“بزرگترین جنایتی که در جمهوری اسلامی شده و در تاریخ ما را محکوم میکند، به دست شما انجام شده و شما را در آینده جزو جنایتکاران در تاریخ مینویسند.”
این جملهای است که آیتالله حسینعلی منتظری در آغاز جلسه با حسینعلی نیری، مصطفی پورمحمدی، ابراهیم رئیسی و مرتضی اشراقی خطاب به آنها میگوید. حاضران در این جلسه و کسانی که از آنها یاد شده اکنون در چه جایگاهی قرار گرفتهاند؟
حاضران جلسه:
حسینعلی نیری
حسینعلی نیری در دهه شصت “حاکم شرع” زندان اوین و از مقامهای قضایی نزدیک به محمد محمدی گیلانی و اسدالله لاجوردی بود.
او یکی از سه نفری بود که به دستور آیتالله خمینی مامور شد درباره زندانیانی که “بر سر موضع نفاق خود پافشاری کرده و میکنند” و “محارب و محکوم به اعدام میباشند” تصمیم بگیرند. از حسینعلی نیری به عنوان رئیس هیئتی یاد میشود که در سال ۱۳۶۷ در زندان اوین درباره اعدام زندانیان سیاسی تصمیم میگرفت.
در زمستان ۱۳۶۷ هم آیتالله خمینی به او حکم داد که به همراه ابراهیم رئیسی به پروندههای راکد در شورای عالی قضایی رسیدگی کند.
حسینعلی نیری در مصاحبهای درباره اعضای سازمان مجاهدین خلق گفته بود: “من در جریان پروندههای منافقین و چپیها بودم و این را عرض میکنم که منافقین بسیار بدتر از چپیها بودند. چپیها باز یک اصولی را، ولو به باطل، قبول داشتند و به آن اصول پایبند بودند؛ ولی منافقین به هیچ اصلی پایبند نبودند و حتی در مورد نماز و روزه و مسائل عقیدتی در همان زندان هم نفاق داشتند. در همه دنیا راستگویی را درست و دروغگویی را غلط میدانند.”
محمد یزدی در دوران ریاستش در قوه قضاییه حسینعلی نیری را به مقام معاونت دیوان عالی کشور منصوب کرد و او بیش از دو دهه در این مقام بوده است.
حسینعلی نیری هماکنون رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات است.
مرتضی اشراقی
مرتضی اشراقی پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ وارد دستگاه قضایی ایران شد و در اواسط دهه شصت به عنوان دادستان تهران منصوب شد.
او یکی از سه نفری بود که به دستور آیتالله خمینی مامور شد درباره زندانیانی که “بر سر موضع نفاق خود پافشاری کرده و میکنند” و “محارب و محکوم به اعدام میباشند” تصمیم بگیرند.
مرتضی اشراقی در مقطع اعدامها در این باره گفته بود: “در رابطه با جرایم گروهکهای منحرف از جهت اینکه این افراد محارب و یا باغی هستند، دادسرای انقلاب اسلامی اقدامات تعقیبی و تحقیقی خود را همچنان ادامه میدهد و در این رابطه تعداد زیادی حکم صادر شده است.”
گفته میشود که او بعدها رئیس یکی از شعبههای دیوان عالی کشور شد.
مصطفی پورمحمدی در قوه قضاییه جمهوری اسلامی و دادستان انقلاب استانهای خوزستان، هرمزگان و خراسان بود. محمد موسوی خوئینیها، دادستان وقت، در اواسط دهه شصت او را عزل کرد و مصطفی پورمحمدی به وزارت اطلاعات رفت و در سال ۱۳۶۶ معاون وزیر اطلاعات شد.
او پیش از این اتهام مسئولیت در اعدام دستهجمعی زندانیان سیاسی را رد کرده و گفته است: “اینکه من در دهه ۶۰ لیستی از اعدامی ها را نزد آیت الله منتظری برده ام و ایشان مخالفت کرده اند قطعا دروغ است، من در وزارت اطلاعات یک روز پست امنیتی نداشتم. در دو سال اول چون میخواستم در جبهه باشم با اصرار آقای ری شهری وارد وزارت اطلاعات شدم و مسئول ضد جاسوسی شدم بنده در آن حوزه که تازه نیمه امنیتی است تنها دو سال حضور داشتم. بنابراین درگیر اعدامها نبودم.”
آقای پورمحمدی در سال ۱۳۶۹ به مقام جانشینی وزیر اطلاعات رسید و از سال ۱۳۷۰ رئیس اطلاعات خارجی بود.
او در کابینه اول محمود احمدینژاد وزیر کشور و پس از آن رئیس سازمان بازرسی کل کشور بود. مصطفی پورمحمدی از سال ۱۳۹۲ در کابینه حسن روحانی وزیر دادگستری است.
ابراهیم رئیسی
ابراهیم رئیسی تنها ۲۰ سال سن داشت که به عنوان دادیار کرج وارد قوه قضاییه ایران شد. او مدتی بعد به مقام دادستانی کرج ارتقا یافت و پس از آن مسئولیتهای مشابهی در شهرهای دیگر داشت تا آن که در سال ۱۳۶۴ معاون دادستان تهران شد.
در مقطع اعدامهای ۱۳۶۷ هم ابراهیم رئیسی معاون دادستان تهران بود.
او چند ماه بعد و در زمستان ۱۳۶۷ از طرف آیتالله خمینی مامور شد به همراه حسینعلی نیری به پروندههای راکد در شورای عالی قضایی رسیدگی کند.
ابراهیم رئیسی در سال ۱۳۶۸ دادستان تهران شد و پس از آن از سال ۱۳۷۳ رئیس سازمان بازرسی کل کشور بود. پس از آن او به مقام معاون اول قوه قضاییه و سپس دادستانی کل کشور منصوب شد. همچنین در سال ۱۳۹۱ از طرف آیتالله خامنهای به عنوان دادستان ویژه روحانیت منصوب شد.
در سال ۱۳۹۵ و با مرگ عباس واعظ طبسی، آیتالله علی خامنهای ابراهیم رئیسی را به عنوان تولیت آستان قدس رضوی منصوب کرد.
برخی ابراهیم رئیسی را یکی از نامزدهای احتمالی جانشینی آیتالله خامنهای در مقام رهبری جمهوری اسلامی میدانند.
از: بی بی سی