سایت میهن در مورد کنفرانس کشورهای غیر متعهد در تهران با چند صاحب نظر مصاحبه ای کرده که بعضی از آنها در زیر آورده میشود:
کشورهای غیر متعهد ضد غرب نیستند، جمهوری اسلامی واقعیت را نمی بیند
منصور فرهنگ، سالهاست در آمریکا به تدریس علوم سیاسی مشغول است. فرهنگ که مشاور وزیر خارجه دولت موقت ابراهیم یزدی بوده :
قبل از فروپاشی شوروی کشورهای عضو جنبش، حداقل از جهت نمادین و حقوقی وجه مشترکی داشتند به این معنا که با بلوک شرق یا غرب، عهدنامه دفاعی و یا امنیتی امضا نمی کردند و دیگر اینکه این تشکیلات ازسال ۶۰میلادی شکل گرفت و در آن زمان هنوز کشورهای زیادی مستعمره بودند.
یکی دیگر از اهداف این تشکیلات، مبارزه با استعمار و دفاع از حرکت های استقلال طلبانه در جهان سوم بود. در این چارچوب کشورهای زیادی بودند که از رقابت بین شوروی و آمریکا استفاده می کردند برای کسب امتیاز از یکی از طرفین. این هم یکی از جنبه هایی بود که مورد استفاده کشورهای غیر متعهد قرار می گرفت. هم بلوک غرب و هم شرق این جنبش را جدی می گرفتند و می خواستند با اعضای کلیدی آن که مصر و اندونزی و هند و یوگسلاوی بودند، رابطه نزدیک داشته باشند و دراین چارچوب ، جنبش می توانست بهره برداری برای کشورها داشته باشد با استفاده از رقابت های شرق و غرب. بعد از فروپاشی شوروی این وجه مشترک نمادین و امکان استفاده از رقابت های شرق و غرب دیگر میسر نبود. از آن زمان تاکنون کشورهای غیر متعهد در پی یافتن اهداف و هویت جدیدی هستند که متاسفانه تاکنون به جایی نرسیده اند. حالا گرچه هر سه سال یکبار سران این کشورها اجلاسی دارند و ارتباطاتی بین وزرای خارجه هم وجود دارد ولی در واقع اهداف مشترکی که این کشورها را در جهات خاصی جهت بدهد، وجود ندارد. اگر رفتار این کشورها در سازمان ملل متحد و دیگر نهادها را بررسی کنیم می بینیم که عضویت در کشورهای غیر متعهد کوچکترین تاثیری در رای دهی کشورها ندارد. جنبش غیر متعهدها میراثی از دوران ضد استعماری است و اجلاس هم دوره ای است که اینبار در ایران است. اگر روزنامه های ایران را بخواینم جالب است که انگار این گروه غیر متعهد یک تشکیلات ضد آمریکایی و غربی و ضد اسرائیلی است و هر کس که شرکت کرده موضعی به نفع ایران و ضد جهان غرب گرفته است. این تبلیغات کودکانه است و هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد. کشورهایی مثل برزیل و هندوستان و ترکیه که روابطی با ایران دارند در چارچوب تجارت و اقتصاد است. بنابراین جمعیت غیر متعهدها را به عنوان قطبی برابر غرب معرفی کردن به هیچ وجه واقعی نیست. این کشورها از جهت تشریفاتی هر سه سال یکبار دور هم جمع می شوند و هر کس هم سخنرانی خودش را می کند و وقتی هم می روند هیچ کار مشترکی با هم انجام نمی دهند.
اگر دموکراسی حاکم باشد برای یک اجلاس شهر تعطیل نمی شود
جاوید قربان اوغلی از مشاوارن مهندس میر حسین موسوی :
اول باید بگویم که کشورها معمولا برای چنین اجلاس هایی باید هزینه کنند اما باید این هزینه اقتصادی باشد و نباید باری بر دوش ملت گذاشته شود. به یاد دارم در برگزرای جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی ، دولت به طور مستدل آمار داد که اگر این مقدار خرج کردیم این مقدار منافع هم به دست داده ایم. متاسفانه در ایران این گونه آمار و اطلاعات به مردم داده نمی شود و هزینه های اجلاس فقط ساخت محل اجلاس نیست. باید روشن شود که چه قدر برای میزبانی هزینه می کنیم و چه امتیازی می دهیم که بیایند. معمولا ما در ایران چنین شفافیتی نداریم. مثالی می زنم من واقعا نمی دانم چه دلیل موجه ای برای تعطیلی تهران و محدودیت های ترافیکی بوده است. واقعا اگر در کشوری که آزادی و دموکراسی باشد اصلا نیاز به این کارها نیست. من خودم شاهد بوده ام ، اجلاسی در سال ۲۰۰۲ بود که در آن زمان سفیر بودم، اجلاس توسعه پایدار، در آن اجلاس ۱۲۲ کشور و سران این کشورها شرکت کرده بودند و از سران کشورهای صتعتی همگی به جز بوش و پوتین آمده بودند. این اجلاس در آفریقای جنوبی برگزار شد و خانم ابتکار به عنوان معاون رییس جمهور شرکت کرده بود. ۲۳ هزار مهمان این اجلاس بودند از دولتی ها و غیر دولتی ها. اجلاس کاملا تعریف شده بود، برای رهبران گفته بودند یک بعلاوه نه نفر برای معاونین به همین صورت . کاملا همه چیز مشخص شده بود و نه محدودیت اینترنت و موبیل داشتیم و مدارس و مراکز دولتی هم تعطیل نشد. به هر حال دولت باید جواب بدهد که چرا محدویت های ترافیکی و کاری به وجود آورده است. کشورهای دموکراتیک و بزرگ مانع از برگزاری تظاهرات در حین کنفراانس ها نمی شوند. حالا با افتخار می کنیم که ۳۵ نفر سران کشورها می آیند و افتخار می کنیم که این هم افتخاری نیست. من به شخصه فکر می کنم که این اجلاس ورودی به مساله تحریمها نخواهد داشت، چرا که این تحریم ها را سازمان ملل تصویب کرده و همین کشورها به آن رای داده اند.