهسادگی میتوان فهمید سوءاستفاده در شرایطی صورت گرفته که مردم اثر تحریمها را بهطور لحظهای در زندگیشان میدیدند. میدیدند که هرروز فقیرتر میشوند و ارزش داراییهایشان با شیبی تند در حال سقوط است. روزهایی که دلار هرروز گویسبقت را از ریال میربایید و نتیجهاش میشد کوچکترشدن سفرهها؛ سفرههایی که روزگاری محمود احمدینژاد برای کسب آرای مردم در کارزار انتخابات سال ۸۴ قول داده بود آن را بر سر سفرههایشان بیاورد. نتیجه اما پس از هشتسال شده که میبینیم.
«بابک زنجانی»هایی از دل ماجرا بیرون زدهاند و دو قوهمجریه و قضاییه را به خود درگیر کردهاند تا اموال مردم را از آنها پس بگیرند. هرچند خبرهای خوشی نمیرسد. چراکه عزتالله یوسفیانملا، عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی با عنوان این مطلب که «رقم داراییهای بابک زنجانی در داخل کشور پاسخگوی بدهیهایش نیست»، گفته «کل داراییهای داخلی زنجانی در مجموع شاید به هزارمیلیاردتومان هم نرسد و این در حالی است که بدهی ایشان ۹هزارمیلیاردتومان است.»به گزارش ایرنا، اما «حسن روحانی» روز گذشته با بیان اینکه مردم ایران برای حفظ آرمانهایشان در برابر فشارها ایستادگی کردهاند و میکنند، گفت: «وظیفه داریم با برنامهریزی و تدبیر، زمینههای لازم را برای کاهش مشکلات داخلی و خارجی و توسعه کشور فراهم آوریم.»
او با تاکید بر اینکه باید همه قوا و مسوولان برای حلوفصل مشکلات مردم با یکدیگر همکاری کنند، افزود: «امروز وظیفه همه ماست که فشارهای ظالمانه ناشی از تحریمهای ناروا علیه ملت را مرتفع کنیم تا شاهد آیندهای بهتر برای کشور باشیم.» پس از رویکارآمدن حسن روحانی و با انتقال پرونده هستهای ایران از شورایعالی امنیت ملی به وزارت امورخارجه مسوولیت مذاکرات برعهده محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان نهاده شد. نهایتا تیم مذاکرهکننده با وجود تمام فشارهای خارجی و داخلی برای برهمزدن مذاکرات، موفق شد پس از سه دور مذاکره سخت و زمانبر به توافقی ابتدایی با غرب برسد. بر همین اساس «توافق ژنو» نقطه آغازی برای توقف تحریمهای تازه و کاهش تحریمهای گذشته شورای امنیت و یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران شد. چنانکه رییسجمهوری پس از امضای توافقنامه ژنو میان ایران و پنج عضو دایم شورای امنیت بهعلاوه آلمان اعلام کرد که «ساختمان تحریمها به لرزه درآمد.» قرار است در صورت توافق نهایی تمامی تحریمها علیه ایران لغو شود. این درحالی است که دور تازه مذاکرات با ۱+۵ روز گذشته در وین آغاز شده است.