درامد سالانه مافیای کنکور در ایران، ۸۲ میلیارد تومان براورد شده است
یکی از اعضای هیئتعلمی دانشگاه تهران از فساد موجود در سیستم آموزشی انتقاد کرد و مدعی شد که کارکنان سازمان سنجش و آموزش ایران صاحب موسسههای کنکورند. به گفته سید مجید حسینی، سیستم دولتی ایران به «مافیای کنکور» اجازه فعالیت میدهد.
سالها است که مافیای کنکور و آموزش با اعمال نفوذ بر بدنه مدیریتی کشور و برخی نمایندگان مجلس، زمام امور آموزشی جمهوری اسلامی ایران را به دست گرفته است. گردش مالی کنکور سالانه حدود ۸۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده است که از محلهای مختلفی به دست میآید: از برگزاری کلاس خصوصی گرفته تا انتشار کتابهای کمکآموزشی. با وجود انتقادها و اعتراضهای مداوم، دولتها قدرت یا ارادهای برای کوتاه کردن دست مافیای کنکور ندارند و سازمان سنجش و آموزش بارها به نقش داشتن در بقای مافیای آموزش متهم شده است.
بهتازگی، احمد نادری، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، در نامهای خطاب به دادستان کل کشور از او خواسته است که ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش و آموزش، را ممنوعالخروج کند. او در توییتی ضمن اعلام این خبر نوشت: «برای جلوگیری از تکرار سناریو خروج از کشور، در نامهای به دادستان محترم ممنوعالخروج شدن رئیس سازمان سنجش و برخی مدیران آن را خواستار شدم. یکی از مهرههای کلیدی وزارت علوم که در سالهای قبل به دانشگاهیان ظلمهای فراوانی کرد، بهرغم باز بودن پروندهاش در کمیسیون اصل ۹۰، از کشور خارج شده است.»
احمد نادری مدعی شد که خدایی به بهانه «فرصت مطالعاتی» قصد دارد از ایران خارج شود. پس از اعلام این خبر، ابراهیم خدایی در نامهای خطاب به محمدباقر قالیباف از او خواست به «نشر اکاذیب» این نماینده رسیدگی کند. او همچنین اعلام کرد که از دانشگاه محل استخدام خود و هیچ مرجع قانونی دیگری برای فرصت مطالعاتی درخواست نکرده است.
اگرچه راستیآزمایی ماجرای خروج از ایران ابراهیم خدایی ممکن نیست، نامه احمد نادری که همزمام رئیس کمیته تحقیق و تفحص مجلس از سازمان سنجش است، نشان میدهد که در میان نمایندگان مجلس و مدیران این سازمان درباره نحوه عملکرد آن اختلافهایی وجود دارد.
مجلس شورای اسلامی در تیر ۱۴۰۰ با تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان سنجش و آموزش کشور موافقت کرد و این سازمان نیز با استقبال از این تصمیم اعلام کرد که برای هرگونه تحقیق و تفحص نهادهای رسمی درباره آزمونها، نحوه برگزاری، آزمونسازی و شرکت تعاونی خدمات آموزشی کارکنان سازمان سنجش آموزش کشور آمادگی کامل دارد.
با این حال، احمد نادری در همان زمان گفته بود: «سازمان سنجش و آموزش یکی از دستگاههایی است که تاکنون هیچ گزارش شفافی از عملکرد خود به نهادهای نظارتی و مجلس شورای اسلامی ارائه نداده و ایرادها و ابهامهای زیادی درباره آن مطرح است و این ابهامها و سوالات روزبهروز بیشتر میشود.»
ابهامهایی که احمد نادری از آنها سخن گفت، پس از برگزاری کنکور۱۴۰۰ بیشتر شد. حالا هم سید مجید حسینی، عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران، مدعی شده است: «کارکنان سازمان سنجش صاحب موسسات کنکورند.»
حسینی با انتقاد از عملکرد سیستم دولتی ایران که به موسسات و مافیای کنکور اجازه فعالیت میدهد، گفت: «وقتی از این افراد و گروهها با اخذ مجوز، ارائه کاغذ و فعالیتهای مختلف حمایت میشود، این موضوع نشانگر آن است گروه های مذکور در سیستم آموزشی کشور نفوذ کردهاند.»
او با اشاره به اینکه در گذشته داشتن جزوههای حلالمسائل برای بچههای «جرم» تلقی میشد، گفت: «از آنجایی که فساد در حوزه آموزش فردی نیست، با فساد سیاستی مواجهیم؛ درست مانند فساد سیاسی که بر مافیای کنکور اعمال شده است و این گروهها امکان فعالیت یافتهاند.»
پیشتر مجید متینی، کارشناس آموزش نیز به خبرآنلاین گفته بود: «به طور ساده کسی که مسئول برگزاری بزرگترین آزمون کشور است، مغازهای به اسم تعاونی سنجش ساخته و هیچ نهاد دولتی هم با آن مخالفت نکرده است.»
گفته میشود درامد سازمان سنجش و آموزش ایران از محل برگزاری آزمون سراسری حداقل ۱۰۰ میلیارد تومان است.