صدای آمریکا
اسرائیل روز جمعه اعلام کرد کتیبه سفالی کشفشده در جنوب آن کشور که نام داریوش بزرگ، فرمانروای امپراتوری ایران باستان، روی آن حک شده است، اصل نیست.
به گزارش آسوشیتدپرس، یک قطعه از این کتیبه سفالی آذر ماه گذشته توسط یک رهگذر پیدا شد.
پیدا شدن چنین اثری با نام چهارمین شاهنشاه هخامنشی، که در قرن ششم و پنجم پیش از میلاد مسیح حکمرانی میکرد، آن هم برای اولین بار در اسرائیل، شور و شوق زیادی ایجاد کرده بود.
پس از انتشار این خبر در اوایل اسفند، یک متخصص کتیبههای باستانی آرامی، که از زبانهای سامی است، به اداره آثار باستانی اسرائیل مراجعه کرد تا توضیح دهد که در واقع خود او این کلمات را روی آن قطعه باستانی حک کرده است.
A world expert on Aramaic scripts on a foreign expedition in Tel Lachish had written on the shard of pottery as a demonstration to students illustrating how pottery was inscribed in ancient times @ruthschuster https://t.co/alklTgm0t0
— Haaretz.com (@haaretzcom) March 3, 2023
این کارشناس که نام او برده نشده به مقامات گفت که این تکه سفال مربوط به یک سفر آموزشی در سال گذشته در سایت باستانی «تل لاچیش» است و او خودش این کلمات را هنگامی که به دانشجویان توضیح میداد که چگونه آثار تاریخی بر روی سفال حک می شدند، نوشته است.
او سپس این قطعه را در همان جا در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب غربی اورشلیم، مکانی که زمانی یک «شهر کنعانی» در آن واقع بود، رها کرده است.
A hiker in Tel Lachish found the earliest ever reference in Israel to Persian king Darius I. The name is inscribed on a piece of 2,500-year-old piece of pottery. Darius is the father of Ahasuerus from the Purim story and the emperor during the famous Persian invasion of Greece. pic.twitter.com/rqtLNbyCfg
— The History Of The Land Of Israel Podcast (@TheHistoryOfTh5) March 3, 2023
مقامات گفتند که شناسایی نادرست این اثر باستانی «بدون قصد و بدون سوءنیت» صورت گرفته است، اما تصمیم این کارشناس برای رها کردن این قطعه در محل را «بی دقتی» توصیف کردند.
آن چه بیشتر باعث سردرگمی پژوهشگران شد این بود که بررسی این قطعه در آزمایشگاهها مشخص کرد خود قطعه سفالی واقعاً قدیمی است.
گیدئون آونی، پژوهشگر ارشد اداره آثار باستانی اسرائیل، گفت که «مسئولیت کامل این رویداد ناگوار» را بر عهده میگیرد.
او با اشاره به این که چنین مواردی بسیار نادر رخ میدهد، آنها را «از نظر اخلاقی و علمی» بسیار جدی دانست.
هنوز مشخص نیست که آیا اقدامی علیه کارشناس ناشناس مرتبط با این کتیبه صورت خواهد گرفت یا نه.