ار اف ای
اسلو، پایتخت نروژ این روزها برای برگزاری مراسم اهدای جایزه نوبل صلح آماده میشود. جایزهای که در غیاب نرگس محمدی قرار است روز یکشنبه ۱۹ آذر به همسر و فرزندانش تقدیم شود. همزمان با این مراسم، مرکز نوبل صلح نمایشگاهی با موضوع روایت زندگی و مبارزات نرگس محمدی، این فعال حقوق بشر زندانی در ایران برپا کرده است. این نمایشگاه برای پاسداشت جنبش سال گذشته ایران، «زن، زندگی، آزادی» نام گرفته است.
هرساله همزمان با مراسم اهدای جایزه نوبل صلح، نمایشگاهی از فعالیتهای برنده این جایزه در اسلو، پایتخت نروژ برگزار میشود. مرکز نوبل صلح که میزبان این نمایشگاه است، عنوان نمایشگاه امسال را «زن، زندگی، آزادی» گذاشته است. گیرستی فلوگستاد، مدیر اجرایی این مرکز میگوید که «شجاعت و اراده قوی» نرگس محمدی برای مبارزه از او «نمادی» ساخته است که دنیای امروز به آن نیاز دارد.
در این نمایشگاه که قرار است روز دوشنبه ۲۰ آذر با حضور همسر و فرزندان نرگس محمدی به صورت رسمی افتتاح شود، تصاویری از این فعال حقوق بشر زندانی در ایران و نیز عکسهایی از جنبش سراسری سال گذشته به نمایش گذاشته شده است.
بنیاد نوبل چهاردهم مهر ماه نرگس محمدی را به عنوان برنده جایزه صلح ۲۰۲۳ معرفی کرد. حالا قریب دو ماه است که تصویر او در کنار برندگان قبلی این جایزه در محل موزه دائمی مرکز نوبل صلح قرار گرفته است. او پس از شیرین عبادی، دومین زن ایرانی است که برنده جایزه نوبل صلح میشود.
در کنار تصاویر نرگس محمدی، این نمایشگاه همچنین عکسهای شش عکاس زن ایرانی را به نمایش گذاشته که مبارزات زنان برای «زندگی و آزادی» را در ایران از سال ۱۳۵۷ تا به امروز به ثبت رساندهاند. یکی از این زنان، ریحانه طراوتی، عکاس و فعال حقوق زنان ایرانی است که در مقطع کوتاه آزادی نرگس محمدی، تصاویر ماندگاری از او ثبت کرده است. رادیو بینالمللی فرانسه، با او گفتگویی انجام داده که میتوانید بخشی از آن را در گزارش ویدئویی بالا ببینید.