روز جهانی کارگر با طرح مطالباتی چون حق داشتن تشکلهای مستقل و آزادی فعالان دربند از سوی سندیکای شرکت واحد، کانون نویسندگان ایران و ۲ فعال صنفی زندانی همراه بود. دو عضو سندیکای شرکت واحد در این روز در بازداشت موقت بودند.
شماری از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد که در مراسم روز جهانی کارگر در تهران با شعارهای مستقل خود در تظاهرات شرکت کرده بودند با حمله پلیس روبرو شدند. پلیس دو تن از اعضاء سندیکا به نامهای رسول طالب مقدم و ناصر محرمزاده را دستگیر و تا پایان مراسم روز کارگر در بازداشت نگهداشت.
امسال یازدهم اردیبهشت به علت کبیسه بودن سال میلادی جاری مصادف با ۳۰ آوریل بود و در نتیجه مراسم روز جهانی کارگر در ایران یک روز زودتر از بسیاری از کشورهای جهان برگزار شد.
به گزارش رسانههای ایران، در این روز دهها هزار تن از کارگران ایران به دعوت “خانه کارگر” در تظاهرات روز جهانی کارگر شرکت کردند. کارگران شرکت کننده در این تظاهرات از جمله خواستار “اصلاح قراردادهای موقت کار، حمایت از کالاهای ایرانی و عملیاتی شدن تولید و اقتصاد مقاومتی، توجه به مطالبات صنفی کارگران و معلمان و به رسمیت شناخته شدن حق آزادی فعالیتهای صنفی کارگری” شدند.
طرح استقلال سندیکاها و آزادی فعالان
برخی مطالبات که در تظاهرات سازمانیافته از سوی تنها تشکیلات کارگری مجاز در جمهوری اسلامی مطرح نشد را گروهی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد با شعارهای خود مطرح کردند.
دستمزد عادلانه، آزادی فعالان کارگری در بند، حق کارگران برای داشتن سندیکای مستقل از جمله مطالبات مطرح شده توسط سندیکای کارگران شرکت واحد بود. به گزارش وبسایت سندیکای کارگران شرکت واحد، تعدادی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد که از حمایت گروهی از دانشجویان و کارگران دیگر برخوردار بودند در مراسم روز کارگر تهران با شعارها و پلاکاردهای مستقل خود با آرم سندیکا شرکت داشتند.
کانون نویسندگان ایران نیز در بیانیهای به تهدیدهای جدی، بیکاری، گرانی و فقر گسترده اشاره کرده که معیشت کارگران را تهدید میکند. این کانون از خود به عنوان نماینده “کارگران عرصه اندیشه و قلم” نام برده و خواستار “افزایش دستمزد برابر با استانداردهای زندگی انسانی، آزادی تشکلهای مستقل و نیز آزادی کوشندگان و رهبران زندانی کارگران” شده است.
بیانیه مشترک دو فعال صنفی در بند
در آستانه روز اول ماه مه اسماعیل عبدی، دبیرکل کانون صنفی معلمان ایران، و جعفر عظیمزاده، دبیر هیأت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، بیانیه مشترکی را از درون بند ۸ زندان اوین منتشر کردند.
عبدی و عظیمزاده در بیانیه مشترک خود به مناسبت روز جهانی کارگر به “شرایط معیشتی غیر قابل تحمل” برای میلیونها کارگر و معلم و شاغلان در دیگر اصناف ایران اشاره کردهاند. در این بیانیه به “گوشههایی از بیعدالتیها و شرایط مشقتبار برای کارگران و معلمان” اشاره و بدین ترتیب به دشواریهای کار و زندگی دو گروه به عنوان گروههایی همدرد و متحد پرداخته شده است.
اسماعیل عبدی و جعفر عظیمزاده اعلام کردند که از روز جمعه دهم اردیبهشت، در آستانه روز جهانی کارگر و روز معلم دست به اعتصاب غذای نامحدود خواهند زد. در نامهای که هر یک از آنان به طور جداگانه به مسئولان زندان اوین داده آمده است که اعتصاب غذای آنان “در اعتراض به امنیتی کردن فعالیتهای صنفی و تجمعات و اعتصابات کارگران و معلمان، دستمزدهای زیر خط فقر، ممنوعیت برگزاری مستقلانه و آزادانه روز جهانی کارگر و روز جهانی معلم، عدم شفافیت و عمل موثر سازمان جهانی کار ILO در قبال نقض حقوق بنیادین کارگران و معلمان ایران و با خواست خارج کردن اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی کشور” و دیگر اتهامات امنیتی از پرونده های مفتوح کارگران و معلمان معترض و برداشتن اینگونه اتهامات جعلی و ساختگی از پروندههای خود و دیگر فعالین کارگری و معلمان زندانی” است.
اسماعیل عبدی، دبیر کل کانون صنفی معلمان ایران به دو اتهام “تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی” به ۶ سال حبس محکوم شده است. او روز ۶ تیرماه ۱۳۹۴ پس از احضار به دادسرای اوین بازداشت شد.
جعفر عظیمزاده، دبیر هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، نیز به اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور و اخلال در نظم عمومی” به ۶ سال زندان و دو سال محرومیت از عضویت در احزاب و فعالیت در فضای مجازی و رسانهها، محکوم شده است. عظیمزاده روز یکشنبه ۱۷ آبان ماه ۱۳۹۴ برای گذراندن ۶ سال حبس خود به زندان اوین رفت.
به نوشته وبسایت اتحادیه آزاد کارگران ایران، بیانیه مشترک عبدی و عظیمزاده به عنوان اقدام متحد نمایندگان دو صنف کارگران و معلمان مورد استقبال شمار زیادی از تشکلهای کارگری و معلمی ایران قرار گرفته است.
از: دویچه وله