ار اف ای – فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران نسبت به افزایش آمار کارکنان حرفهای رسانه که در سال ۲۰۲۳ در حال انجام وظیفه کشته شدهاند، ابراز نگرانی کرد. بر این اساس، از آغاز جنگ اخیر اسرائیل و حماس در هفتم اکتبر، مقیاس و سرعت تلفات کارکنان رسانه به طرز بیسابقهای افزایش یافته و روزانه بیش از یک خبرنگار در جریان جنگ غزه جان خود را از دست داده است. از سوی دیگر، تعداد خبرنگارانی که در جریان جنگ اخیر اسرائیل و حماس کشته شدهاند از تلفات اهالی رسانه در هر درگیری دیگری در سی سال گذشته بالاتر است.
بنا بر جدیدترین گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران که امروز، جمعه ۸ دسامبر، منتشر شد، ۹۴ خبرنگار و کارمند حرفهای رسانه از جمله ۹ زن، در حال انجام وظیفه، در درگیریهای سال ۲۰۲۳ کشته شدهاند و قریب به ۴۰۰ خبرنگار نیز در زندان محبوس هستند.
گزارش این سازمان پیشرو در نمایندگی از خبرنگاران که در آستانه ۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر منتشر شده، بر لزوم در پیش گرفتن اقدامات بسیار بیشتری از سوی جامعه بین المللی در جهت حفظ جان خبرنگاران و همچنین مورد بازخواست قرار دادن مهاجمان، تاکید دارد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران با اشاره به اینکه امسال نیز مانند سال گذشته با کشته شدن خبرنگاران در جنگ همراه بوده و روزنامه نگاران فلسطینی در نوار غزه، قربانی بمباران بی رویه ارتش اسرائیل شدهاند، از مقامات بین المللی خواست تا اطمینان حاصل کنند که قوانین جهانی رعایت شده و کشتار خبرنگاران در غزه متوقف میشود:
«جامعه بینالمللی و بهویژه دیوان کیفری بینالمللی، باید مسئولیت خود را پذیرفته، تحقیقات کاملی را انجام داده و در صورت لزوم، آمران و عوامل حمله به خبرنگاران را تحت پیگرد قانونی قرار دهند.»
از سال ۱۹۹۰ که فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران ثبت آمار روزنامه نگاران کشته شده در حین انجام وظیفه را آغاز کرده تا به امروز، جنگ غزه بیش از هر درگیری دیگری برای روزنامه نگاران مرگبار بوده و از زمان حمله حماس در ۷ اکتبر، ۶۸ خبرنگار جان خود را در درگیریها از دست دادهاند.
دومینیک پرادالیه، رئیس فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، ضمن اشاره به اینکه امسال ۷۲ درصد از خبرنگاران کشته شده در سراسر جهان، در غزه جان خود را از دست دادهاند، یک اقدام قاطع و فوری جهانی را برای حمایت از خبرنگاران ضروری میداند.
بر اساس آمار جدید فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، ۶۱ خبرنگار فلسطینی در نوار غزه و ۳ خبرنگار لبنانی در تیراندازی اسرائیل هنگام فیلمبرداری گزارشی از مرز بین دو کشور کشته شدهاند. ۴ خبرنگار اسرائیلی هم در اولین ساعات حمله حماس در ۷ اکتبر جان خود را از دست دادهاند. در دیگر نقاط خاورمیانه نیز ۳ کارمند حرفهای رسانه در سوریه کشته شدهاند.
در قاره اروپا، اوکراین همچنان یک کشور خطرناک برای خبرنگاران به حساب میآید و امسال، سه خبرنگار و کارمند رسانه اوکراینی، روسی و فرانسوی در درگیریهای مسکو و کییف جان خود را از دست دادهاند.
بنا بر گزارش فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در حوزه آسیا و اقیانوسیه، با اینکه شمار روزنامهنگاران کشته شده کمتر از سال گذشته است، قتل خبرنگاران در همان کشورهای مشابه سال های گذشته متمرکز بوده و فدراسیون، همچنان نگران امنیت خبرنگاران در افغانستان (۲)، فیلیپین (۲)، هند (۱)، چین (۱) یا بنگلادش (۱) است. این فدراسیون شکست جامه جهانی در پاسخگو کردن عاملان را محکوم کرده و از دولتهای منطقه میخواهد که تحقیقات درباره این قتلها را کامل کرده و تدابیری برای تضمین امنیت خبرنگاران اتخاذ کنند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در گزارش جدید خود همچنین به کاهش تعداد خبرنگاران کشته شده در قاره آمریکا از ۲۹ مورد در سال گذشته به ۷ مورد در سال جاری میلادی اشاره میکند.
این فدراسیون همچنین ضمن ابراز تأسف از قتل تکان دهنده چهار خبرنگار در کشورهای کامرون (۲)، سودان (۱) و لسوتو (۱) در قاره آفریقا، تاکید میکند که این پرونده ها تا به امروز به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفتهاند.
حدود ۴۰۰ خبرنگار زندانی هستند
فهرست خبرنگاران زندانی در سال ۲۰۲۳، از افزایش قابل توجه آمار طی سه سال گذشته و همچنین تداوم سرکوب سیاسی در کشورها، از چین و بلاروس گرفته تا مصر و ایران و نیز میانمار، ترکیه و روسیه حکایت دارد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران میگوید چنین زورگویی قضایی به وضوح برای ساکت کردن رسانه ها و سرکوب تظاهرات طراحی شده است. روزنامه نگاران همچنان جزو اولین قربانیان این سرکوب بوده و در حال حاضر ۳۹۳ خبرنگار و کارمند رسانه، پشت میله های زندان هستند.