عصر شنبه، ۲۵ فروردین، رسانههای عربی و اسرائیلی گزارشهایی از شنیده شدن صدای انفجاری بزرگ در یک پایگاه نظامی در جنوب حلب خبر دادند. محل این پایگاه “جبل عزان” در جنوب حلب اعلام شد. شبکه سیانان ترک اعلام کرده است که این پایگاه “متعلق به ایران بوده و دست کم ۲۰ نفر کشته شدهاند.”
گزارشهای رسانههای محلی از “حمله هوایی یک جنگنده ناشناس” به این پایگاه خبر دادند، اما هیچ کشوری تاکنون انجام چنین حملهای را به عهده نگرفته است. این واقعه از آن جهت خبرساز شد که ساعاتی بعد از حمله هوای آمریکا و متحدانش به هدفهایی در غرب سوریه منتشر شد. گرچه در فهرست هدفهای اعلام شده نامی از این پایگاه نیست.
بعضی از رسانهها هم، بدون ذکر منبع، اسرائیل را مسئول “بمباران پایگاه ایران در جبل عزان” دانستهاند. اسرائیل تاکنون بارها در خاک سوریه هدفهایی را بمباران کرده است اما مقامهای این کشور انجام این حملهها را تایید یا تکذیب نمیکنند.
این خبر همچنین در رسانههای اسرائیل بازتاب گستردهای داشت و از “محل انفجار” با عنوان “پایگاه ایران” نام برده شده است.
تکذیب حزبالله
همزمان با انتشار خبر “انفجار در جبل عزان” خبرگزاریهای فارس و تسنیم، که به عنوان منابع نزدیک به سپاه پاسداران شناخته میشوند هم به نقل از منابع محلی، این خبر را منتشر کردند. اما ساعتی بعد، خبرگزاری اسپوتنیک، اعلام کرد که در تماس با حزبالله لبنان، این گروه انفجار یا حمله هوایی به جبل عزان را “تکذیب” کرده است.
به دنبال انتشار این خبر، خبرگزاریهای فارس و تسنیم هم، این خبر را به به نقل از همان منبع تکذیب کردند. همزمان شبکه تلویزیونی المیادین، “انفجار و حمله هوایی” به جبل عزان را رد کرد و اعلام کرد که “اتصال سیمهای برق در این منطقه باعث ایجاد جرقههای قوی شده است” و اهالی محل را به اشتباه انداخته است.
حضور ایران در “جبل (تل) عزان”
پارسال روزنامه شرق الاوسط، چاپ لندن، گزارشی از محل پایگاههای کشورهای درگیر در جنگ داخلی سوریه منتشر کرد. در این گزارش از یک پایگاه نزدیک فرودگاه دمشق، به عنوان مقر فرماندهی سپاه پاسداران و از پایگاه دیگری واقع در “تل عزان” در جنوب حلب، به عنوان دو پایگاه عمده ایران در خاک سوریه نام برده بود. البته بی بی سی به صورت مستقل نمیتواند این گزارش را تایید کند.
جستوجوی نام جبل یا تل عزان در سایتهایی که خبرهای نیروهای به اصطلاح “مدافع حرم” را منتشر میکنند، نتایجی به دست میدهد که میتواند حضور نیروهای ایرانی و افغان را در این منطقه تایید کند. یکی از این منابع از “تل عزان” به عنوان یک منطقه استراتژیک در جنوب حلب نام برده است. تابستان دو سال پیش در جریان پیشروی نیروهای ایرانی و نیروهای افغان تحت فرمان سپاه پاسداران ایران (با عنوان تیپ یا لشگر فاطمیون) این نیروها برای تصرف “تل عزان” جنگیده و تعدادی از آنان کشته شدهاند.
در سایت دیگری با عنوان “پایگاه خبری تحلیلی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی” هم یک “قطعه موسیقی” به نام “تل عزان” منتشر کرده است که از شعر آن بر میآید برای کشته شدگان نیروهای افغان در این منطقه سروده شده است.
ایران از آغاز جنگ داخلی سوریه، به کمک حکومت بشار اسد رفت. تهران در سالهای اول حضور نیروهای رزمی خود در خاک سوریه را رد میکرد و میگفت کمکها صرفا “مستشاری” با “تسلیحاتی” است. اما بعد آشکارا جنگیدن نیروهای ایرانی و نیروهای افغان که تحت عنوان “فاطمیون” توسط سپاه پاسدران ایران سازماندهی میشوند را تایید کرد.
از: بی بی سی