یک مقام ارشد وزارت بهداشت با اعلام آماری گزارشهای اخیر درباره کاهش شدید ازدواج و افزایش طلاق در ایران را تائید کرد. او میگوید به ازای هر سه ازدواج یک طلاق ثبت میشود و نیمی از جداییها در پنج سال نخست رخ میدهد.
تصویری از مراسم ازدواج همزمان ۱۶۸ زوج دانشجو، به رغم این برنامهها تعداد ازدواجها در ایران رو به کاهش است
به گفته مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت در سال ۸۹ تعداد ازدواجهای ثبت شده ۸۹۰ هزار مورد بوده و این تعداد در سال گذشته با ۴۰ درصد کاهش به ۵۰۰ هزار ازدواج تنزل یافته است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حامد برکاتی این آمار را روز چهارشنبه، ۲۹ آبان در همایش آموزشی مشاورههای هنگام ازدواج در کرمان ارائه داد و افزود آمار ازدواجهای ثبت شده در این استان نیز به نسبت میانگین سراسر ایران ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
برکاتی همچنین از افزایش ۲۰ درصدی جمعیت سالمندان ایران در سالهای اخیر خبر داده و گفته که اندکی بیش از ۹ درصد شهروندان ایرانی بالای ۶۵ سال سن دارند.
این مدیرکل وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش به کاهش باروری و فرزندآوری در ایران اشاره کرده است. به گفته او در دهههای ۶۰ و ۷۰ هر سال به طور میانگین ۲ میلیون نوزاد در ایران متولد میشد و این رقم در سالهای دهه ۹۰ به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نوزاد تنزل یافته است.
کاهش باروری به رغم توصیههای خامنهای
کاهش ازدواج و فرزندآوری به رغم افزایش جمعیت در حالی رخ داده که رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای از چند سال پیش بارها در مورد پیری جمعیت هشدار داده و خواستار برنامههایی برای افزایش جمعیت شده است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت و خانواده وزارت بهداشت میگوید برای حفظ ترکیب جمعیت کشور، باید به طور متوسط هر زن در سن باروری حداقل ۲ فرزند به دنیا بیاورد، اما میانگین شاخص باروری در ایران به کمتر از ۹. ۱ درصد رسیده است.
او با اشاره به ادامه روند کاهش ازدواج و فرزندآوری گفت: «در این دو حوزه نتوانستیم به خوبی کار کنیم و با نگاهی به رشد جمعیتی و سیاستهای فرزندآوری در اوایل انقلاب اسلامی، رشد سه و نیم درصدی وجود داشت که اکنون این رقم به ۱. ۲ درصد رسیده است.»
این روند با افزایش طلاق و کوتاهتر شدن دوره زندگی مشترک تشدید میشود. به گفته برکاتی در حال حاضر به ازاری هر سه ازدواج یک طلاق ثبت میشود و ۵۰ درصد طلاقها در پنج سال نخست زندگی مشترک رخ میدهد.
پیامد این وضعیت کند شدن میزان رشد جمعیت ایران است که در سال ۶۵ حدود ۴۶. ۲ درصد بوده و در سال ۹۵ به ۲۴. ۱ درصد کاهش یافته است.
میزان فرزندآوری کمتر از آمار قبلی
همزمان با این سخنان، وزیر بهداشت، سعید نمکی در حاشیه نشست روز چهارشنبه هیئت دولت به خبرنگاران گفت که او پس از ورود به این وزارتخانه تیمی را مامور تهیه آمار در مورد فرزندآوری و باروری کرده که یافتههای آنها با آمارهای قبلی متفاوت است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا وزیر بهداشت میگوید در آمار قبلی یا اشتباهی رخ داده یا در تهیه و اعلام آنها “سوءنیتی” بوده است. این احتمال نیز وجود دارد که مسئولان قبلی برای خوشایند خامنهای یا تظاهر به پیش بردن برنامههای مورد نظر او آمار دستکاری شده منتشر کردهاند.
سعید نمکی با اشاره به کندتر بودن میزان باروری به نسبت آمار قبلا اعلام شده گفت: «نگرانیهایی بابت منفی شدن رشد جمعیت در آینده وجود دارد.»
از: دویچه وله