شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین و مقامهای کشورهای عربی در نشست همکاریهای چین و کشورهای عربی-reuters
شی گفت چین در چندین حوزه ازجمله میادین نفت و گاز با کشورهای عربی همکاری خواهد کرد
شی جین پینگ، رییس جمهوری چین، در نشست همکاریهای چین و کشورهای عربی گفت که از تشکیل کشور فلسطین حمایت میکند و راهحل دو کشوری طبق مرزهای مشخصشده در سال ۱۹۶۷ را برای حل بحران غزه راهگشا میداند.
دهمین کنفرانس وزیران مجمع همکاری چین و کشورهای عربی روز پنجشنبه ۳۰ مه (دهم خرداد) در پکن آغاز شد. رییسجمهوری چین در افتتاحیه این کنفرانس گفت که میخواهد به روشی که منجر به رعایت انصاف، عدالت و دستیابی به صلح و ثبات بلندمدت شود، با کشورهای عربی برای حلوفصل مسائل مهم همکاری کند.
خبرگزاری رویترز به نقل از رسانههای محلی چین نوشت که رییسجمهوری این کشور بهدنبال تقویت روابط با کشورهای عربی بهمنزله الگویی برای حفظ صلح و ثبات جهانی است.
شی درباره بحران غزه نیز گفت که جنگ نمیتواند نامحدود ادامه پیدا کند و عدالت نمیتواند برای همیشه غایب بماند. او در ادامه تاکید کرد که راهحل دو کشوری باید قاطعانه مورد حمایت قرار گیرد و کشور فلسطین با پایتختی بیتالمقدس شرقی تشکیل شود.
رییسجمهوری چین همچنین در مواضعی نزدیک با کشورهای عرب آتشبس فوری و عضویت کشور فلسطین در سازمان ملل متحد را خواستار شد.
در دهمین کنفرانس وزیران مجمع همکاریهای چین و کشورهای عربی، نمایندگانی از کشورهای بحرین، امارات متحده عربی، مصر، تونس و برخی دیگر از کشورهای عربی حضور داشتند.
چین بهشکلی فزاینده در حال افزایش نفوذ دیپلماتیک در منطقه است و بهتازگی نیز میزبان نخستین مذاکرات بین گروههای فلسطینی فتح و حماس بود. این کشور اسفندماه ۱۴۰۱ نقش میانجی را ایفا کرد.
رییسجمهوری چین اکنون در حالی برای حل بحران غزه به کشورهای عرب دست همکاری داده که جنگ غزه و حملههای اخیر جمهوری اسلامی و اسرائیل خطر یک درگیری گسترده در منطقه را بهشکلی فزاینده بالا برده است.
شی در سخنرانی روز پنجشنبه گفت که علاوه بر کشورهای عربی، با ایالاتمتحده آمریکا نیز برای حل بحران موجود همکاری میکند.
او با بیان اینکه چین به حمایتها برای کاهش پیامدهای بحران انسانی ادامه میدهد، گفت که پکن علاوه بر کمک به بازسازی غزه پس از جنگ، ۶۹ میلیون دلار کمک بشردوستانه نیز به فلسطین اختصاص میدهد.
پکن همچنین برای کمک به آوارگان فلسطینی ۳ میلیون دلار نیز به آژانس امداد و کاریابی سازمان ملل متحد پرداخت میکند.
او با بیان اینکه چین در چندین جبهه، ازجمله در میادین نفت و گاز و سرمایهگذاری در مقیاسی عظیم، با کشورهای عربی همکاری خواهد کرد، گفت از ایجاد روابط «چینی-عربی» برای حفاظت از صلح و ثبات جهانی و توسعه روابط اقتصادی و تجاری که به نفع دو طرف باشد حمایت میکند.
شی همچنین گفت که از پروژههای انرژی تجدیدپذیر با ظرفیت بیش از ۳ میلیون کیلووات در کشورهای عربی پشتیبانی میکند و آماده همکاری با آنها در زمینههای تحقیق و توسعه، فناوری مدرن، انرژی و تولید تجهیزات است.
چین خریدار بزرگ انرژی خلیج فارس است. در سال ۲۰۲۳ تجارت دوجانبه این کشور و کشورهای حوزه خلیج فارس بیش از ۲۸۶ میلیارد دلار بود.
براساس دادههای گمرک چین، عربستان سعودی نزدیک به ۴۰ درصد از این تجارت را به خود اختصاص داده بود.
دومین نشست چین و کشورهای عربی در پکن سال ۲۰۲۶ برگزار خواهد شد.
از: ایندیپندنت