روز دوشنبه ۲۹ مردادماه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان برای کابینه چهاردهم، برای سومین روز در مجلس شورای اسلامی ادامه یافت.
حمید رسایی، از چهرههای تندرو در مجلس شورای اسلامی تذکری را درباره سخنان روز گذشته عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه مطرح کرد که پاسخ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس را به دنبال داشت.
رسایی با اشاره به سخنان روز گذشته عراقچی خطاب به امیرحسین ثابتی، نماینده مجلس شورای اسلامی افزود که وزیر پیشنهادی امور خارجه “طوری صحبت کرد که انگار نقض برنامه و کارنامه ایشان به معنای زیر سوال بردن ولایتپذیری مجلس است.”
اشاره رسایی به سخنان روز یکشنبه عراقچی در مجلس شورای اسلامی است که در واکنش به یک پیام ثابتی در شبکه اکس گفت: «من نمیگویم مرگ بر وطنی که هموطنم عراقچی است. من میگویم جانم فدای وطنی که فردی منتقد، ولایتپذیری مجلس را هم زیر سوال میبرد.»
امیرحسین ثابتی در پیام خود نوشته بود: «مرگ بر آن مرز و معیاری که مرا به خاطر به دنیا آمدن در سرزمینی که در آن عراقچی و ظریف و روحانی و بنی صدر و …به دنیا آمدهاند آشنا با آنها میداند اما شیرمردان فاطمیون را چون چند کیلومتر آنطرفتر به دنیا آمدهاند، غریبه با من حساب میکنند.»
محمدباقر قالیباف در جلسه روز دوشنبه، ضمن قطع صحبتهای رسایی از او خواست که در چهارچوب دستور مجلس تذکر دهد؛ رسایی در واکنش گفت که تذکرش در قالب دستور کار مجلس است اما قالیباف آن را نپذیرفت.
حال و هوای عجیب مجلس شورای اسلامی در جلسه بررسی صلاحیت نامزد وزارت
— DW فارسی (@dw_persian) August 19, 2024
ویدئویی از حال و هوای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی دادگستری در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. pic.twitter.com/4spXkiWlGN
رسایی در ادامه همچنین گفت که شیوه ثبتنام موافقان و مخالفان وزرای پیشنهادی منطبق با آییننامه مجلس شورای اسلامی نیست به طوریکه ثبتنام نمایندگان مخالف یا موافق تنها “نیم ساعت” قبل از بررسی صلاحیت هر وزیر پیشنهادی انجام میشود.
قالیباف این اقدام را تصمیمی برای جلوگیری از لابیگری علیه نمایندگان مخالف وزیر پیشنهادی دانست و افزود: «همه افرادی که لابی میکردند میریختند روی سر کسی که مخالف بود و میگفتند تو چرا مخالفی؟»
ادامه بررسی صلاحیت وزرا
روز دوشنبه صلاحیت عزیز نصیرزاده، وزیر پیشنهادی دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه، از جمله یاسر سلمانی به عنوان مخالف در سخنانی خواستار توجه بیشتر به وضعیت معیشت نیروهای مسلح شد.
او با اشاره به مشکلات معیشتی نیروهای مسلح ادامه داد: «باید تمامی توان به کار گرفته شود که نیروهای کارآمد و زبده در وزارت دفاع حفظ شوند نه اینکه آنها به خاطر مسائل معیشتی به جاهای دیگر بروند.»
از جمله نمایندگان موافق با نصیرزاده نیز رحیم زارع، برنامههای ارائهشده از سوی این وزیر پیشنهادی را “مطابق با برنامه و اسناد بالادستی” نظام دانست.
روز دوشنبه همچنین برنامهها و صلاحیت محمدرضا نوری قزلجه، وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی و امیرحسین رحیمی، وزیر پیشنهادی دادگستری توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
“توصیه و سفارش” خامنهای درباره وزرای پیشنهادی؟
در جلسه روز دوشنبه حمید رسایی با اشاره به پیام چندی پیش شهرام دبیری، معاون پارلمانی مسعود پزشکیان، در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) از قالیباف پرسید آیا واقعاً درباره رای به کابینه یا وزیر خاصی از طرف علی خامنهای “سفارش و توصیهای شده است؟”
او با اشاره به برخی از اظهارات مشابه در دولتهای پیشین ضمن یادآوری یکی از اطلاعیههای دفتر علی خامنهای ادعا کرد که رهبر جمهوری اسلامی “در انتخاب مسئولان وزارتخانهها ورود نمیکند.”
رئیس جمهور محترم به صراحت اعلام کرده اند که اعضای هیئت وزیران را با نظر رهبر معظم انقلاب و تأیید ایشان معرفی خواهند کرد.
— Shahram Dabiri (@DrDabiri) August 6, 2024
در واکنش، محمدباقر قالیباف این تذکر رسایی را “تایید” کرد.
اشاره رسایی به پیام روز ۶ اوت شهرام دبیری، معاون پارلمانی مسعود پزشکیان در صفحه شخصیاش در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) است که نوشته بود رئیس جمهور، “به صراحت” اعلام کرد که اعضای هیئت وزیران را با “نظر” و “تایید” علی خامنهای معرفی خواهد کرد.
به گفته بسیاری از ناظران و تحلیلگران امور ایران، وزرای پیشنهادی روسای جمهور بهویژه برای وزارتخانههای اطلاعات، کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح عمدتا بعد از تایید شخص علی خامنهای به مجلس شورای اسلامی معرفی میشوند.
ادعای فارس: تایید صلاحیت وزیران پس از “ابراز پشیمانی”
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران روز دوشنبه ۲۹ مردادماه در گزارشی از قول یک “منبع آگاه”، از “ابراز پشیمانی” برخی از اعضای کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان نسبت به مواضع اعتراضی گذشتهشان خبر داد و ادعا کرد که “استعلام امنیتی وزرای پیشنهادی دولت، مثبت بوده است”.
این گزارش، بدون نام بردن از وزرای مدنظرش نوشت: «برخی شبهات و خطاهای سیاسی که دربارهٔ تعداد معدودی از وزرای پیشنهادی نیز مطرح بود با ابراز پشیمانی و توضیحات آنها برطرف شده است».
بر پایه این گزارش: «استعلام افرادی که در کارنامهٔ آنها برخی مفاسد اقتصادی مطرح بود نیز منفی اعلام شده و این افراد به فهرست نهایی وزرای پیشنهادی نرسیدهاند».
رایگیری نهایی؛ احتمالا روز ۳۱ مردادماه
آن گونه که رسانههای داخلی در ایران نوشتهاند، رایگیری برای وزرای دولت چهاردهم، بعد از اتمام بررسی صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی در مجلس احتمالا روز چهارشنبه ۳۱ مرداد انجام خواهد گرفت.
اعلام اسامی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان با موج گستردهای از انتقادها حتی از سوی برخی از حامیان پزشکیان همراه شد.
منتقدان، اغلب وزرای پیشنهادی را ادامهدهنده راه و روش مدیریتی در دولت ابراهیم رئیسی و فاقد برنامه مشخص برای اداره کشور دانستهاند.
دویچه وله