ار اف ای
امروزه از ژاپن گرفته تا استرالیا، آمریکا و کشورهای اروپایی، کلمۀ نوروز – با تلفظهای گوناگون – برای بسیاری از مردم آشناست. اگرچه اقدامات یونسکو در روند جهانی شدن نوروز بیتأثیر نبوده، اما شاید مهاجرت و پراکندگی ملل نوروزشناس در چهارگوشۀ دنیا، نقش مهمتری را در این مورد ایفا کرده باشد. جشن نوروز با شادی، تمرکز بر طبیعت، غیرمذهبی بودن و تأکید بر دوستی و خویشاوندی، ارزشهایی را در خود دارد که امروزه در فرهنگ جهانی پسندیده و پرطرفدار است.
امروزه نه تنها رهبران قدرتهای بزرگ نوروز را تبریک میگویند که برای بسیاری از مردم دنیا، روز اول بهار و «نوروز» معنا گرفته است.
با اینکه قبل از انقلاب اسلامی، آمریکا روابط نزدیکی با حکومت ایران داشت، اما کسی به یاد ندارد که در آن سالها رؤسای جمهوری آمریکا نوروز را به مردم ایران یا دیگر کشورهای «نوروزستان» تبریک گفته باشند.(واژۀ نوروزستان به معنای کشورهایی که نوروز را در سنت خود دارند، ظاهراً برای اولین بار توسط باقر معین پیشنهاده شده است).
نوروز و سیاست
در سه چهار سال اخیر، سایت Shareamerica که متعلق به وزارت امور خارجۀ آمریکاست، از تبریک گفتن نوروز به کشورها یا برخی اقلیتها فراتر رفته و مینویسد: «آمریکاییها در سراسر ایالات متحده نوروز را جشن میگیرند»…
تا جایی که آرشیوهای کاخ سفید نشان میدهد، جرج دبلیو بوش نخستین رئیسجمهوری آمریکاست که نوروز را به طور رسمی تبریک گفته است (۲۰۰۲). قبل از او، بیل کلینتون شخصاً چنین کاری نکرد، اما وزیر خارجهاش، مادلن آلبرایت هرساله تبریک کوچکی به اهل نوروز میگفت.
این کار رفتهرفته در آمریکا رایجتر شد تا این که در زمان باراک اوباما، کاخ سفید جشن نوروز به پا کرد و سفرۀ هفتسین چید و خانم میشل اوباما هم برنامۀ رقص و موسیقی به راه انداخت. این ابتکار البته با سیاستها (یا رویاهای) تنشزدایانۀ اوباما بیارتباط نبود، چنانچه عبارت «دیپلماسی نوروز» از همان سالها شنیده شد و تا جایی رفت که حسن روحانی نیز به خیال استفاده از سیاستهای فرهنگی در امر عادیسازی روابط خارجی برآمد و در سالهای آخر ریاست جمهوریاش «همایش بینالمللی دیپلماسی نوروز» را برگزار کرد. این همایش امسال هم از سوی دولت رئیسی برگزار شد اما بسیار کمرونق و بیسر و صدا.
از چند سال قبل بدین سو رسم شده که بسیاری از احزاب سیاسی در اروپا (به ویژه احزاب متمایل به چپ) نوروز را تبریک میگویند. کشورهایی مثل چین یا روسیه هنوز به ارسال تبریک به دولتها اکتفا میکنند اما دیر نیست که سیاستمدارانی چون شی جینپینگ یا ولادیمیر پوتین تبریک مستقیم خود را حداقل برای مردم ایران بفرستند…
نوروز و مهاجرت
نخستین موج بزرگ مهاجرت ایرانیان با وقوع انقلاب اسلامی آغاز شد. تقریباً همزمان، اشغال افغانستان توسط شوروی سبب مهاجرت انبوه افغانها شد. این ماجرای دردناک طی چهل و اندی سال گذشته با فراز و فرودهایی ادامه یافته. در نتیجه، تنها در سال ۲۰۰۰ میلادی، حدود ۲۸۰هزار کودک «ایرانی» در ایالات متحده به دنیا آمدهاند.
در سال ۲۰۲۰، سازمان ملل شمار افغانهای پناهنده در جهان را ۲٫۶ میلیون نفر اعلام کرد.اما کمی بعد از انتشار این آمار، طالبان به قدرت بازگشتند و موج بزرگ دیگری از مهاجرت مردم افغانستان آغاز شد که هنوز آمار و ارقام آن بسیار تقریبی است. اما بدون تردید دهها هزار نفر از مردم این موج تازه در آمریکا و اروپا مستقر شدهاند.
یونسکو و روز جهانی نوروز
تقاضای ثبت نوروز به عنوان میراث فرهنگی بینالمللی به طور مشترک توسط دوازده کشور به سازمان یونسکو ارائه شد: ایران، افغانستان، آذربایجان، عراق، ترکیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، پاکستان و ازبکستان.
بدین ترتیب نوروز در سال ۱۳۸۸ یا ۲۰۰۹ میلادی رسماً به فهرست «میراث فرهنگی ناملموس یونسکو» افزوده شد. سال بعد (۲۰۱۰)، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با صدور قطعنامهای روز ۲۱ مارس را روز جهانی نوروز نامید.