اعتراض به بیکاری و تعطیلی، ورشکستگی کارگاه‌ها یکی پس از دیگری

پنجشنبه, 16ام شهریور, 1391
اندازه قلم متن

 

کارگران ایران یکی از بحرانی‌ترین دوران‌های خود بعد از جمهوری اسلامی را طی می‌کند. کار‌شناسان مسائل اقتصادی می‌گویند در کنار گرانی روز افزون، بیکاری رو به رشد کارگران، عینی‌ترین پیامد تحریم اقتصادی جامعه بین الملل علیه ایران بوده است. آن‌ها می‌گویند طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و به ویژه اعمال تحریم‌های بین‌المللی از جمله دلایل افزایش مشکلات اقتصادی کشور در ماه‌های اخیر است.

بیش از یکصد کارگر شرکت آوانگان اراک، بزرگ‌ترین تولید کننده دکل‌های مخابراتی و انتقال نیرو در خاورمیانه در پی اعلام ورشکستی از سوی دادگاهی در استان فارس، مقابل ساختمان شرکت تجمع اعتراضی برگزار کردند. همزمان سازمان تامین اجتماعی هم لیست بیمه کارگران این شرکت را از تیر ماه تایید نکرده؛ موضوعی که کارگران در تجمع خود خواهان برطرف شدن آن و همچنین پرداخت مطالبات معوقه یشان شده‌اند.

تعطیلی کارگهای تولیدی و افزایش شدید نرخ بیکاری، موضوعی است که کار‌شناسان مسائل اقتصادی در ماه‌های گذشته بار‌ها نسبت به پیامدهای آن هشدار داده بودند. در یک مورد دیگر خبرگزاری‌های دولتی از احتمال تعطیلی کارخانه زرگاز کاشان با ۲۲۰ کارگر خبر داده‌اند. کارگران ریسندگی کنف کار و شرکت خاور نیز در اعتراض به وضعیت معیشتی خود مقابل استانداری گیلان دست به تجمع زده‌اند.

پیش‌تر هم گزارش شده بود که هفتاد درصد شرکت‌های ساخت و ساز در آستانه ورشکستگی قرار گرفته‌اند؛ موضوعی که در کنار ورشکستگی تولیدی‌های بزرگ‌تر می‌تواند بر گسترش دامنه بیکاری کارگران تاثیر گذار باشد. خبرگزاری‌های رسمی تا اواسط اردیبهشت ماه جاری از بیکاری دست کم ۳۰۰۰ کارگر در نقاط مختلف کشور به علت اخراج از واحدهای تولیدی یا عدم تمدید قراردادهای کاری از آغار سال جدید خبر داده‌اند.

این همه در حالی اتفاق افتاده که در غیاب تشکلهای آزاد کارگری، در راستای دفاع از حقوق صنفی صدای فعالان کارگری حکومتی هم در آمده است. یک عضو اتحادیه آزاد کارگران گفته است عملکرد تشکل‌های دولتی نشان می‌دهد که آن‌ها بیشتر از آنکه به فکر حل مشکلات کارگران باشند، نگران مسائل سیاسی کشور هستند.

ورشکستگی بزرگ‌ترین تولید کنند دکل در خاورمیانه

با اعلام رای قطعی دادگاه در شعبه ۸ حقوقی اراک مبنی بر ورشکستگی شرکت آونگان، کارگران این واحد تولیدی در اعتراض به حکم صادره از روز سه شنبه، ۱۴ شهریور ماه، در مقابل شرکت تجمع کرده و خواستار حمایت مسئولین شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایلنا کارگران این شرکت با تجمع مقابل کارخانه خواسته‌های خود مبنی بر لغو رای ورشکستگی شرکت، تایید لیست بیمه کارگران، پرداخت مطالبات معوق با تعهد به وعده‌های حمایت مالی استانداری و از سرگیری فعالیت خطوط تولید در شرکت را “با فریاد اعلام می‌کردند”.

قاضی موسوی، رئیس شعبه ۸ دادگاه حقوقی، ضمن تائید خبر ورشکستگی این کارخانه گفته است که این حکم قطعی با توجه به شکایات مطرح شده اعلام شده است.

در همین حال، مهدی اسکندری، نماینده کارفرما و رئیس حراست این کارخانه در ارتباط با اختلافات بین مدیران و بازنشستگان این واحد تولیدی گفته است که به دلیل مشکلات مالی شرکت آونگان بعد از پنج سال از سال ۹۰ بار دیگر فعالیت خود را با قبول سفارشات از سر گرفت و در این مدت موفق شد که تولید را در سه شیفت انجام دهد و حقوق پرسنل خود را بپردازد.

نماینده کار فرمای کارخانه آونگان با اشاره به اینکه با ابلاغ حکم ورشکستگی، سازمان تامین اجتماعی نیز لیست بیمه کارگران را از تیر ماه تایید نکرده، افزود: “این در حالی است که کارگران تا هفته گذشته در کارگاه‌ها مشغول بکار بودند که با ابلاغ رای دادگاه و تعطیلی کارگاه‌ها، پروژه‌های تولید سفارشات تعطیل شده است.”

به گزارش ایرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی شرکت آونگان اراک در سال ۵۳ تاسیس و در سال ۸۳ به مبلغ ۱۲۰ میلیارد ریال به طور اقساط به بخش خصوصی واگذار شد. از این شرکت به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده دکل‌های انتقال برق و مخابرات در خاورمیانه یاد شده که ظرفیت تولید ۳۵ هزار تن نبشی در سال را دارد.

صادر کننده نمونه در آستانی ورشکستگی

همزمان با ورشکستگی شرکت آوانگان اراک، مدیرعامل کارخانه رزگاز کاشان نیز گفته است در صورتی که از افزایش بی‌رویه قیمت مواد اولیه جلوگیری نشود و ارز مورد نظر جهت نقدینگی تزریق نشود، این واحد تولیدی که ۲۲۰ کارگر در آن مشغول به کار هستند، ظرف دوماه آینده تعطیل خواهد شد.

رزگاز، از تولید کنندگان اصلی اجاق گاز ایران است که به عنوان صادرکننده نمونه کشور طی سه دور شناخته شده اما در ماههای اخیر به علت افزایش قیمت و کمبود مواد اولیه و عدم تامین نقدینگی مورد نیاز در آستانه ورشکستگی قرار گرفته است.

محمد رضا یوسیفی، مدیر عامل این کارخانه با بیان اینکه متاسفانه تاکنون هیچ کمک و اقدامی در جهت آزادسازی حامل‌های انرژی پس از هدفمند نمودن یارانه‌ها به این شرکت نشده است، یادآوری کرده که افزایش ۶۰ درصدی مواد اولیه تاثیر بسیار زیادی در کاهش تولیدات این شرکت گذاشته است.

مشکلات کارگران کشور در روز چهارشنبه، ۱۵ شهریور تنها محدود به این دو مورد نشد. گزراش شده که از ساعات اولیه دیروز تعدادی از بازنشستگان کارخانه کنف‌کار رشت، با تجمع در مقابل استانداری گیلان نسبت به عدم توجه مسئولین به مشکلات معیشتی‌شتان اعتراض کردند.

خبرگزاری دولتی کار ایران همچنین گزارش کرده که کارگران ریسندگی خاور نیز در این استان شرایط مشابه‌ای دارد و سالهاست که با حقوق معوقه و نابسامانی‌ها فراوانی در عرصه کسب و کارشان مواجه هستند.

تشکل‌های کارگری بیشتر نگران سیاست کشور هستند

کارگران ایران یکی از بحرانی‌ترین دوران‌های خود بعد از جمهوری اسلامی را طی می‌کند. کار‌شناسان مسائل اقتصادی می‌گویند در کنار گرانی روز افزون، بیکاری رو به رشد کارگران، عینی‌ترین پیامد تحریم اقتصادی جامعه بین الملل علیه ایران بوده است. آن‌ها می‌گویند طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و به ویژه اعمال تحریم‌های بین‌المللی از جمله دلایل افزایش مشکلات اقتصادی کشور در ماه‌های اخیر است.

جمشید اسدی، استاد دانشگاه و اقتصاد‌دان در مورد تبعات اجرای تحریم‌های بین المللی علیه ایران پیش‌تر در مصاحبه با روز پیش بینی کرده بود: “تولید و تولید گران ملی از بین رفته‌ و مشکلات اقتصادی کشور از جمله گرانی، بیکاری و گسترش خط فقر نیز حتی بیشتر از گذشته و قبل از اجرای تحریم‌ها شده است”.

این تحریم‌ها که از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا اعمال شده‌اند در راستای فشار بر جمهوری اسلامی برای تعطیل کردن برنامه اتمی خود صورت گرفته بود. جمهوری اسلامی می‌گوید که برنامه اتمی این کشور صلح آمیز است و برای تامین برق و رادیو ایزوتوپهای دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ناظران می‌گویند اجرای ناقص طرح هدفمندی یارانه‌ها و فشار ناشی از تحریم‌ها به شرایط بحرانی اقتصاد ایران دامن زده و وضعیت را برای شهروندان ایرانی از جمله کارگران و صاحبان کارگاه‌های تولیدی بد‌تر کرده است.

در ایران تشکل‌های کارگری مستقل اجازه فعالیت آزادانه ندارند و بسیاری از فعالان کارگری کشور در زندان به سر می‌برند. در حال حاضر تنها تشکل‌های رسمی و حکومتی نمایندگی جامعه کارگری را به عهده دارند؛ نهادهایی که به گفته پروین محمدی، فعال کارگری و عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران، بیشتر از آنکه به فکر حل مشکلات کارگران باشند، نگران مسائل سیاسی کشور هستند.
از: روز


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

یک نظر

  1. با عرض سلام و خسته نباشید بنده جز کوچکی از این جامعه هستم که الان به مدت ۱ سال بیکارم در دوران عقد به سر میبدم واقعا نمیتونم با این پیشرفت که روز به روز جنسها و کالا ها گرون میشن پا پیش بزارن امروز مرغ اعلام کردن بخاطر ذرت گرون شد خوب درست ولی از کجا بیاریم بخریم واقعا نداریم خواهشا یکی به داد دل من جوان برسد