بابک تقوایی: حمله راکتی «شبه‌نظامیان وابسته به سپاه قدس» به محل استقرار نیروهای آمریکایی در اربیل

سه شنبه, 28ام بهمن, 1399
اندازه قلم متن

بابک تقوایی کارشناس نظامی و دفاعی

این حمله به کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی و مجروح شدن پنج نفر دیگر شامل یک سرباز آمریکایی منجر شد

ساعت ۲۱:۳۵ دوشنبه شب به وقت اربیل، شبه نظامیان وابسته به سپاه قدس هشت راکت غیر هدایت شونده را به سمت محل استقرار نیروهای ارتش آمریکا در بخش جنوبی فرودگاه بین‌المللی اربیل، در منطقه خودمختار کردستان عراق شلیک کردند. حداقل دو راکت از مجموع هشت راکت شلیک شده به این فرودگاه برخورد و منجر به آتش‌سوزی در محل ذخیره‌سازی سوخت هواپیما و تخریب محل استقرار نیروهای آمریکایی شد. همچنین این حمله به کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی و مجروح شدن پنج نفر دیگر شامل یک سرباز آمریکایی منجر شد. شماری از این راکت‌ها نیز به جای آنکه به فرودگاه برخورد کنند به منطقه مسکونی در فاصله دو کیلومتری از فرودگاه برخورد کردند و باعث تخریب یک نمایشگاه ماشین به نام برایت کاسل موتورز (نمایندگی مرسدس بنز) در خیابان گولان، دیوار کنسولگری چین و یک خانه شدند.

حمله راکتی شبه نظامیان وابسته به سپاه قدس زمانی رخ داد که پیشتر در صبح دوشنبه گروهی موسوم به “اصحاب کهف” که بسیاری معتقدند همان کتائب حزب‌الله است، مسئولیت حمله راکتی به یک پایگاه ارتش ترکیه در شمال عراق را بر عهده گرفت. این شبه نظامیان با انتشار فیلمی از راکت‌انداز حاوی یک راکت غیر هدایت شونده آرش-۴ ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفتند. حمله‌ای که تنها یک روز پس از عملیات غیر موفق ارتش ترکیه علیه پ.‌ک.‌ک در شمال عراق رخ داد.

سپاه پاسداران و شبه‌نظامیان وابسته به نیروی قدس، در روزهای آخر ریاست جمهوری دونالد ترامپ، از انجام حملاتی مستقیم به پایگاه‌های نظامی که بتواند منجر به قتل نظامیان آمریکایی و یا پیمانکاران غیر‌نظامی آنها شود، خودداری می‌کردند. اما با روی کار آمدن جو بایدن و با پیش گرفتن سیاست منفعلانه از سوی وی در قبال رژیم جمهوری اسلامی ایران، به نظر می‌رسد که سپاه قدس بار دیگر جرات پیدا کرده است تا به طور مستقیم پایگاه‌های ارتش آمریکا و نظامیان آمریکایی را مورد هدف قرار دهد. مشخص نیست که دولت آمریکا چه رویکردی را در قبال این سیاست تهاجمی ایران در پیش خواهد گرفت.

چرا فرودگاه بین المللی اربیل هدف نیروهای نیابتی ایران واقع شده است؟

فرودگاه بین‌المللی اربیل در شمال عراق سالهاست که مورد استفاده ارتش آمریکا است. این فرودگاه پس از ظهور داعش نقش مهمی پیدا کرد و نیروهای ارتش آمریکا و کشورهای عضو ائتلاف بین‌المللی درگیر در عملیات عزم راسخ (Inherent Resolve) بر علیه داعش از این فرودگاه جهت استقرار نیروهایشان و همچنین هواپیماها، هلیکوپترها و پهپادهای شناسایی و رزمی آنها استفاده کردند. هوانیروز ارتش آمریکا بیش از ۲۰ فروند هلیکوپتر از انواع ترابری سنگین سی اِچ-۴۷اِف شینوک (CH-47F Chinook)، همه منظوره یو اِچ-۶۰اِم بلک هاک (UH-60M Black Hawk) و تهاجمی آ اِچ-۶۴ئی گاردین (AH-64E Guardian) در این پایگاه مستقر دارد.

همچنین شماری از هواپیماها و هلیکوپترهای مورد استفاده نیروهای ویژه ارتش آمریکا نیز در این پایگاه مستقر هستند که در کنار یک تیم جست‌و‌جو و نجات مجهز به تیلت روتورهای اِم وی-۲۲بی آسپری (MV-22B Osprey) از نیروی‌هوایی آمریکا، وظیفه انجام هرگونه عملیات جست‌و‌جو و نجات، رهایی گروگان و شکار رهبران گروه‌های تروریستی القاعده، داعش و شبه نظامیان نیابتی سپاه قدس ایران را بر عهده دارند. در کنار آنها نیز نیروی هوایی انگلستان بیش از شش سال است که از این پایگاه جهت استقرار نیروهای ویژه هوابرد خود موسوم به SAS استفاده کرده و پروازهای روزانه هواپیماهای هرکولس نیروی هوایی سلطنتی از پایگاه هوایی آکروتیری در قبرس، به این فرودگاه تسلیحات مورد نیاز و نیروهای ارتش انگلستان را به آن منتقل می‌کند.

لازم به ذکر است علاوه بر استفاده هوانیروز (هواپیمای نیروی زمینی) و همچنین نیروی هوایی آمریکا و یگان هوایی سرویس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از فرودگاه بین‌المللی اربیل، یگان هوایی پلیس منطقه خودمختار کردستان عراق نیز شماری هلیکوپتر سبک و هواپیمای شناسایی مستقر در بخش نظامی این فرودگاه دارد. هواپیما و هلیکوپترهایی که برای مرزبانی، کنترل ترافیک و جابجایی مقامات منطقه خودمختار کردستان عراق، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از راکت‌های غیر دقیق و آسیب به اماکن مسکونی و تجاری در شهر اربیل!

با توجه به آنکه تنها یک یا دو راکت از مجموع هشت فروند شلیک شده به فرودگاه بین‌المللی اربیل برخورد کردند، به نظر نمی‌رسد که حمله به غیر از تخریب محل ذخیره‌سازی سوخت در فرودگاه آسیب عمده‌ای به نیروهای آمریکایی مستقر در این فرودگاه وارد کرده باشد. عمده آسیب‌ها به علت سقوط شش یا هفت راکت دیگر در خیابان‌های شهر اربیل به غیرنظامیان وارد شده و منجر به ایجاد جراحات در دو الی پنج نفر شده است.

دقیقا مشخص نیست که شبه‌نظامیان وابسته به سپاه قدس از چه راکت‌هایی در این حمله استفاده کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد که این راکت‌ها همچون نمونه‌های ایرانی راکت‌های ۱۲۲ میلیمتری گراد (موسوم به کاتیوشا) و یا ۱۰۷ میلیمتری فجر-۱ که به دفعات بر علیه سفارتخانه آمریکا در منطقه سبز بغداد استفاده شده‌اند، این‌بار نیز جهت حمله به فرودگاه اربیل مورد استفاده واقع شده باشند و به دلیل نقایص فراوان ناشی از نگهداری بد، تاریخ مصرف گذشته سوخت جامد و یا کیفیت پایین ساخت در شرکت‌های سازمان صنایع دفاع جمهوری اسلامی (ساصد)، در مسیر حرکتشان به فرودگاه سقوط کرده باشند. 

این نخستین بار نیست که این راکت‌ها به علت نقص به دور از منطقه مورد هدف قرار گرفته شده سقوط کرده و منجر به ایجاد جراحات و مرگ غیر نظامیان شده‌اند. پیشتر بخصوص در سال گذشته نیز حداقل در دو مورد راکت‌های شلیک شده توسط کتائب حزب‌الله به سمت سفارتخانه آمریکا در بغداد در مناطق مسکونی اطراف آن سقوط کرده و باعث مرگ غیرنظامیان منجمله کودکان شده‌اند. مسئله‌ای که شبه‌نظامیان عراقی هرگز نپذیرفته و مسئولیت آن را بر عهده نیروهای آمریکایی انداختند!

بر اساس منابع محلی در منطقه کردستان عراق، حداقل دو فروند از راکت‌ها به پایگاه نیروهای آمریکایی در جنوب فرودگاه برخورد کرده و منجر به انفجار شده است. انفجاری که می‌تواند ناشی از برخورد راکت‌ها به محل ذخیره سوخت یا نگهداری مهمات باشد. بر اساس همین منابع حداقل یکی از نیروهای آمریکایی به شدت مجروح شده است. تصاویر و فیلم‌های موجود حاکی از آن است که سامانه‌های پدافندی دفاع نزدیک نیروی زمینی آمریکا مجهز به تیربار ضد هوایی فالانکس، هیچ فعالیتی از خود در زمان حمله راکتی نشان ندادند.

همچنین بر خلاف روزهای پایانی دوران ریاست‌جمهوری ترامپ که جنگنده‌های آمریکایی بطور شبانه بر روی شمال عراق گشت‌هوایی داشتند، هیچ جنگنده‌ای در زمان حمله در منطقه نبود و در نهایت ۹۰ دقیقه پس از حمله دو فروند جنگنده نیروی هوایی آمریکا، احتمالا از نوع اف-۱۶سی و از قطر به روی اربیل ظاهر شدند.کاهش آمادگی رزمی نیروهای آمریکایی و نبود گشت‌های هوایی جنگنده‌های آنها برفراز عراق، فرصتی را برای «سپاه قدس و نیروهای نیابتی»‌اش فراهم کرد، تا دوشنبه شب دست به حمله به فرودگاه بین‌المللی اربیل و محل استقرار نیروهای آمریکایی در آن بزنند، بدون آنکه نگران پاسخ نظامی آمریکا به حمله‌ باشند. 

از: ایندیپندنت


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.