جامعهشناس ساکن ایران هشدار داد که بحرانهای اجتماعی و اعتراضهای گستردهتری در راه است
نتایج یک نظرسنجی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی نشان میدهد که ۹۲درصد مردم ایران به وضعیت فعلی کشور و نحوه اداره آن اعتراض دارند.
روزنامه هممیهن روز یکشنبه ۱۸ شهریور در گزارشی به بخشهایی از «موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان» که دفتر طرحهای ملی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ایران، زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجام داده است، پرداخت که بر اساس آن، علاوه بر اعتراض ۹۲ درصدی شرکتکنندگان به نحوه اداره کشور به دست مدیران جمهوری اسلامی، حدود یکسوم مردم هم تاکید کرده بودند که وضعیت را اصلاحپذیر نمیدانند.
چهارمین دوره پیمایشهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آبان ۱۴۰۲ با پرسش از ۱۵ هزار و ۸۷۸ فرد بالای ۱۵ سال ساکن شهرها و روستاهای ۱۵ استان ایران انجام شد. البته بخشهایی از نتایج این نظرسنجیها محرمانه و دور از دسترس رسانهها مانده است. با این حال، انتشار نتایج بخشهایی از این پیمایش در ماههای اخیر هم افزایش خشم و نفرت عمومی از نظام جمهوری اسلامی را تایید میکند.
در اردیبهشت ۱۴۰۳، بخشی از نتایج موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان منتشر شد که حاکی از کاهش شدید علاقه زنان خانهدار ایرانی به فرزندآوری بود. بیش از نیمی از شرکتکنندگان در این نظرسنجی هم اعلام کرده بودند که با رابطه قبل از ازدواج دختران و پسران موافقاند؛ نگرشی در تضاد کامل با ارزشهای جمهوری اسلامی و سیاستهای تحمیلی آن.
اینک به گزارش هممیهن، شرکتکنندگان در پاسخ به سوال که «به نظر شما در شرایط فعلی مهمترین مسئله کشور چیست؟»، به ترتیب به گرانی و تورم با ۸۱.۹ درصد، بیکاری با ۴۷.۹ درصد، اعتیاد با ۲۶.۹ درصد، فساد اقتصادی و اداری با ۱۳.۱ درصد، مسکن با ۱۲.۱ درصد و حجاب اجباری با ۱۱.۹ درصد، بهعنوان دغدغههای اصلی خود اشاره کردهاند.
مشکل ازدواج جوانان با ۱۰.۷ درصد، طلاق با ۷.۱ درصد، کمآبی با ۵.۷ درصد، رعایت نکردن قانون با ۴.۷ درصد و محدودیت آزادی بیان و مطبوعات با ۴.۲ درصد جزو دیگر مشکلات مهم مردم ایران اعلام شدهاند.
از سوی دیگر، ۶۱.۶ شرکتکنندگان در این نظرسنجی اعلام کردهاند که با اصلاحات میتوان وضعیت فعلی را بهتر کرد، اما ۳۰.۲ درصد گفتهاند که نظام جمهوری اسلامی را قابلاصلاح نمیدانند و تنها ۸.۲ درصد پاسخدهندگان به نظرسنجی وزارت ارشاد هم از وضعیت فعلی و عملکرد نظام جمهوری اسلامی دفاع کردهاند.
مرداد ۱۴۰۰، حدود یک سال قبل از آغاز خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی، ایسپا، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران که وابسته به جهاد دانشگاهی است، نیز اعلام کرده بود که بر اساس نظرسنجیها، حدود ۵۹ درصد مردم ایران به بهبود وضعیت آینده کشور در نظام جمهوری اسلامی هیچ امیدی ندارند. آنچه با توجه به افزایش بحرانهای اقتصادی در سه سال اخیر و همچنین سرکوب و کشتار وسیع مردم در اعتراضهای سال ۱۴۰۱، به نظر میرسد بسیار بیشتر شده باشد.
در همین رابطه، سیمین کاظمی، جامعهشناس ساکن ایران، به روزنامه هممیهن گفت: «ناامیدی حداکثری مردم از اصلاح وضعیت، در زمان تحریم ۶۰ درصدی انتخابات ریاستجمهوری ایران در تابستان ۱۴۰۳ هم آشکار شده بود. او هشدار داد که اگر دولت جدید از فرصت به دست آمده استفاده نکند، تشدید نارضایتی و سرخوردگیها ممکن است به گسترش بحرانهای سیاسی و اجتماعی در ابعادی بزرگتر از قبل منجر شود.»
بر اساس نتایج موج چهارم پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان، ۵۴.۸ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی تاکید کردهاند که «مال و اموالشان در امان نیست» واز افزایش سرقتهای خانگی و خیابانی به دلیل گسترش فقر، گلایهمندند.
صدای آمریکا