تغییرات آب و هوایی: ضرورت سرمایه گذاری بر فن‌آوری‌های حذف دی اکسیدکربن

پنجشنبه, 29ام دی, 1401
اندازه قلم متن

کاهش دی اکسید کربن

بی بی سی فارسی

براساس یک گزارش علمی جدید سالانه دو میلیارد تن دی اکسید کربن (CO2 ) از جو زمین خارج می‌شود که تقرییا تمامی این میزان توسط جنگل‌ها و خاک‌ها در جهان صورت می‌گیرد.

در این ارزیابی جهانی که توسط دانشگاه آکسفورد انجام شده، همچنین گفته شده که فعالیت‌های انسانی سالانه منجر به تولید بیش از ۳۶ میلیارد تن دی اکسید کربن می‌شود.

دانشمندان می گویند که طبیعت به اندازه کافی قادر به حذف این گاز از جو زمین نیست.

دی اکسید کربن، مهم ترین گازی است که باعث گرم شدن سیاره زمین می‌شود و از انتشار سوخت‌های فسیلی مانند گاز و نفت و زغال سنگ حاصل می‌شود.

دکتر استیو اسمیت، نویسنده اصلی این گزارش از دانشگاه آکسفورد می‌گوید: «برای محدود کردن گرمایش زمین به ۲ درجه و یا کمتر، باید کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن را تسریع کنیم. اما یافته‌های این گزارش واضح است: ما باید همچنین حذف این گاز را هم افزایش دهیم. روش‌های جدید زیادی با چنین پتانسیلی در حال ظهورهستند.»

پیش بینی می‌شود تا زمانی که بین انتشار گاز دی اکسیدکربن و حذف آن از جو زمین تعادلی برقرار نشود و به اصطلاح به «صفر خالص» نرسد، دمای جهان در حال افزایش باشد.

 

اما رسیدن به آن مرحله آسان نخواهد بود. در حال حاضر تقریبا تمام حذف دی اکسید کربن از جو زمین از طریق فرآیندهای طبیعی انجام می‌شود. این در درجه اول گیاهان و درختان هستند که دی اکسیدکربن را از هوا دریافت و خاک آن را جذب و ذخیره می‌کند.

اما برای روش‌هایی که طبیعت در این زمینه انجام می‌دهد، محدودیت‌هایی وجود دارد. چقدر از حذف دی اکسید کربن را می‌توان بطور واقع بینانه به جنگل‌ها واگذار کرد. برخی سناریوهای خوش بینانه نشان می‌دهد که حذف طبیعی دی اکسید کربن می‌تواند تا سال ۲۰۵۰ دوبرابر شود، اما در مقابل تولید سالانه این گاز، این میزان تنها حدود ۴ میلیارد تن در سال خواهد بود.

حذف دی اکسید کربن

فعالان محیط زیست می‌گویند که چنین مسئله‌ای ضرورت سرمایه گذاری بیشتر در فن آوری‌های جذب و دخیره سازی دی اکسید کربن را به عنوان عاملی مهم در حذف این گاز نشان می‌دهد.

راه حل‌های تکنولوژیکی

در این گزارش جدید که با عنوان «وضعیت حذف دی اکسیدکربن» منتشر شده، آمده است برای محدود کردن و کاهش دمای جهان در آینده نیاز به سرمایه گذاری در توسعه راه حل‌های جدید است.

شیوه‌هایی که در این گزارش به آن اشاره شده، همه نسبتا جدید هستند و در مراحل مختلف توسعه و بهره وری قرار دارند. این روش‌ها در مجموع تنها میزان اندکی از دی اکسیدکربن جهان را حذف می کنند.

در این گزارش همچنین گفته شده که برای رسیدن به این هدف تا سال۲۰۵۰، میزان حذف دی اکسید کربن با فن آوری های جدید باید هزار و ششصد برابر شود.

محققان خواستار توسعه طرحی هایی تهاجمی برای جذب کربن اتمسفر و ذخیره آن در زیرزمین و آب هستند. همچنین میزان جذب دی اکسیدکربن توسط درختان و خاک در نسل های آینده هم باید دو برابر بیشتر شود.

استفاده از فن آوری‌های حذف دی اکسیدکربن خالی از انتقاد هم نیست. برخی از فعالان نسبت به مقرون به صرفه بودن این روش‌ها شک دارند و شماری دیگر نگران هستند که این می‌تواند بهانه‌ای برای به تاخیر انداختن در انتقال از مصرف سوخت‌های فسیلی باشد.

در این گزارش تاکید شده که حذف دی اکسیدکربن نباید به عنوان یک «راه حل جادویی» برای مقابله با تغییرات اقلیمی تلقی شود، بلکه تحقق اهداف آب و هوایی سازمان ملل به فن آوری و همچنین کمک طبیعت برای کاهش سطح گازهای گلخانه ای نیاز دارد.

که همه این‌ها با این فرض است که انتشارجهانی گاز دی اکسیدکربن ناشی از سوخت‌های فسیلی همانطور که در نشست های متعدد آب و هوایی وعده داده شده، به سرعت کاهش یابد، این در حالی است که روند نزولی انتشار سالانه این گاز هنوز شروع نشده است.

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.