لحظه انتقال مسعود کاظمی به زندان اوین
نیلوفر رستمی
«مسعود کاظمی»، روزنامهنگار و سردبیر سابق ماهنامه «صدای پارسی» صبح چهارشنبه اول خرداد ماه در دادگاه رسیدگی به پروندهاش، با اتهامات جدید دیگری مواجه شد که به گفته وکیل او، پیش از این در مرحله بازپرسی مطرح نشده بودند و به طور غیرقانونی در پرونده گنجانده شدهاند.
«محمد مقیسه»، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب که یه صدور احکام طولانی مدت و فرمایشی شهرت دارد، در همین دادگاه برای مسعود کاظمی قرار وثیقه سنگین یک میلیارد تومانی صادر کرد که به دلیل عدم توانایی پرداخت، این روزنامهنگار از دادگاه به زندان «اوین» منتقل شد.
«علی مجتهدزاده»، وکیل این روزنامهنگار در توییتر خود با اطلاعرسانی از بازداشت موکلش نوشت: «در جلسه رسیدگی به اتهامات #مسعود_کاظمی در شعبه #بیست_و_هشت_دادگاه_انقلاب، قرار #کفالتصدمیلیونی به #وثیقه یک میلیاردی افزایش پیدا کرد. نتیجتا ایشان #بازداشت وبه #اوین اعزام شد و عناوین اتهام جدیدی که در #دادسرا مطرح نشده بود، در #دادگاه تفهیم شد!!»
به گفته این وکیل، اتهامات جدید مسعود کاظمی به طور غیرقانونی و به جای آن که در مرحله بازپرسی و دادسرا تفهیم شود، در جلسه اول دادگاه از سوی قاضی تفهیم شده و آنها پیش از آن از این اتهامات مطلع نبودهاند.
مجتهدزاده در توییت دیگری نوشته که قاضی محمد مقیسه در طول جلسه دادگاه مسعود کاظمی را نفرین میکرده است. او توضیحی بیشتری در این باره نداده اما نوشته است رفتار این قاضی و روحانی در طی جلسه دادگاه عجیب بوده و باعث حیرت او شده است: «رفتاری که از جناب آقای #مقیسه شاهد بودیم، به هیچ عنوان در شأن یک #قاضی، آن هم #روحانی نبود. ایشان مکررا #مسعود_کاظمی را در جلسه رسیدگی نفرین میکرد؛ رفتار عجیبی که در مخیله حقیر هم نمی گنجید. قطعا جناب آقای #رئیسی در خصوص چنین رفتارهای #قضات در دنیا و آخرت مسئولند.»
علی مجتهدزاده در رشته توییت دیگری، از ابراهیم رئیسی، رییس جدید قوه قضاییه ایران خواسته است تا به رفتار قاضی مقیسه رسیدگی کند: «جناب آقای #رئیسی قطعا میدانید که لازمه #عدالت، پایبندی به اصل #بیطرفی از سوی #قاضی است. وقتی در تمام زمان جلسه رسیدگی، جناب #مقیسه مشغول نفرین کردن #مسعود_کاظمی است، باید منتظر صدور رای #عادلانه هم باشیم !؟بزودی آنچه که در #دادگاهاتفاق افتادرا به موجب نامه سرگشاده بعرض خواهم رساند.»
مسعود کاظمی در پاییز ۱۳۹۷ در حساب توییتری خود درباره فسادهای وزارت صنعت، معدن و تجارت مطالبی نوشت و همچنین سوالهایی از «حسامالدین آشنا»، مشاور «حسن روحانی» درباره قتلهای زنجیرهای کرده بود. مدتی پس از آن، او در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۳۹۷ بازداشت و در تاریخ ۲۰ آبان ماه با قرار کفالت ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
در آن زمان، علی مجتهدزاده، وکیل او در توییتر خود نوشته بود کاظمی برخلاف رویه قانونی و بدون اخطار قبلی بازداشت شده است: «بازداشت بدون اخطار قبلی در موارد بسیار محدودی در#آئین_دادرسی_کیفری پیشبینی شده است که بیشتر در خصوص جرائم خاص و مجرمین خطرناک است. اما متاسفانه تکرار این موضوع در خصوص #روزنامهنگاران در حال تبدیل شدن به روال عادی است#دادرسی_عادلانه.»
مجتهدزاده بهمن ۱۳۹۷ در گفتوگویی با خبرگزاری «ایرنا» اعلام کرد که مسعود کاظمی متهم به «نشر اکاذیب»، «توهین به مقامات و مسوولان» و »تبلیغ علیه نظام و توهین به مقام رهبری» شده است. کاظمی سابقه کار در روزنامههای «شرق» و «قانون» را دارد و مدتی سردبیر ماهنامه «صدای پارسی» بوده است.
بازداشت مجدد مسعود کاظمی و صدور قرار وثیقه سنگین یک میلیارد تومانی برای او باعث واکنشهای شدید دیگر روزنامهنگاران و فعالان مدنی شده است. به گفته آنها، یک میلیارد تومان دستمزد سالها کار یک روزنامهنگار است و یک روزنامهنگار ایرانی قادر به تامین این قرار وثیقه برای آزادی خود از دستگاه قضایی ایران نیست.
«محمد مساعد»، روزنامهنگار در توییتر خود نوشت: «یک میلیارد تومان وثیقه برای مسعود کاظمی بریدهاند. میدانم در دادگاههای آقازادهها این پولها راحت پرداخت میشود و حضرات ول میچرخند اما یک میلیارد تومان دستمزد ۶۰سال یک #روزنامهنگار است. اشتباه گرفتهاید!»
کاربری به نام «مریم» نیز در توییتر خود با اشاره به این که چه طور یک روزنامهنگار میتواند چنین وثیقهای را تامین کند، نوشته است: «#رضوی داماد #شریعتمداری میگه دیگه مبلغ ۸۰ میلیارد اینهمه شلوغ کاری نداره که. بله برای شما مبلغ خرده ولی یک #روزنامهنگار شریف باید ناتوان از تامین یک میلیارد وثیقه باشه و بره زندان.#مسعود_کاظمی»
«مهدی محمودیان»، روزنامهنگار و زندانی عقیدتی سابق نیز در توییتر خود با کنایه از وضعیت روزنامهنگاران پس از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی به عنوان رییس قوه قضاییه نوشته است: «توجه به نگاه امیدوار کننده #رئیسی و اینکه ایشان به خوبی نکات فعالان رسانهای رو گرفته و یادداشت کرده، قرار وثیقه#مسعود_کاظمی از صد میلیون به یک میلیارد افزایش پیدا کرد و این روزنامه نگار که قبلا بیکار شده بود، به زندان منتقل شد.این نشان دهنده ارتقا روزنامهنگاران در نگاه ایشان است.»
«هدیه کیمیایی» نیز در توییتر خود نوشته است: «گذران زندگی بیکار، بیپول، بیامید و بیآینده سرنوشت خیلی از روزنامهنگارهای منتقد شده است. اینکه هردم با اضطراب #بازداشت و #زندان، پلک بزنی و زجر خودت و مردم را ببینی و دهانت را بدوزی، صبر ایوب را هم آب میکند. #مسعود_کاظمیدلخوشیاش دیدن پسرش بود که آن را هم گرفتید.»
«فاطمه جمالپور»، روزنامهنگار با اشاره به بازداشت روزنامهنگاران در مدت اخیر نوشته است: «تا صبح امروز مینوشتیم #مرضیهامیری رو آزاد کنید، الان مینویسیم #مسعودکاظمی رو آزاد کنید. اصلا ما رو آزاد کنید. همه ما رو که اونچه هر روز و هر ساعت دارید میکشید، امید ماست.»
ابراهیم رئیسی در تاریخ ۱۶ اسفند۱۳۹۷ به عنوان رییس قوه قضاییه ایران کار خود را آغاز کرد و در این مدت کوتاه، حداقل چهار روزنامهنگار بازداشت شدهاند. مرضیه امیری، خبرنگار شرق در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ماه بازداشت شد و هنوز اطلاعی از وضعیت او و اتهامش در دست نیست. کیوان صمیمی، دیگر روزنامهنگار بازداشت شده در این روز است. او در انتخابات بحثبرانگیز سال ۱۳۸۸ هم بازداشت شده و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت ملی»، شش سال را در زندان گذرانده بود. «محمدرضا نسب عبداللهی»، سردبیر سایتهای خبری «انار» و «آبان» نیز در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۸بازداشت و ۳۱ اردیبهشت ماه با قرار وثیقه آزاد شد اما هنوز از اتهامات و دلیل بازداشت او اطلاعی در دست نیست. امروز هم مسعود کاظمی بازداشت شده است.
تعدادی از مدیران رسانهها روز شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه میهمان مراسم افطار رییس قوه قضاییه بودند. «مهدی رحمانیان»، مدیر مسوول روزنامه شرق که در این مراسم شرکت داشته است، در شرح این دیدار و پیگیری خود از وضعیت مرضیه امیری به «ایرنا» میگوید وقتی مدیر مسوول یک روزنامه در صحبت با رئیسی به مساله بازداشت روزنامهنگاران اشاره کرده، «غلامحسین اسماعیلی»، سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ گفته است فقط یک روزنامهنگار در زندان است که آن هم به خاطر روزنامه در زندان نیست بلکه اتهام امنیتی دارد و «کف خیابان» گرفته شده است.
رحمانیان در ادامه میگوید در آن لحظه خطاب به اسماعیلی گفته است:«گفتم ایشان میتواند اتهامات دیگری داشته باشد اما دلیل بازداشت مرضیه امیری این بوده است که به عنوان خبرنگار به تجمع کارگری رفته بود تا گزارش تهیه کند. بنابراین، او خبرنگار و روزنامهنگار است و به همین خاطر دستگیر شده است.»
مدیر مسوول روزنامه شرق در ادامه میگوید: «بعد از آن رییس قوه قضاییه صحبتهای ایشان را اصلاح کردند و گفتند که نه، منظور ایشان این است که اتهامش امنیتی است.»
قوه قضاییه در دوره جدید، بازداشت روزنامهنگاران را با عناوین «امنیتی» بازداشت میکند و سخنگوی این قوه نیز مدعی است که آنها از «کف خیابان» جمع میشوند.
از: ایران وایر