هدررفت ۲۰۸ میلیارد آب برای صادرت ۰.۲ دلاری هندوانه!

جمعه, 18ام اردیبهشت, 1394
اندازه قلم متن

hendewaneh

سال گذشته بیش از ۸۳۳هزار تن هنداونه به قیمت کیلویی حدود ۷۰۰تومان به کشورهای مختلف صادر شد که حدود ۲۰۸میلیارد لیتر آب برای آن صرف شده بود. با در نظر گرفتن ۳۵۰۰تومان به عنوان بالاترین نرخ دلار در سال گذشته به ازای صادرات هر کیلوگرم هنداونه حدود ۷۰۰تومان نصیب صادرکنندگان ایرانی شده است و این نوع صادرات آب مجازی آنهم در شرایط بحرانی آب در کشور چه توجیه اقتصادی دارد؟

اقتصاد ایران آنلاین- سال گذشته بیش از ۸۳۳هزار تن هنداونه به قیمت کیلویی حدود ۷۰۰تومان به کشورهای مختلف صادر شد که حدود ۲۰۸میلیارد لیتر آب برای آن صرف شده بود.

عراق با سهم حدود ۷۰درصدی در بازار هندوانه ایرانی نخستین مقصد این محصول به شمار می‌رود، چراکه ۵۸۹هزار و ۶۳۰تن از هندوانه ایرانی در سال گذشته به این کشور صادر شده است.

آنطور که ایسنا گزارش داده، پس از عراق، امارات با خرید بیش از ۱۶۳هزار تن و سهم ۱۹.۵ درصدی دومین مشتری هندوانه به شمار می‌رود و پس از آن کشورهایی مانند ترکیه، افغانستان، ترکمنستان، روسیه و … نیز با اختلاف بالا در ردیف دیگر مشتریان عمده هنداونه ایرانی به شمار می‌روند.

جالب‌تر اینکه هنداونه جزو ارزان‌ترین محصولات صادراتی کشاورزی به شمار می‌رود که هر کیلوگرم تنها ۰.۲ دلار ارزش دارد؛ یعنی با در نظر گرفتن ۳۵۰۰تومان به عنوان بالاترین نرخ دلار در سال گذشته به ازای صادرات هر کیلوگرم هنداونه حدود ۷۰۰تومان نصیب صادرکنندگان ایرانی شده است و این نوع صادرات آب مجازی آنهم در شرایط بحرانی آب در کشور به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.

این درحالی است که حسین مهاجران، رییس اتحادیه فروشندگان میوه وسبزی از افزایش قیمت هندوانه در داخل به دلیل صادرات آن خبر داده قیمت این میوه را از ۸۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان اعلام کرده است.

از سوی دیگر با توجه به اینکه برای تولید هر کیلوگرم هندوانه ۲۵۰لیتر آب نیاز است، ۸۳۳ هزار تن هنداونه صادراتی ایران ۲۰۸ میلیارد و ۴۲۵میلیون لیتر آب نیاز داشته تا رشد کند، یعنی این حجم بالای آب به نام هندوانه آن‌هم به کمترین قیمت ممکن صادر شده است.

“در حالی که با برداشت بی‌رویه از منابع آبی، بخش‌های اعظمی از دشت‌های کشور در حال تبدیل به بیابان هستند، هم‌چنان به صادرات آب مجازی از طریق محصولاتی آب‌بر همچون هندوانه و سیب زمینی ادامه می‌دهیم”.

بهمن محمدی کارشناس کشاورزی با بیان این مطلب اظهار کرد: بخش‌های اعظمی از دشت‌های کشور به بیابان تبدیل شده‌اند. خالی شدن سفره‌های زیرزمینی باعث نشست و شکاف زمین می‌شود و حتی اگر خشکسالی هم نباشد قرن‌ها طول می‌کشد تا به حالت طبیعی برگردد.

البته در هفته‌ای که گذشت برخی کشورهای عربی که اتفاقا خود مشتری هندوانه ایرانی بودند شایعاتی مبنی بر آفت‌زده بودن این محصول مطرح و به گفته مسئولان سازمان حفظ نباتات شش محموله از امارات به همین دلیل برگشت خورد.

اما حسین ایزدی – معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات – اعلام کرد: که اکنون هیچ گزارش رسمی مبنی بر علت برگشت خوردن هندوانه‌ به ایران اعلام نشده و به نظر می‌رسد این جنجال‌های رسانه‌ای به دلیل لجبازی سیاسی یا رقابت تجاری باشد.

وی افزود: با توجه به این وضعیت، نامه اعتراض‌آمیز رسمی به امارات در حال تهیه است تا به آن‌ها متذکر شویم که باید علت برگشت خوردن هندوانه‌های ایرانی را با ادله رسمی و علمی بیان کنند و با ارسال نامه‌ مشابهی به کنوانسیون بین‌المللی حفظ نباتات اعلام می‌کنیم که واکنش اماراتی‌ها و کشورهای عربی حاشیه‌ساز هیچ سنخیتی با قوانین و دستورالعمل‌های بین المللی ندارد.

اما در هر حال باید دید با این وضعیت وخیم بحران منابع آبی در کشور و قیمت حداقلی هندوانه در بازارهای جهانی چرا بازهم بر تولید بیش از حد و رکوردشکنی در صادرات این محصول اصرار می‌شود و اصولا چرا وزارت جهاد کشاورزی در راستای سیاست‌های صادرات آب مجازی، تولید و تجارت هندوانه را مدیریت نمی کند؟


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.