به رنگ درخشان؛ طبیعتی که یدالله درخشانی خلق کرد

یکشنبه, 2ام مهر, 1402
اندازه قلم متن

 

یدالله درخشانی
  • نویسنده,کیانوش فرید
  • شغل,نقاش

بی بی سی فارسی

یدالله درخشانی، نقاش معاصر، روز چهارشنبه ۲۹ شهریور، در سن ۸۵ سالگی درگذشت.

او نقاشی منزوی بود که علیرغم ‌سالهای بلند فعالیتش، پس از مرگش هم کمتر کسی درباره او و نقاشی‌هایش نوشت. یدالله درخشانی در زمان حیاتش هم حضور کمرنگی در متن نقاشی معاصر ایران داشت. از هیاهو گریزان بود و به عمد نمی‌خواست خودی نشان دهد، کمتر حرف می‌زد و تن به مصاحبه نمی‌داد، با این حال تنها با نگاه کردن به چند تابلو از او می‌توان دریافت که به‌راحتی نمی‌توان از نام او گذشت.

یدالله درخشانی سال ۱۳۱۷ در سمنان در یک خانواده فرهنگی به دنیا آمد. مجید درخشانی، موسیقیدان و رضا درخشانی نقاش، دو برادر او هستند هنرمندانی که بر خلاف برادرشان نامی پر آوازه دارند.

یدالله درخشانی اما تنها دل در گرو طبیعت داشت. با نگاهی به زندگی و آثارش مشخص است که او نقاش طبیعت زادبوم خود است همان سمنان که طبیعت پر رمز و رازی دارد.

او زمانی طولانی از عمرش را به طبیعت نگاه کرد و با سکوت و تامل به ریتم های منحنی رها و معماری های متروک مانده در طبیعت عادی دست پیدا کرد درست مثل میکل آنژ که می گفت مجسمه در سنگ است و من آن را فقط درون سنگ می بینم و از دل سنگ آزادش می کنم.

بدون عنوان

 

یدالله درخشانی در آثارش بیش از پیش مدیون نگاه خود و طبیعت است طبیعت پر خیال، نرم و پر از رنگ ، با تاثیری صریح از نئو امپرسیونیسم ها یا نئودریافت گری‌ها .

بیش از همه هم رد نگاه ژرف و درخشنده ژرژ سورا در شیوه قلم زنی او به چشم می خورد همان اصل تفکیک رنگ و سبک نقطه چینی. نقطه یا نقطه های جداگانه که به گونه‌ای کنار هم قرار می‌گیرند که دور نمایی از طبیعت در چشم بیننده دقیق و غنی اتفاق می افتد.

بدون عنوان

 

طبیعت، درخت ، گل و پرنده در چهار فصل نیز اغلب در آثار یدالله درخشانی نمود دارند به ویژه بهار که معمولاً نمایانگر تجدید حیات، رشد، و چرخه‌ی زندگی است و گلها، فراتر از زیبایی ظاهری، می‌توانند نماد اجزای فانی و شکننده‌ی وجود باشند. همچنین، انتخاب رنگ‌ها با کمترین و جزئی‌ترین لکه‌ها بسیار در آثار او موثر است و اغلب احساسات گوناگونی از رهایی، شادی، نور تا غم و تأمل را به مخاطب منتقل می کند.

.

بدون عنوان

 

سایه و نور هم بخش جدانشدنی تابلوهای او هستند دو عنصری که گذر بی رحم و سریع زمان را به نمایش می‌گذارند و تاکید بر طبیعت رو به زوال دارند.

بدون  عنوان

 

یدالله درخشانی هر چند کمتر اما گاه سراغ شهر و معماری میادین و ساختمان ها را هم گرفت که مهمترین نشانه این طرح ها و نقاشی‌هایش استفاده از اشکال هندسی و چهار گوشه است که به نوعی یادآور معماری هندسی بناهای ایرانی اسلامی است؛ تاکیدی بر اصول تعادل و تنوع در ترکیب رنگ‌ها و اشکال.

یدالله درخشانی که از جوانی به هنر علاقه‌مند شد پایه نقاشی را نزد جعفر پتگر آموخت و بعدها وارد دانشکده های هنرهای زیبا شد.

او تمام عمرش به امر آموزش نقاشی و هنر مشغول بود و دهه ها در کانون پرورش و فکری کودکان مشغول تدریس بود. در میان شاگردهایش، از نام هایی که اکنون به عنوان یک آیینه شناخته می‌شوند و از افتخارات او به شمار می‌آیند می‌توان از رضا درخشانی برادرش، مسعود سعدالدین، احمد امین نظر و محمدعلی بنی اسدی نام برد.

بدون عنوان

منبع تصویر،AVAM GALLERY

یدالله درخشانی عضو فعال انجمن نقاشان ایران نیز بود و از سال ۱۳۸۴ به عنوان مدیر کمیتهٔ رفاه این انجمن خدمت می‌کرد. او همچنین عضو هیات مدیرهٔ گروه آبی بیکران هنر بود و در این جایگاه نقش موثری داشت.

یدالله درخشانی همچنین در دو دوره به عنوان برگزیده در نمایشگاه‌های بین‌المللی گل و گیاه تهران حضور داشت.

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

برچسب‌ها:

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.