رادیو فردا
روزنامه اعتماد از تلفشدن ۵۲ حیوان در ۱۲ باغوحش ایران طی ۱۰ سال گذشته خبر داد و در مورد این آمار نیز نوشت که بهطور کلی تنها خبر مرگ حیواناتِ در معرض انقراض رسانهای میشود.
بر اساس این گزارش، بررسیها از اخبار منتشرشده دربارهٔ تلفات حیوانات باغوحشهای ایران در ۱۰ سال گذشته (از زمستان ۹۱ تاکنون) نشان میدهد که تاکنون دستکم ۳۰ بار تلفات حیوانات وحشی از ۱۲ باغوحش و همچنین از دلفیناریوم و باغ پرندگان ایران خبری شده و شامل مرگ ۵۲ حیوان وحشی و دستکم یک هزار تا سه هزار پرندهٔ وحشی در دو باغ پرندگان است.
از این میزان تلفات، با احتساب دو مورد تأییدنشده، ۲۱ مورد در باغوحش مشهد، هفت مورد در صفادشت، هفت مورد ارم، چهار مورد خرمآباد، پنج مورد دلفیناریوم و بقیه در دز، کرمان، ارومیه، زابل، تبریز و دزفول اتفاق افتاده است.
در این گزارش در توضیح وضعیت حیوانات در باغوحشهای ایران آمده است: «گوزن را کنار فنسهای باغوحش با گردنی شکسته و هیکلی خونین پیدا کردند، شیر را پنجه عفونیاش از پا درآورد و ببر در استخر باغ غرق شد، مرالها سرما خوردند و در قلب دلفین، خون لخته شده بود. گورخرهایی که مردند وقتی از آفریقا به تهران رسیدند، بارها به در و دیوار خوردند و داخل جوی آب افتادند، دست و پاها شکست و یکی دو تای آنها چند روز بعد تلف شدند و زرافهها هم گویا مسموم شده و از بین رفتهاند.»
تاکنون مسئولان آمار رسمی از میزان تلفات حیوانات در باغوحشهای ایران منتشر نکردهاند و بسیاری از این مرگومیرها هم فرصت رسانهای شدن پیدا نمیکنند.
در سالهای اخیر بهویژه باغ وحش صفادشت ملارد استان البرز خبرساز شده است که در آن گورخرهای آفریقایی خریداریشده از هلند به دلیل سوء مدیریت و استرس مسئولان باغوحش صفادشت تلف شدند.
پیش از این نیز در مهرماه سال ۱۳۹۷ در جریان طرح انتقال ۱۰ گورخر از توران شاهرود به پارک ملی کویر در گرمسار، پنج گورخر تلف شدند.
فربد خاکپور، دامپزشک حیات وحش، در گفتوگو با روزنامه اعتماد گفته است که باغوحشهای ایران «با همان سیاست دوران قاجار اداره میشوند و فقط کمی سازهها، جایگاههای نگهداری و جیره غذایی حیوانات تغییر کرده و بهروز شده است … و اساس سیاستگذاری، هدفگذاری و ذات وجود این باغوحشها در ایران همچنان سنتی است.»