سفر رئیسی به چین؛ «بیست سند همکاری بین دو طرف امضا شد»

سه شنبه, 25ام بهمن, 1401
اندازه قلم متن
دو طرف

منبع تصویر،REUTERS

 
توضیح تصویر،

دو طرف تعدادی «سند همکاری» امضا کردند

 

ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری ایران روز سه‌شنبه برای یک سفر سه روزه وارد چین شد. این سفر با دعوت رسمی شی جین پینگ رئیس جمهور چین صورت گرفته است.

به گزارش منابع خبری ایران، رئیس جمهوری چین در محل کنگره ملی خلق چین از هیئت ایرانی استقبال رسمی به عمل آورد. براساس این گزارش، بلافاصله پس از این مراسم، مذاکرات هیئت‌های دو طرف آغاز شد.

ابراهیم رئیسی علاوه بر رئیس جمهوری، به طور جداگانه با نخست وزیر و رئیس کنگره ملی خلق نیز دیدار و گفتگو کرد. مجمع ملی خلق نقش پارلمان چین را دارد.

خبرگزاری ایرنا گفته است که پس از دبدار هیئت‌های دو طرف، بیست سند همکاری بین دو طرف امضا شده است. پیشتر مقامات ایران گفته بودند هدف اصلی این سفر مذاکره درباره تسریع روند اجرای توافقنامه ۲۵ ساله بین دو کشور است که محتوای آن فاش نشده است.

عقد این توافقنامه محرمانه با تردیدهایی در مورد احتمال مغایرت امتیازات واگذار شده به چین با منافع ملی ایران همراه بوده است.

شماری مقام‌های بلند پایه جمهوری اسلامی ایران از جمله رئیس بانک مرکزی و وزرای تجارت، اقتصاد و نفت آقای رئیسی را در این سفر همراهی می‌کنند.

رسانه‌های داخلی ایران از جمله تسنیم گزارش داده‌اند که پس از مذاکرات مشترک و ملاقات خصوصی، اسناد مهم همکاری‌های دوجانبه میان ایران و چین در حضور روسای جمهور به امضای مقامات دو کشور خواهد رسید.

سخنگوی دولت ایران در مورد سفر ابراهیم رئیسی به چین گفته است که «این سفر پس از بیست سال از سفر رئیس جمهور چین به ایران، به دعوت رسمی رئیس جمهور چین برگزار شده است و محوریت اصلی سفر اجرایی کردن توافق ۲۵ ساله راهبردی ایران و چین با تمرکز با مسائل اقتصادی است».

کنگره ملی خلق

منبع تصویر،IRNA

 
توضیح تصویر،

لین جان شو، رئیس کنگره ملی خلق، نیز با رئیسی ملاقات کرد

 

مذاکرات شی و رئیسی

به گزارش خبرگزاری تسنیم، ابراهیم رئیسی در مذاکره با شی جین پینگ بر همکاری دو طرف تاکید نهاد و گفت «با وجود مخالفت دشمنان، جمهوری اسلامی ایران و چین با تحکیم و گسترش روابط دو کشور، این روابط با مدیریت مطلوب طرفین گام‌های بلندی را طی کرده است.»

او گفت که «ایران و چین دوستان روزهای سخت هستند و دوستی در روزهای سخت، تسریع و تسهیل کننده پیوندها در ایام دیگر است» و اظهار داشت که تحکیم پیوند دو طرف «در امنیت منطقه و جهان موثر است.»

براساس این گزارش، ابراهیم رئیسی «از تاکید رئیس جمهوری چین بر احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران» استقبال کرد. بیانیه مشترک چین و امارات در سفر آقای شی به آن کشور به بی‌توجهی حکومت چین به مالکیت ایران بر سه جزیره واقع در خلیج فارس و نوعی همسویی با ادعای مالکیت امارات تعبیر شده بود. با وجود این، وزارت خارجه جمهوری اسلامی از اعتراض به این موضعگیری خودداری ورزید و از «دیدار» سفیر چین با یک مقام این وزارتخانه خبر داد.

ابراهیم رئیسی گفت که اگرچه توسعه روابط ایران و چین «رو به جلو بوده» اما این پیشرفت را ناکافی دانست و خواستار گسترش آن شد. وی همچنین از طرح «کمربند-راه» مورد نظر رئیس جمهوری چین استقبال کرد و گفت که جمهوری اسلامی ایران آماده شرکت در اجرایی شدن این طرح است.

هیئت ایرانی همچنین بر لزوم گسترش همکاری‌ در حوزه کشاورزی، ‌خودرو سازی، معدن، گردشگری تاکید کرد.

براساس این گزارش، رئیس جمهور چین توافقنامه محرمانه موسوم به سند راهبردی میان دو کشور را برای تعمیق و گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران موثر دانست و گفت که دولت او «قاطعانه معتقد به توسعه روابط با ایران است.»

او همچنین بر «اجرایی شدن سریع توافق هسته‌ای» تاکید کرد. چین به عنوان یکی از اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل از طرف‌های برجام است.

با توجه به مشکلات داخلی، ظاهرا دولت ایران انتظار دارد چین به سرمایه‌گذاری گسترده مبادرت ورزد.

نقشه

امید دولت ایران به گسترش روابط

به گزارش تسنیم، او با اشاره به اینکه ترکیب اصلی هیئت همراه رئیس جمهور تیم اقتصادی است، گفته است که «چین بزرگترین شریک تجاری ایران است لذا یک اقدام راهبردی در این سفر در حوزه توسعه و تسریع تعاملات اقتصادی خواهد بود و نشان می‌دهد ایران مسیر رشد و توسعه تعاملات تجاری خود را با رشد و توسعه بیشتری ادامه می‌دهد».

سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در مورد این سفر گفته است که روابط دو کشور جنبه سازندگی دارد و «علیه هیچ کشور دیگری نیست». رئیس جمهوری چین در ماه دسامبر از عربستان سعودی و امارات متحده عربی دیدن کرد و یک رشته توافق‌های عمده اقتصادی بین دو کشور منعقد شد. این دیدار و بیانیه مشترک او و رهبران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به خصوص در مورد اختلاف ارضی ایران و امارات به موضعگیری علیه ایران تعبیر شد.

ابراهیم رئیسی و شی جین پینگ برای اولین بار در سپتامبر گذشته در اجلاس سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان با یکدیگر ملاقات کردند و پس از آن رئیس جمهور ایران خواستار گسترش روابط با این کشور شد.

این اولین سفر رسمی یک رئیس جمهوری ایران به چین در بیش از ۲۰ سال گذشته است.

شی و رئیسی

منبع تصویر،TASNIMNEWS

 
توضیح تصویر،

شی از رئیسی استقبال رسمی کرد

 

ایران و چین روابط اقتصادی قوی به ویژه در زمینه‌های انرژی، حمل و نقل، کشاورزی، تجارت و سرمایه گذاری امضا کرده‌اند.

دو کشور در سال ۲۰۲۱ نیز یک «پیمان همکاری استراتژیک» ۲۵ ساله امضا کردند.

شی جین پینگ در حالی همتای ایرانی خود را به پکن دعوت کرده که اواسط آذرماه او در سفر به منطقه، برخلاف سفر مشابه قبلی‌اش در سال ۲۰۱۶، به ایران نرفت و آشکارا خواهان «تعمیق روابط» با عربستان شد. بیانیه او برای تاکید بر همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همچنین حل و فصل اختلاف‌های تهران و امارات متحده عربی بر سر جزایر سه‌گانه، باعث انتقاد مقام‌های ایران شد. این اختلاف آینده توافق ۲۵ ساله را در هاله‌ای از ابهام گذاشته بود.

دو روز پیش اما محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رییس‌جمهور ایران پیشتر گفته بود که در سفر ابراهیم رئیسی به چین قرارداد بحث‌انگیز توافق جامع ۲۵ ساله ایران و چین «عملیاتی» خواهد شد.

هر دو کشور ایران و چین به دلیل مواضع خود در خصوص روسیه و حمله آن به اوکراین که یک سال پیش آغاز شد، از سوی غرب تحت فشار قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایران ایرنا، رئیسی در این سفر با سرمایه‌گذاران و بازرگانان چینی و همچنین ایرانیان مقیم این کشور دیداری و جلسه خواهد داشت.

ایرنا با استناد به آمار ۱۰ ماه گمرکات ایران اعلام کرد چین بزرگترین شریک تجاری ایران است.

به گزارش تلویزیون دولتی ایران، در این سفر ابراهیم رئیسی را وزیر امور خارجه و وزیر اقتصاد، راه و ترابری، نفت، صنعت، معدن و تجارت و کشاورزی همراه می‌کنند.

از: بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.