افزایش پنج تا ده برابری قیمت آرد در ایران © DR
محمدجواد کرمی رییس اتحادیه نانهای حجیم و نیمهحجیم (فانتزی) در تهران، روز چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت، اظهار داشت: «آرد واحدهای نان فانتزی از هر کیسه ۶۷ هزار تومان به ۶۳۰ هزار تومان و نزدیک به ۱۰ برابر، در کنار سایر هزینههای تولید مانند دستمزد افزایش یافته و بر این اساس قیمت محصول نهایی نیز افزایش مییابد».
همزمان ابوذر گلمحمدی رئیس اتحادیه نانوایان همدان نیز گفت: «قیمت آرد رشته بر و فانتزی صنف و صنعت تغییر کرده و با این افزایش قیمت ، میزان قیمت نان فانتزی و صنعتی نیز تغییر داشته اما هنوز تغییراتی در افزایش قیمت نان های سنتی چون سنگگ، تافتون، لواش و بربری نداریم و این امر بستگی به تصمیمات تنظیم بازار کشوری دارد».
وی افزود: «در بحث تغییر قیمت آرد رشته بر و فانتزی در صنف و صنعت پیش از این قیمت هر کیسه ۴۰ کیلویی آرد رشته بر ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تومان و قیمت هر کیسه آرد فانتزی ۵۵ تا ۵۸ هزار تومان بود که با این تغییر قیمت میزان هر کیلو آرد رشته بر و فانتزی به ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان و هر کیسه آرد آن به ۶۳۰ تا ۷۰۰ هزار تومان رسیده است».
وی با اشاره به افزایش قیمت نان فانتزی گفت: «هم اکنون هر کیسه آرد فانتزی به یکباره از ۵۵ هزار تومان به ۷۰۰ هزار تومان تغییر کرده که این قیمت گویای افزایش ۱۳ تا ۱۴ برابری هر کیسه آرد نان فانتزی است».
تجارتنیوز نیز به نقل از حسین یزدجردی رئیس کانون صنایع آرد و نان ایران، نوشت: «وقتی گندم ۲۷۰۰ تومان به صنف و صنعت میدادیم و امسال گندم را برای آنها ۱۲ هزار تومان تعیین کردیم، طبیعی است که قیمت محصولات این صنف هم بهتبع آن افزایش یابد.»
این در حالیست که در پی انتقادها از افزایش قابل توجه قیمت آرد و اقلامی چون نان باگت، نان های فانتزی و ماکارونی در ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار جلوگیری دولت از افزایش نامتعارف قیمت ها شده اند.
جلیل رحیمی جهانآبادی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با تاکید بر اینکه «آزاد کردن قیمت آرد و محاسبه آن با نرخ جهانی یک اشتباه فاحش مدیران دولت است»، هشدار داد: «صبر مردم را آزمایش نکنیم، آستانه تحمل مردم سالهاست که به پایینترین حد ممکن رسیده است».
علیرضا پاکفطرت نماینده شیراز در مجلس نیز گفت: «با سفره زندگی و معیشت مردم نمیشود بازی کرد».
همچنین احمد نادری نماینده تهران در مجلس، آزادسازی قیمتها به این شکل را «از اصول پایهای نئولیبرالیسم» خواند و هشدار داد که این «افزایش عجیب قیمت، قوت غالب مردم محروم را درگیر بازی بقا خواهد کرد.»
مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه ۱۴۰۱ اختیار حذف ارز ترجیحی از کالاهای اساسی را به دولت واگذار کرده، و دولت ابراهیم رئیسی نیز اعلام کرده بود «اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی را از پایان ماه رمضان آغاز میکند».
به این ترتیب با حذف یارانه آرد، قیمت آرد بین پنج تا ۱۰ برابر افزایش یافت اما مقامهای دولتی میگویند این افزایش فقط در آرد صنفی و صنعتی روی داده است.
مطابق با فهرستی که اخیراً از قیمتهای جدید نانهای موسوم به فانتزی در رسانههای اجتماعی منتشر شد ، کمترین میزان افزایش قیمت مربوط به نان باگت تکنفره است که قیمت آن از ۲۳۰۰ تومان به ۵۰۰۰ هزار تومان رسیده است.
همچنین طی چند هفته اخیر قیمت آرد در ایران، از هر کیلوگرم دوهزار و پانصد تومان به بیش از ۱۶ هزار تومان افزایش داشته است.
وزارت جهاد کشاورزی: قیمت نان های سنتی افزایش نیافته است؛ وعدۀ پرداخت یارانه به مردم به دلیل افزایش قیمت آرد
مسعود امراللهی مدیر کل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی، روز چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت، خبرهای اخیر مبنی بر افزایش قیمت نان سنتی را تکذیب کرد و گفت: «قیمت نان سنتی هیچگونه افزایشی نداشته است». وی افزود : «شایعاتی که در فضای مجازی مبنی بر افزایش قیمت نان سنتی اعم از نان بربری، سنگک، لواش و خراسانی وجود دارد، تکذیب میشود.»
این در حالیست که جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی نیز در واکنش به انتقاد از افزایش قیمتها، سهشنبه شب وعده داد که یارانه جدید به مردم بابت افزایش قیمت آرد پرداخت شود، یارانهای که به گفته او «بیشتر از مقدار افزایش هزینهها خواهد بود».
وی افزود «نان صنف و صنعت آزاد شده است و برای جبران آن طی روزهای آینده دولت با واریز مبلغی در قالب یارانه این افزایش قیمت را هم جبران خواهد کرد که بیشتر از هزینه ناشی از این گرانی خواهد بود».
وزیر جهاد کشاورزی در عین حال، افزایش قیمتها در کشور را معلول افزایش قیمت غلات در سطح جهانی در پی تهاجم روسیه به اوکراین دانست و گفت: «شرایط جدیدی برای امنیت غذایی جهان ایجاد شده و دولت ایران هم برای حفظ پایداری امنیت غذایی کشور به علت قاچاق گسترده محصولات تولیدی با آرد، تصمیم به آزادسازی آرد برای مصارف صنعتی گرفته است».