محمدعلی شاعری معاون سازمان محیط زیست گفت تالابهای مرزی ایران و عراق به کلی خشک شدهاند، وی تأکید کرد: ۵۰۰ هزار هکتار این تالابها که در استان خوزستان وجود دارد به صورت کامل خشک شده و بیشترین مشکل گرد و غبار و ریزگردها است.
وی در گفتوگو با خبرنگار جامعه فارس گفت: تالابهای کشور عراق از دهه ۹۰ توسط صدام شروع به خشک شدن کرد و دستوری که صدام برای مقابله با معارضان صورت گرفت تا سال ۲۰۰۳ میلادی مساحت تالابهای عراق به حدود هزار کیلومتر مربع کاهش پیدا کرد یعنی ۹۰درصد تالابهای این کشور در یک دوره ۱۰ ساله خشک شد.
وی ادامه داد: بعد از زمان صدام احیای بخشی از تالابها شروع شد و قسمتهایی که احیا شد مجدداً به کاربریهای کشاورزی تبدیل شده است و در حال حاضر نزدیک به یک میلیون هکتار از تالابهای عراق طی دو دهه گذشته خشک شده است.
معاون محیط زیست افزود: تالابهایی که در دو دهه گذشته هوای منطقه را فیلتر میکردند و نقش تعادلی در اکوسیستم عراق داشتند الان به محل انباشتی از ریزگردها با قطر ۲. ۵ میکرو در تالابها شدهاند و با کوچکترین باد و طوفان جابه جا میشوند.
وی با اشاره به طرح مقابله با ریزگردها و گرد و خاک که اخیراً به مجلس شورای اسلامی ارائه شده، گفت: در این طرح جامع روشهای احیا و مدیریت تالابهای عراق را آوردهایم، همچنین سازمان بینالمللی طرحهای جامعی را در خصوص احیای تالابهای این کشور تهیه کرده و آنها را به دولت عراق و سازمان محیط زیست آن ارائه کردهاند.
شاعری تصریح کرد: همچنین تعدادی کشورهای خارجی در عراق کارهایی کردهاند و اعتباراتی نیز گذاشتهاند اما این اعتبارات کافی نیست.
وی با اشاره به اینکه روش احیای تالابها را دولت عراق میداند، گفت: حال نوبت کشور عراق است که باید با تأمین منابع اقدام عملی این طرحها را انجام دهد اما متأسفانه دولت عراق اولویت چندانی برای احیای تالابها و بیابانزدایی قائل نیست.
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه تالابهای مرزی ایران و عراق به کلی خشک شدهاند، تأکید کرد: همچنین ۵۰۰ هزار هکتار این تالابها که در استان خوزستان وجود دارد به صورت کامل خشک شده و بیشترین مشکل گرد و غبار و ریزگردها از این تالابهای خشک شده است.
از: فارس