صدیقه دولت آبادی
این نوشته بدون شک نمی تواند بازگو کننده تمام جزئیات این قیام باشد، قیامی که هدفش نجات ایران از چنگال حکومت سیاه خمینی و آزادی و سعادت ایران بود. قیامی که بدون تردید اگر به آن خیانت نشده بود ایران امروز ما اوضاعی دیگر داشت یاد و نام تمام دلیر مردان این قیام که شجاعانه با ایثار جان در راه نجات ایران کوشیدند جاویدان و گرامی باد.
پس از صدور بیانیه بی طرفی ارتش توسط ۲۷ نفر از افسران ارشد نظامی از جمله فردوست، قره باغی و مقدم که به سقوط دولت شادروان دکتر شاپور بختیار، خیانت به خواست مردم ایران، فاجعه روز ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ و تشکیل حکومت اسلامی منجر شد بعد از مدت کوتاهی گروهی از نظامیان دلیر ایران با ایجاد سازمانی به نام نقاب در صدد تشکیل طرحی برای براندازی حکومت اسلامی بودند با آگاهی از عملیات افسران نظامی آلمان در سال ۱۹۴۳ میلادی علیه فاشیسم هیتلری. همزمان با این تلاشهای نظامیان دلیر ارتش ایران شادروان دکتر شاپور بختیار نیز به مبارزات خود با این حکومت ادامه می داد ارتشیان که شادروان دکتر بختیار را نخست وزیر قانونی ایران می دانستند و به ملی بودن و میهن دوستی ایشان اطمینان داشتند با ایشان تماس گرفتند و طرح را به اطلاع ایشان رساندند که با موافقت دکتر بختیار مواجه گردید و به این ترتیب شادروان دکتر شاپور بختیار رهبری سیاسی این قیام را برعهده گرفت.
قیام نقاب که بعدها با نامهایی مانند قیام پایگاه شاهرخی و کودتای نوژه خوانده شد یک طرح همه جانبه و پیشرفته برای نجات ایران بود. در این طرح نقاط حساس و هدف های مهم در تهران عبارت بودند از: مجلس شورای ملی که مرکز مخابرات کمیته ها بود؛ راه آهن تهران برای قطع تردد، باند پایگاه مهر آباد برای جلو گیری از هر گونه پروازی، پادگان عشرت آباد که مرکز سپاه پاسداران بود، جنوب کاخ نیاوران که مرکز آموزش سپاه پاسداران بود، منظریه مرکز آموزش چریکی بوسیله سوری ها و فلسطینی ها بود و مقر خمینی در جماران که سروان جهانگیری و سروان نعمتی با قید قرعه این عملیات را برعهده گرفتند. این طرح ابتدا قرار بود از فرودگاه مهر آباد آغاز شود اما فرماندهان عملیات پس از بررسی شرایط پایگاه شاهرخی را برای این عملیات انتخاب می کنند.
فرماندهی اصلی این عملیات را تیمسار خلبان سپهبد سعید مهدیون فرمانده نیروی هوایی دولت موقت مهندس بازرگان بر عهده داشت. فرمانده عملیات نظامی در آن شب سرتیپ آیت محققی بود و سرگرد کورس آذرتاش فرماندهی عملیات تسخیر پایگاه شاهرخی در آن شب را برعهده داشت. در این طرح قرار بود پس از تسخیر پایگاه شاهرخی به وسیله سرگرد آذرتاش خلبانها و شاخه نظامی این قیام به ریاست سرتیپ آیت محققی و به بمباران اهداف مهم بپردازند و با تحت نظر گرفتن مراکز و نقاط حساس امنیتی و برقراری یک حکومت نظامی موقت اوضاع کشور را تحت کنترل در آورند. در این شرایط با کمک مردم عشایر بختیاریها کردها بلوچها و کلیه اقوام ایرانی زمینه برای بازگشت دکتر بختیار به ایران و برقراری یک حکومت موقت و در پی آن برقراری یک رفراندوم برای تعیین نوع حکومت با شرکت آزادانه مردم فراهم می شد و به این ترتیب ایران از چنگال این حکومت استبدادی رها می شد. قابل ذکر است که این قیام دارای طرحی دقیق و حساب شده بود که حتی تا امروز نیز بسیاری از ابعاد آن بازگو نشده است.
این قیام باخیانت سرویسهای جاسوسی بیگانگان چون آمریکا، اسرائیل و شوروی با شکست مواجه شد با نگاهی به شرایط آن روز می توان به خوبی دریافت که این کشورهای بیگانه بودند که از شکست این قیام بزرگترین بهره برداری را کردند. زیرا این قدرتها در آن زمان به هیچ عنوان نمی خواستند حکومتی که خود آن را بوجود آورده بودند سقوط کند و به جای آن حکومتی ملی درایران برقرار شودو البته دراین میان نباید نقش عناصر نفوذی این سرویسهای اطلاعات را در شکست این قیام ملی نادیده گرفت افرادی نفوذی که هنوز هم اسامی آنها به درستی مشخص نیست اما در خیانت آنها بر علیه ایران و منافع ملی ایران و کشته شدن بهترین و رشید ترین فرزندان ایران در قیام ملی نقاب هیچ شک و تردیدی وجود ندارد.
پیام دکتر شاپور بختیار به مناسبت قیام ۱۸ تیر:
**************
در یک مرحله از دیدگاه کسانی که ملیت و آزادی مدار هستی و علت وجودی شان را تشکیل می دهد نامش شکست نیست. شکست یک قیام ، زمانی است که ضرورت قیام منتفی شود و امید چیرگی بر اهریمن از دست برود. امروز با افشا شدن هرچه بیشتر ماهیت سیاه تبهکاران ادامه راه جانباختگان قیام هرچه ضروری تر شده است.
سازمان دهندگان قیام هیجدهم تیر ماه زمانی به براندازی فتنه همت گماردند که بسی از مخالفان و مدعیان کنونی براندازی سر بر بالین امام کذاب داشتند و در پی ناکام شدن قیام برخی از آنها تیغ خونین رژیم را برای برای کشتار افسران و درجه داران و غیر نظامیان شرکت کننده در قیام صیقل دادند و برخی دیگر با سکوت خونین بر احکام بیدادگاهها صحه نهادند. امروز در گیر و داری که فضای ترور و وحشت در ایران سنگین تر از هر زمان و کارنامه روح الله خمینی هر روز خونین تر از روز پیش است سزاوارترین تجلیل از خاطره جانباختگان قیام هیجدهم تیر پیمودن راهی است که آنان به روی ما گشودند. یعنی تلاش ورزیدن و از پای ننشستن در طلب حاکمیت ملی، استقلال و آزادی.
در این راه همانند آنها به سلاح آگاهی و ایمان مجهز باید بود امروز هرگونه تلاش ملی در براندازی رژیمی که می کوشد چرخهای تاریخ را به عقب برگرداند و خونین ترین و رذیلانه ترین خشونت و بیداد را بر جامعه ایران روا می دارد باید همان راهی را طی کند که این دلاوران در پرتو آگاهی و شناخت خویش در برابر ملی گرایان گشودند.
درسالگرد قیام هیجدهم تیر ماه ۱۳۵۹ که به عنوان نخستین حرکت ملی سازمان یافته برای براندازی فتنه اهریمنان ویرانگر و خون آشام در تاریخ ایران ثبت شده است در برابر روح ایمان و شهامت کم مانند جان باختگان قیام سر تعظیم فرود می آورم.
ایران هرگز نخواهد مرد
شاپور بختیار
هیجدهم تیر ماه ۱۳۶۲