شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با صدور قطعنامه تازهای تلاشهای اتمی جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد. همزمان، اتحادیه اروپا نیز با صدور بیانیهای از ایران خواست به نگرانیهای جامعه جهانی پایان دهد.
در قطعنامه شورای حکام نسبت به ادامه برنامه اتمی جمهوری اسلامی بیاعتنائی تهران به قطعنامههای شورای امنیت و عدم تعلیق غنیسازی اورانیوم ابراز نگرانی شدید شده است. در بخشی از قطعنامه آمده است که جمهوری اسلامی در تاسیسات پارچین اقداماتی انجام داده که بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دشوار و بازرسان این آژانس را گمراه میکند.
یکی از دیپلماتهای آژانس به خبرگزاری فرانسه گفت که قدرتهای بزرگ این قطعنامه را با هدف رفع نگرانی اسرائیل و پیشگیری از حمله نظامی این کشور به تاسیسات اتمی ایران تسلیم شورای حکام کردهاند. این دوازدهمین قطعنامهایست که شورای حکام درباره برنامه اتمی ایران صادر میکند.
از ۳۵ عضو شورای حکام، ۳۱ عضو ازجمله پنج عضو دائمی شورا، چین، روسیه، آمریکا، فرانسه و انگستان به این قطعنامه رأی مثبت دادهاند. نماینده کوبا رأی منفی و سه کشور اکواتور، مصر و تونس رأی ممتنع دادند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این بیانیه از اینکه ایران همچنان از قطعنامههای شورای امنیت «سرپیچی» میکند، «ابراز نگرانی جدی» شده است.
کشورهای غربی از جمله پنج عضو دائمی شورای حکام، ازایران می خواهند برای شفافسازی اقدامات خود درتأسیسات اتمی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری نماید.
ایران می گوید کلیه برنامههای اتمی این کشورهدفهای صلح آمیز را دنبال می کند.
به نقل از دویچه وله کشورهای عضو اتحادیه اروپا که همچنین در شورای حکام عضویت دارند، یکروز پیش از صدور قطعنامه شورای حکام در بیانیه جداگانهای ایران را متهم کردند که ضمن «عدم اقدام برای رفع نگرانی جامعهجهانی در مورد برنامهاتمی خود»، « بهصورت جدی و بدون پیششرط در مذاکرات شرکت نکرده است.» این مذاکرات باید جامعه جهانی را متقاعد کنند که ایران در راه تولید سلاح اتمی تلاش نمیکند.
در بخشی دیگر از بیانیه اتحادیه اروپا آمده است:«تلاش در راه تغذیه اتمی یک موشک در ایران، یکی از مهمترین نگرانیها است.» اتحادیه اروپا تاکید کرده است که در کنار سایر قدرتهای جهانی برای یافتن راهحلی میکوشد که به «صلحآمیز بودن مطلق برنامه هستهای ایران» منتهی شود.
نتایج حمله نظامی به ایران
همزمان با اقدامات شورای حکام و اتحادیه اروپا، ۳۰ دیپلمات و افسر پیشین آمریکا اعلام کردند که حمله نظامی آمریکا تلاش ایران را برای دستیابی به سلاح اتمی به تاخیر میاندازد. به گزارش خبرگزاری آلمان دیپلماتها و افسران آمریکایی معتقدند برای این که برنامه اتمی جمهوری اسلامی فقط برای مدتی به عقب نیافتد، عملیاتی برای اشغال این کشور ضروری است، اما چنین اشغالی بسیار سختتر از جنگ عراق یا افغانستان است.
دیپلماتها و افسران پیشین آمریکا در بیانیه خود همچنین نوشتهاند:«حمله گسترده آمریکا میتواند توانایی ایران را برای ساخت بمب اتمی چهار سال به تاخیر بیاندازد، اما ما معتقد نیستیم که میتواند سبب تغییر رژیم، از هم پاشیدن حکومت و یا تسلیم ایران شود».
در پایان این بیانیه آمده است که حمله به ایران میتواند حتی انگیزه رژیم را برای ساختن بمب اتمی تقویت کند.
در این قطعنامه همچنین نگرانی آژانس در مورد فعالیتهای ایران در پادگان پارچین بازتاب یافته و آمده است پاکسازی در این محوطه به طور جدی بازرسی ماموران آژانس ( در صورت اجازه دسترسی ایران) با اختلال مواجه میکند.
این دوازدهمین قطعنامه شورای حکام در طول ۹ سال گذشته است که علیه ایران صادر میشود با این حال در این قطعنامه از ارجاع دوباره ایران به شورای امنیت خودداری شده است. نخستین قطعنامه شورای حکام آژانس درباره ایران در ۱۲ سپتامبر سال ۲۰۰۳ صادر شد و آخرین آنها ۱۸ نوامبر سال ۲۰۱۱ به تصویب رسید.
خبرگزاری فرانسه گزارش کرده است که افزودن متمم پیشنهادی آفریقای جنوبی به پیشنویس قطعنامه ساعتها تصویب آن را به تاخیر انداخت.
خبرگزاری مهر نیز گزاش میدهد که در متمم پیشنهادی آفریقای جنوبی «تاکید ایران بر مذاکره و تدوین برنامه مشخص برای همکاریهای ایران و آژانس مورد توجه قرار میگیرد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به طور معمول سالی پنج بار نشست برگزار میکند. اعضای کنونی که برای یک دوره دوساله انتخاب شدهاند، عبارتند از: آرژانتین، استرالیا، بلژیک، برزیل، بلغارستان، کانادا، شیلی، چین، کوبا، جمهوری چک، اکوادور، مصر، فرانسه، آلمان، مجارستان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، اردن، کره جنوبی، مکزیک، هلند، نیجر، پرتغال، روسیه، عربستان سعودی، سنگاپور، آفریقای جنوبی، سوئد، تونس، امارات، بریتانیا، تانزانیا و آمریکا.
توصیه به اجلاس عمومی آژانس، برنامهریزی، بررسی بودجه و بررسی عضویت کشورها از جمله وظایف شورای حکام آژانس است. تایید موافقتنامههای پادمانی و انتشار استانداردهای ایمنی آژانس و تعیین مدیرکل آژانس (با موافقت اجلاس عمومی) از دیگر وظایف عمده شورای حکام آژانس است.