کاظم دارابی (نفر اول از سمت راست) قبل از بازداشت
روز ۱۷ سپتامبر ۱۹۹۲ (شهریور ۱۳۷۱) در رستورانی به نام میکونوس در شهر برالین تعدادی از مخالفان جمهوری اسلامی به قتل رسیدند.
سرشناس ترین چهره ای که در این ماجرا به قتل رسید صادق شرفکندی دبیر کل حزب دموکرات کردستان ایران بود
وزارت خارجه آمریکا اخیرا در گزارشی گفته است که جمهوری اسلامی ایران در چهل و یک سال گذشته دست به ۳۶۰ اقدام تروریستی در بیش از چهل کشور جهان زده است. آیا وزارت خارجه آمریکا برخی از دیپلمات های جمهوری اسلامی را بی دلیل متهم به اعمالی چون آدم ربایی و ترور می کند یا خیر؟ در این گزارش سعی کردهایم با استفاده از منابع رسمی جمهوری اسلامی در داخل ایران به این پرسش پاسخ دهیم.
***
در یکی از روزهای آبان سال ۱۳۶۷ پلیس ترکیه به سرنشینان اتومبیلی که به سوی مرز ایران در حرکت بود مظنون شد. در صندوق عقب اتومبیل مردی با دهان چسب زده خوابیده بود. پلاک اتومبیل دیپلماتیک بود و پس از استعلام معلوم شد که ماشین متعلق به سفارت ایران است و سرنشینان آن دو دیپلمات جمهوری اسلامی هستند که در سفارت ایران در ترکیه کار می کنند. فردی که داخل صندوق عقب چسب به دهانش زده شده بود «ابوالحسن مجتهدزاده» یکی از اعضای سازمان مجاهدین خلق بود.
«علی اکبر ولایتی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به «اکبر هاشمی رفسنجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی موضوع را اطلاع داده بود: «دکتر ولایتی اطلاع داد که چند مامور ایران در ترکیه در حالی که یکی از سران منافقین را بازداشت کرده و در اتومبیل نمره دیپلماتیک گذاشته و به طرف ایران می آمدند، دستگیر شده اند و ترک ها خواستار خروج دو دیپلمات شده اند و سه نفر دیگر را حبس کردهاند. گفتم به مساله رسیدگی دقیق کنند و سعی نمایند سروصدا کم شود. روزنامه های ترکیه خبر را نوشته اند».
«میرحسین موسوی» نخست وزیر وقت ایران در بهمن ماه همان سال عازم دیدار رسمی از ترکیه بود. چند روز قبل از این دیدار «علی اکبر محتشمی پور» وزیر کشور برای گفت و گو با مقام های ترکیه و آماده کردن زمینه سفر موسوی به ترکیه سفر کرد. یکی از موضوعات گفت و گو درباره ۷۰۰ هزار ایرانی بود که پس از انقلاب بهمن ۵۷ به ترکیه فرار کرده بودند و در موارد متعدد ماموران جمهوری اسلامی دست به ربایش و حتی قتل آنها می زدند. این وضع به اختلاف شدید بین ترکیه و ایران خصوصا پس از پایان جنگ هشت ساله بدل شده بود.
یک سال پیش از کشف آدم ربایی توسط کارکنان سفارت ایران در ترکیه، ترکیه به دلیل تکرار موارد مشابه «منوچهر متکی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا را که بعدها وزیر خارجه دولت «محمود احمدی نژاد» شد، از کشورش اخراج کرد.
آدم ربایی ایران از کشورهای دیگر سابقه ای به عمر نظام جمهوری اسلامی دارد. حتی خواهر آیت الله «علی خامنه ای» هم از این آدم ربایی در امان نبوده است. ماموران وزارت اطلاعات «بدری حسینی» خامنه ای را که در سال ۱۳۶۴ همراه با فرزندانش به همسر خود «شیخ علی تهرانی» در عراق پیوسته بود، در اوایل دهه ۷۰ خورشیدی، ربودند و به ایران آوردند. (شیخ علی تهرانی نماینده مردم استان خراسان در مجلس خبرگان قانون اساسی بود. او از مبارزان انقلابی بود که چندی پس از انقلاب از مخالفان نظام و حزب جمهوری اسلامی شد. او سال ۱۳۶۳ به عراق پناهنده شد و سال ۱۳۷۴ به ایران بازگشت.)
اکبر هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود آورده که آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی از این اقدام ناراضی بوده و هاشمی ناخرسندی رهبر از ربودن خواهرش و آوردن اجباری او به داخل ایران را به «علی فلاحیان» منتقل کرده است.
وزارت خارجه آمریکا اخیرا فلاحیان را به دلیل سابقه دوره وزارتش در قتل و آدم ربای و عملیات ترور خارجی وارد فهرست تحریم هایش کرده است. در گزارشی که درباره علت این تحریم منتشر شده وزارت خارجه گفته است که جمهوری اسلامی ایران از زمان تاسیس تاکنون در بیش از چهل کشور جهان مرتکب ۳۶۰ ترور شده است: «ترورها و حملات عمدتا نه تنها از طریق نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت اطلاعات بلکه از طریق اشخاص ثالث و ماموران و گروههای نیابتی همانند حزب الله انجام گرفته است».
یکی از بزرگترین اقداماتی که حزب الله لبنان متهم است به نیابت از جمهوری اسلامی ایران انجام داده، انفجار استراحتگاه صلحبانان نیروهای چندملیتی در بیروت بود که عمده ساکنان آن تفنگداران دریایی بودند. از این عملیات که با کوبیدن کامیونهای حامل مواد منفجره به وقوع پیوست با عنوان بزرگترین کشتار امریکاییها در یک روز در خارج از خاک ایالات متحده یاد می شود. ۲۴۰ نظامی امریکایی و بیش از ۵۰ نظامی فرانسوی و چند غیرنظامی کشته و چندین نفر مجروح و دچار معلولیتهای جسمی شدید و دائمی شدند. بازماندگان و خانواده قربانیان این واقعه با شکایت به دادگاه های ایالات متحده تاکنون حکم قطعی دریافت میلیاردها دلار غرامت از محل داراییهای جمهوری اسلامی ایران گرفتهاند.
در گزارش وزارت خارجه امریکا از دانشجویی به نام «الیسا فلاتو» نام برده شده که قربانی عملیات برون مرزی جمهوری اسلامی ایران است. الیسا فلاتو بر اثر بمبگذاری در اتوبوسی در غزه کشته شده بود که «جهاد اسلامی فلسطین» مسئولیت آن را به عهده گرفت. این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است و به همین دلیل دادگاه پذیرفت که مسئولیت اقدامات جهاد اسلامی با نظام حاکم بر ایران است.
گزارش وزارت خارجه آمریکا دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران را به فعالیت در امور تروریستی متهم کرده اما این فقط ایالات متحده نیست که چنین ادعایی دارد. نام دو دیپلمات جمهوری اسلامی ایران در گزارش وزارت خارجه آمده که به اقدامات تروریستی متهم شده اند. ماموریت هر دوی این دیپلماتها در آرژانتین بوده است.
«احمدرضا اصغری» و «محسن ربانی». اصغری دبیر سوم سفارت و ربانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سفارت آرژانتین بودند که هر دو از سوی دادگستری آرژانتین به مشارکت در انفجار مقر یهودیان در پایتخت این کشور متهم و تحت تعقیب بودند. «هادی سلیمان پور»، سفیر ایران در آرژانتین در زمان انفجار، چند سال بعد در زمانی که مشغول تحصیل در بریتانیا بود، به درخواست آرژانتین بازداشت شد در آستانه استرداد به آن کشور بود. او پس از این مدتی یکی از مدیران وزارت خارجه در دوره وزارت «محمدجواد ظریف» شد.
وزارت خارجه ایالات متحده در گزارش خود درباره ۳۶۰ اقدام تروریستی جمهوری اسلامی در جهان گفته به دلیل اینکه استفاده از از کادر دیپلماتیک، توجه بیشتری جلب میکند، ایران تمایل نشان داده تا از باندهای جنایتکار، کارتلهای مواد مخدر و اشخاص تبهکار برای انجام آدم ربایی و ترور در خارج از کشور استفاده کند.»
قتل «علیاکبر طباطبایی»، وابسته مطبوعاتی و سخنگوی سفارت شاهنشانی ایران در امریکا در تیرماه ۱۳۵۹ یکی از اولین عملیاتها از این نوع بود. طباطبایی در نزدیکی واشنگتن کشته شد. قاتل او «دیوید جنکینز» او یک سیاه پوست آمریکایی بود که تحت تأثیر دانشجویان ایرانی در آمریکا مسلمان شده بود و نام خود را به «داوود صلاح الدین» تغییر داده بود. او در دفتر حفاظت از منافع جمهوری اسلامی ایران در سفارت الجزایر در واشنگتن کار میکرد و در نقش یک پستچی با ضربات گلوله طباطبایی را به قتل رساند. صلاح الدین پس از این مأموریت به ایران رفت و سالها بعد در فیلم «سفر به قندهار» ساخته «محسن مخملباف» در نقش یک پزشک بازی کرد. در سال ۱۳۸۶ نام صلاح الدین در ارتباط با ربودن «رابرت لوینسون» مأمور سابق در ایران مطرح شد.
سال ها بعد این الگو دوباره تکرار شد. «انیس نقاش» یک تبعه لبنان دست به ترور «شاپور بختیار» آخرین نخست وزیر دوره شاه در پاریس زد اما موفق به قتل او نشد. نقاش اکنون ساکن ایران است و در گردهمایی های رسمی هم دعوت می شود. مشابه این وضعیت در پرونده ترور چند نفر از مخالفان جمهوری اسلامی در آلمان معروف به ترور میکونوس اتفاق افتاد. متهم اصلی این پرونده فردی به نام «کاظم دارابی» است که به نوشته «حسین موسویان» سفیر وقت جمهوری اسلامی ایران در آلمان، از رهبران فعال اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان ایران بوده و از طرفداران انقلاب اسلامی در آلمان بوده است. او به همراه چهار نفر دیگر که از اتباع لبنان بودند در سال ۱۳۷۵ رسما به طراحی ترور رستوران میکونوس متهم شدند و متعاقب آن دادگاه در برلین برای علی فلاحیان وزیر وقت اطلاعات ایران هم احضاریه صادر کرد.
موسویان در خاطرات دوران ماموریت خود گفته است که دیوان عالی فدرال آلمان، وزارت اطلاعات و فلاحیان را رسما به قتل متهم کرده بود چرا که او چند روز پیش از قتل رستوران میکونوس در گفت و گو با صداوسیما مقتولان را از اهداف وزارتخانه خود خوانده بود.
کاظم دارابی به اتهام دست داشتن در قتل میکونوس محکوم به زندان شد و چند سال پیش با استقبال مقام های دولتی به تهران بازگشت. او سال گذشته کتاب خاطرات خود در ایران منتشر کرد. جمهوری اسلامی ایران جایزه دولتی کتاب سال ۱۳۹۸ را به دارابی داد و «حسن روحانی» رییس جمهور شخصا جایزه او را اهدا کرد.
یکی از تاره ترین اقدامات از این دست، قتل «مسعود مولوی» یک منتقد حکومت ایران در ترکیه در سال ۱۳۹۸ است. پنج نفر در ارتباط با قتل او در ترکیه بازداشت شدند اما طراحی این اقدام به مقامهای رسمی جمهوری اسلامی ایران نسبت داده شده است.
هرچند کادر دیپلماتیک و ماموران رسمی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در طی چهل سال اخیر به دلیل عملکرد این سال ها بیشتر زیر نظر بوده اند اما در مواردی ماموران رسمی با تکیه بر مصونیت دیپلماتیک، در صدد بوده اند تجربه دهه های اول جمهوری اسلامی ایران را تکرار کنند.
«اسدالله اسدی» دبیر سوم سفارت ایران در اتریش که از مصونیت دیپلماتیک برخوردار بود، جشنچهلمین سالگرد انقلاب بهمن ۵۷ را در زندانی در بلژیک گذراند و در انتظار برگزاری دادگاه است. او رسما به تلاش برای تهیه مواد منفجره با هدف کار گذاشتن آن در یکی از اجتماعات ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی در پاریس متهم است. دستگیری اسدالله اسدی توسط آلمان و به درخواست بلژیک انجام شده است.
مصونیت دیپلماتیک ماموران خارجی صرفا در کشور محل ماموریت آنها اعتبار دارد اما همین مصونیت هم تا زمانی است که اقدامات انجام شده فرد مربوط به وظایف دیپلماتیکاش باشد. اگر فرد داری مصونیت دیپلماتیک دست به اقدامی خارج از وظایف اش بزند، این مصونیت سلب می شود چنانکه دبیر سوم سفارت ایران در اتریش در آلمان معتبر نبوده و اینک که او به دست داشتن در ترور متهم شده، چنین مصونیتی در اتریش هم نخواهد داشت.
از: ایران وایر