طرد اساتید و طلاب دارالعلوم زاهدان از کشور؛ مولوی عبدالحمید: تحت اعتراف اجباری اخراج شدند

پنجشنبه, 22ام تیر, 1402
اندازه قلم متن

در پی انتشار گزارش رسانه‌های حکومتی مبنی بر شناسایی و اخراج شماری از طلبه‌ها و استادان دارالعلوم زاهدان که بر اساس این گزارش‌ها، «اتباع غیرقانونی سایر کشورها» بودند، دفتر مولوی عبدالحمید در بیانیه‌ای به اعتراف‌گیری اجباری از آن‌ها که اکنون از کشور اخراج شده‌اند واکنش نشان داد.

دفتر عبدالحمید اسماعیل‌زهی،‌ امام جمعه اهل سنت زاهدان و مدیر دارالعلوم زاهدان یا همان مدرسه دینی مسجد مکی، در بیانیه خود در واکنش به انتشار ویدیویی از «اعترافات اجباری برخی از استادان و طلبه‌های دارالعلوم زاهدان که اکنون از کشور اخراج شده‌اند» ادعاهای مطرح شده را تکذیب و در مورد تحصیل طلاب مهاجر افغان در این مرکز علمی و آموزشی توضیحاتی ارائه کرد.

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز چهارشنبه ۲۱ تیر با انتشار گزارشی بر اساس آنچه «تحقیقات به عمل آمده» خوانده شده، مدعی شد «بیش از ۵۰ درصد طلاب و برخی از اساتید مدرسه مکی اتباع سایر کشورها هستند» و به صورت غیر‌قانونی در استان سیستان‌وبلوچستان حضور دارند.

تسنیم همچنین نوشت که «دستگاه‌های مسوول» بررسی کرده و متوجه شده‌اند تعداد قابل توجهی از استادان و برخی مدیران مدرسه مکی دارای «اسناد سجلی غیرقانونی و هویت‌های جعلی» هستند (بودند) که در طی سال‌های متمادی در داخل کشور حضور داشتند که پس از بازداشت، به دلیل «رافت اسلامی» به جای مجازات زندان، به کشور مبدا تحویل داده شدند.

دفتر مولوی عبدالحمید اما ساعاتی پس از انتشار این گزارش از سوی تسنیم و پخش «مستندی مشابه» از سوی خبرگزاری فارس، ادعای رسانه‌های حکومتی مبنی بر جعل هویت برخی استادان و طلبه‌های دارالعلوم زاهدان را «خلاف واقع و کذب محض» خواند.

دفتر مدیریت دارالعلوم زاهدان تاکید کرد حضور برخی طلبه‌های افغانستانی در این مدرسه «طبیعی» است زیرا میلیون‌ها مهاجر افغان با مدارک قانونی در ایران اقامت دارند» و فرزندان همین مهاجران در مدرسه‌های دولتی، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی مختلف تحصیل می‌کنند؛ «همان‌طور که خانواده اکثر طلاب مهاجری که در دارالعلوم زاهدان تحصیل می‌کنند، در ایران اقامت دارند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «این ادعا در حالی مطرح شده که طلابی از حدود ۱۳۰ کشور من‌جمله افغانستان و شیعیان دیگر کشورها در حوزه علمیه جامعه‌المصطفی جذب و ثبت‌نام می‌شوند. صدها جوان اهل سنت هم از کشورهای مختلف جذب این حوزه علمیه می‌شوند و معارف شیعه به آن‌ها آموزش داده می‌شود.»

دارالعلوم زاهدان با این مقایسه در ادامه نوشت: «امثال این حوزه‌ علمیه که سالانه صدها میلیارد تومان بودجه از بیت‌المال به آن اختصاص داده می‌شود و عملکردش برخلاف وحدت میان مسلمانان است، از نگاه گردانندگان رسانه‌های حکومتی عیب نیست و اشکال ندارد اما اگر تعدادی از طلاب اهل سنت به مدارس دینی هم‌کیشان و هم‌مذهبان خود برای تحصیل مراجعه کنند، حساسیت نشان می‌دهند و سر و صدا راه می‌اندازند.»

این بیانیه همچنین با اشاره به «مستند»ی که از اظهارات برخی استادان و طلبه‌های بازداشتی دارالعلوم زاهدان در برخی رسانه‌ها منتشر شده، یادآوری کرد: «افراد یاد شده پیش از این پیغام فرستاده‌اند که تحت فشار نهادهای امنیتی مجبور به بیان بعضی مطالب خلاف واقع شده‌اند.»

این بیانیه همچنین به وضعیت زندانیان در بازداشت‌گاه‌ها و نوع اعتراف‌گیری از آن‌ها در کشور اشاره و تاکید کرد سخنانی که تحت اجبار و تهدید مطرح و سپس همان اظهارات با تقطیع پخش می‌شود، هیچ «ارزش عرفی و قانونی‌ای»‌ ندارد.

از سوی دیگر بر اساس این بیانیه سه تن از استادان دارالعلوم زاهدان که از کشور اخراج شده‌اند، تابعیت کشور دیگری را «ندارند» و متولد «همین کشور» و «ایرانی اصیل» هستند که به زودی همراه با دیگر استادان و طلبه‌های اخراج شده در مورد سرگذشت و نحوه اعتراف‌گیری اجباری‌ روشنگری خواهند کرد.

بر اساس آنچه تسنیم گزارش کرده، در طی چند ماه گذشته «۱۳۲ نفر از طلاب خارجی» پس از «نگهداری مقدماتی» از کشور «طرد» و تحویل مقامات کشور ثالث شده‌اند و «برخی افراد وابسته به جریان خاص در اخذ اسناد هویتی غصبی» نقش داشته‌اند.

بیانیه دارالعلوم زاهدان با اشاره به این اتهامات نوشت: «از بدو انقلاب تاکنون برخی افراد مشغول در نهادهای مختلف، اصالت غیر‌ایرانی دارند. این افراد که گاهی سمت‌هایی مهم داشته‌اند، هویتشان برای مردم مشخص است اما برخوردهایی که با مجموعه مسجد مکی صورت می‌گیرد در راستای فشار و تسویه حساب سیاسی است.»

۴۰ هفته اعتراض خیابانی پیاپی مردم زاهدان و خطبه‌های انتقادی مولوی عبدالحمید پس از جمعه خونین زاهدان در هشتم مهر ۱۴۰۱، به فشارهای امنیتی بر امام جمعه اهل سنت این شهر، شهروندان و نیز مجموعه دارالعلوم زاهدان افزایشی چشم‌گیر داده است.

در ماه‌ها و هفته‌های گذشته ده‌ها شهروند بلوچ از جمله نزدیکان و وابستگان مولوی عبدالحمید از سوی نیروهای امنیتی و حکومتی بازداشت و جوی امنیتی و نظامی بر زاهدان حکم‌فرما شده است.

علاوه بر بازداشت و اخراج شماری از طلبه‌ها و استادان مدرسه دینی مسجد مکی، در روزهای گذشته نیروهای وابسته به ارگان‌های جمهوری اسلامی زمین تعاونی مسکن اساتید دارالعلوم زاهدان را نیز تخریب کردند. زمین‌هایی که بر اساس گزارش کمپین «فعالین بلوچ»، به شکل «قانونی و رسمی» خریداری شده و اسناد و مدارک آن نیز تکمیل هستند اما روز ۲۰ تیر، با حکم دادستانی و شورای تامین استان سیستان و بلوچستان با خاک یکسان شدند.

کمپین فعالین بلوچ همچنین یادآور شد تخریب زمین تعاونی مسکن دارالعلوم زاهدان در تداوم فشارهای امنیتی بر مجموعه دارالعلوم مکی زاهدان و چهار روز بعد از حادثه حمله به کلانتری ۱۶ این شهر انجام گرفته است؛ در حالی که مولوی عبدالحمید ساعاتی بعد از وقوع این حمله، از آن اعلام برائت کرد.

از: ایران اینترنشنال


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.