وزارت امور خارجه بریتانیا اعلام کرد علی متینفر، کاردار سفارت جمهوری اسلامی در لندن را در رابطه با اتهام ارسال موشکهای بالستیک ایران به روسیه به منظور استفاده در جنگ با اوکراین احضار کرده است.
احضار این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۱۱ سپتامبر (۲۱ شهریور) به دستور دیوید لمی، وزیر امور خارجه بریتانیا صورت گرفت. لمی به همراه همتای آمریکایی خود، آنتونی بلینکن دیروز برای انجام گفتوگو با ولودیمیر زلنسکی به کییف سفر کرده بود.
وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه (۲۰ شهریور) طی دیداری از لندن، جمهوری اسلامی را متهم کرد که به روسیه موشکهای بالستیک برای استفاده در جنگ با اوکراین ارسال کرده است.
او تصریح کرد، ایالات متحده بر این باور است ارتش روسیه محمولههایی از موشکهای بالستیک فتح۳۶۰ ساخت ایران را دریافت کرده و “احتمالاً ظرف چند هفته از آنها در اوکراین علیه اوکراینیها استفاده خواهد کرد”.
موشک فتح۳۶۰ تا ۱۲۰ کیلومتر برد دارد و میتواند مواد منفجره تا وزن ۱۵۰ کیلوگرم را حمل کند. اگرچه این موشک ظرفیت حمل کمتری نسبت به بسیاری از بمبهای هوایی روسیه دارد اما برای هدف قرار دادن مواضع خط مقدم اوکراین از فاصله قابل توجهی سودمند است و با دشواری بیشتری میتوان آن را رهگیری کرد.
به گزارش رسانههای خبری سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا ضمن تأیید تصمیم در مورد احضار کاردار سفارت جمهوری اسلامی، با اشاره به موضع لندن در این رابطه تصریح کرد: «انتقال هر گونه موشک بالستیک به روسیه سبب تشدید خطرناک تنشها خواهد شد و پاسخ درخور توجهی به دنبال خواهد داشت.»
تحریمهای تازه
احضار کاردار سفارت جمهوری اسلامی در لندن یک روز پس از آن صورت میگیرد که آلمان، فرانسه و بریتانیا در بیانیهای مشترک ارسال موشکهای بالستیک ایران به روسیه را شدیدا محکوم کردند.
سه کشور اروپایی این اقدام جمهوری اسلامی را تشدید حمایت نظامی تهران از مسکو در جنگ علیه اوکراین دانسته و تصریح کردند، این اقدام سبب میشود تا موشکهای ایران به خاک اروپا برسد و از این رو تهدیدی مستقیم برای امنیت اروپا محسوب میشود.
آلمان، بریتانیا و فرانسه همچنین اعلام کردند اقداماتی برای لغو توافقات دوجانبه حمل و نقل هوایی با ایران اتخاذ خواهند کرد و به شناسایی نهادها و افرادی که در برنامه موشکهای بالستیک ایران و انتقال این موشکها و سایر تسلیحات به روسیه دخیل هستند، ادامه خواهند داد.
آنتونی بلینکن روز سهشنبه این هفته (۱۰ سپتامبر / ۲۰ شهریور) در نشست خبری مشترک با همتای بریتانیایی خود از تحریمهای جدید و گسترده علیه جمهوری اسلامی از جمله علیه شرکت هواپیمایی “ایرانایر” بخاطر تحویل موشکهای بالستیک ایران به روسیه خبر داد.
به دنبال اعلام تحریم ایرانایر از طرف بلینکن، آلمان، فرانسه و بریتانیا نیز روز سهشنبه ۲۰ شهریور (۱۰ سپتامبر) در بیانیهای اعلام کردند اقدامی فوری برای لغو توافقات دوجانبه خدمات هوایی با ایران انجام خواهند داد و ایرانایر را در فهرست تحریمهایشان قرار خواهند داد.
به گفته کارشناسان، اعمال و اجرای تحریمها علیه ایرانایر میتواند پیامدهای وخیمی برای جمهوری اسلامی داشته باشد.
تکذیب ایران و گزارش سیانان
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ارسال موشکهای بالستیک از سوی ایران به روسیه را تکذیب کرده و در پستی در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «یک بار دیگر آمریکا و اروپا بر اساس اطلاعات غلط و منطق معیوب عمل کردند ⁃ایران به روسیه موشکهای بالستیک ارسال نکرده است. تمام.»
این درحالی است که شبکه سیانان چهارشنبه ۱۱ سپتامبر (۲۱ شهریور) تصاویر ماهوارهای از کشتی روسی “پورت اولیا ۳” را منتشر کرد که پس از ترک بندر امیرآباد به مقصد بندر استراخان فرستنده خود را خاموش کرده است. این کشتی مظنون به حمل موشکهای بالستیک ایران به روسیه است.
تصاویر ماهوارهای که با شبکه سیانان به اشتراک گذاشته شده نشان میدهند که یک کشتی باری روسی، مظنون به حمل موشکهای بالستیک ایران برای جنگ مسکو علیه اوکراین است. این کشتی هفته پیش در بندر آستراخان روسیه در حاشیه دریای خزر مشاهده شده است.
شرکت فناوری “مکسار” کشتی موسوم به “پورت اولیا ۳” را با تصاویر ماهوارهای که در ۴ سپتامبر در بندر اولیا در آستراخان گرفته شده، شناسایی کرده است. بر اساس اطلاعات ردیابی کشتی، این کشتی پیش از این در تاریخ ۲۹ اوت در بندر امیرآباد ایران بوده و پس از مدتی فرستنده خود را خاموش کرده است.
بر اساس ارزیابی وزارت خزانهداری آمریکا، وزارت دفاع روسیه “از کشتی “پورت اولیا ۳” برای انتقال موشکهای بالستیک برد کوتاه (CRBM) از ایران به روسیه استفاده کرده است.”
این وزارتخانه ضمن اعلام تحریم کشتی “پورت اولیا ۳” به همراه سایر کشتیها و چند فرد ایرانی، گفت: «اوایل سپتامبر ۲۰۲۴، روسیه اولین محموله موشکهای بالستیک برد کوتاه را از ایران دریافت کرده است.»
روابط و همکاریهای نظامی جمهوری اسلامی و روسیه از زمان آغاز حمله به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به طور چشمگیری افزایش یافته است. ایران هزاران پهپاد تهاجمی “شاهد” را به روسیه تحویل داده و به گفته مقامات آمریکایی، یک کارخانه تولید پهپاد نیز در روسیه ساخته است.
از: دویچه وله